27.08.2019.
Snježana Kolobarić

Vjerujete li da za potpuno zdravlje svi naši aspekti trebaju biti usklađeni- fizički, emotivni, mentalni i duhovni? Ukoliko smatrate da je ova premisa ispravna, nastavite čitati.

Edward Bach (čita se 'beč'), engleski doktor i homeopat, vjerovao je da samo skladom duše, tijela i uma možemo postići zdravlje. Smatrao je da treba liječiti uzrok, a ne simptome, te da iscjeljenje negativnih emocija doprinosi iscjeljivanju tijela. Negativne emocije podijelio je u sedam psiholoških uzroka bolesti: strah, nesigurnost, letargiju, usamljenost, preosjetljivost, tugu i pretjeranu brigu za druge.

Tridesetih godina prošlog stoljeća, Bach je zaključio da rosa na cvijeću zadržava iscjeljujuće djelovanje biljke i tako su nastale Bachove kapi čija se popularnost još uvijek nije umanjila. Djelovanje kapi počiva na činjenici da različite biljke djeluju na različite emocije, a emocije utječu na naše fizičko zdravlje. Tako bor pomaže kod krivnje, orah kod neželjenih utjecaja i promjena, a cikorija kod sebične i posesivne ljubavi. Edward Bach osmislio je kolekciju od 38 vrsta kapi na bazi različitih biljaka.

Vjerojatno najpoznatiji pripravak Bachovih kapi je mješavina biljaka Rescue Remedy ili 5 Flower Remedy. Osmišljena je kao prva pomoć u kriznim situacijama, kada nema vremena odlučiti se samo za jednu biljku. Namijenjena je za korištenje u stresnim situacijama, poput ispita, važnih sastanaka, javnih nastupa, i općenito kod napetosti i uznemirenosti.

https://bioterra.hr/shop/cijena/5-flowers-bach-cvjetna-esencija-bahove-kapi-30ml

https://bioterra.hr/shop/cijena/5-flowers-bach-cvjetna-esencija-bahova-esencija-u-spreju-25ml

Bachove kapi sadrže vrlo blagu, skoro homeopatsku, dozu ljekovitih molekula, pa se mogu i primjenjivati za kućne ljubimce kod uznemirenosti, straha, ljutnje ili promjena koje ih uznemiruju.

Korištenje i doziranje Bachovih kapi
Bachove kapi mogu se primjenjivati na nekoliko načina.
Prvi način je razrijeđeno u vodi- nakapajte 2-4 kapi na čašu vode i pijuckajte u malim gutljajima. Postupak možete ponoviti i do četiri puta dnevno.

Drugi način je direktno kapanje na jezik: 2-4 kapi nakapajte nekoliko puta na dan.

Kontraindikacije
Bachove kapi su potpuno sigurne za uzimanje, no uzmite u obzir da neki proizvođači nude varijantu u alkoholu. Također, ukoliko uzimate lijekove, svakako se savjetujete s liječnikom prije uzimanja kapi.

 
Podijelite
 
  Blog - Sve