24.07.2019.
Snježana Kolobarić

Ubodi komaraca i opekotine od meduze nisu samo blage neugodnosti koje možete doživjeti tijekom ljetovanja. Upale, oteklina i nesnosni svrbež nakon uboda komaraca mogu prilično narušiti ljetno uživanje, naročito kod onih koji jako reagiraju na ubode insekata. Opekotine od meduze mogu biti čak i vrlo opasne. Aromaterapija omogućuje dobra rješenja za ublažavanje tih neugodnih posljedica…upoznajte eterična ulja koja je dobro imati pri ruci tijekom ljetovanja.

Glavna zvijezda kod obje poteškoće je eterično ulje limunskog eukaliptusa (Eucalyptus citriodora). Djeluje protuupalno i antihistaminski, pa će smanjiti otok i eventualnu alergijsku reakciju. Uz limunski eukaliptus, dodaju se druga eterična ulja koja pomažu kod smanjenja simptoma.

Konkretno, kod uboda komaraca, želimo dodatno protuupalno djelovanje i sredstvo protiv svrbeži. Zato ćemo u mješavinu, uz limunski eukaliptus, dodati protuupalnu njemačku kamilicu i antipruritik paprenu metvicu. Eterična ulja se mogu pomiješati u stabilno biljno ulje jojobe, no dobro je razmisliti i o korištenju protuupalnih i zacjeljujućih biljnih ulja kalofila ili macerata nevena.

Formulacija mješavine koja se koristi nakon uboda komaraca glasila bi:

  • 15 kapi eterično ulje limunski eukaliptus
  • 3 kapi eterično ulje njemačka kamilice
  • 5 kapi eterično ulje paprena metvica
  • do 10ml biljno ulje (jojoba/kalofil/neven ili njihova mješavina).

https://bioterra.hr/shop/cijena/insectoff-100ml-sprej-aromara

https://bioterra.hr/shop/cijena/metvica-paprena-10ml-pranarom

https://bioterra.hr/shop/cijena/eukaliptus-limunski-10ml-pranarom

https://bioterra.hr/shop/cijena/kamilica-njemacka-oshadhi-5ml

Odmah nakon uboda nanesite mješavinu i nakon toga ponavljajte nanošenje otprilike svakih sat vremena (ili kada ubod ponovno počne svrbjeti).
Formulacija je namijenjena za odrasle osobe- za djecu smanjite količinu eteričnih ulja dva puta. Mješavina nije namijenjena za trudnice, dojilje i bebe.

Nakon „susreta“ s meduzama, opet ćemo primijeniti limunski eukaliptus, a uz njega ćemo iskoristiti svojstvo širokolisne lavande (Lavandula latifolia, L. spica) u zacjeljivanju opekotina.

Formulacija glasi:

  • 10 kapi eterično ulje limunski eukaliptus
  • 10 kapi eterično ulje širokolisna lavanda
  • do 10ml biljno ulje (jojoba/kalofil/neven ili njihova mješavina).

https://bioterra.hr/shop/cijena/lavanda-sirokolisna-10ml-pranarom

https://bioterra.hr/shop/cijena/jojoba-100ml-florihana

Opet je najbolje nanijeti mješavinu odmah nakon što se dogodi opekotina i nanositi svakih nekoliko sati. Naravno, ukoliko su opekotine jake i na velikoj površini kože, potražite stručnu pomoć, a mješavina može poslužiti kao prva pomoć.

U zaključku, priprema je ključ uspjeha. Napravite si mješavine za sve okolnosti i uživajte u ugodnom i bezbrižnom ljetovanju.

 

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 
Podijelite
 
  Blog - Sve