Afa alge ili Klamatske alge - zašto su toliko dobre za mozak

Afa alge ili Klamatske alge - zašto su toliko dobre za mozak

Podijeli:
 

Klamatske alge (Aphanizomenon flos aquae), sinonim AFA alge, modrozelene su alge koje rastu u ekološki čistom, planinskom jezeru Gornji Klamath, površine 220 km2. Jezero se nalazi u državi Oregon, u SAD-u, okruženo vulkanskim planinama rasprostranjenim na 6000 km2. Tisućama godina je Klamatsko jezero prirodni izvor hranjivih tvari. Prirodni uvjeti oko jezera, kao što su vulkanski nanosi (bogati mikroelementima), organski talog (koji sadrži dušik), obilje sunca, promjene temperature, ne mogu se oponašati niti u jednom laboratoriju jer sadrže bogat spektar keliranih (organski vezanih) minerala kao što su: bor, kalcij, krom, kobalt, bakar, željezo, magnezij, mangan, kalij, fosfor, selen, natrij, sumpor, titan, vanadij, cink i dr. Upravo zbog svoga sastava AFA alge nadmašuju sve vrste umjetno uzgojenih slatkovodnih algi.

AFA je bogata enzimima, kofaktorima i vitaminima, osobito grupe B i beta-karotenom. Njihov je sadržaj u algama konstantan i dobro izbalansiran, tako da organizmu čovjeka osiguravaju gotovo sve potrebno. AFA je iznimno bogata beta-karotenom (prirodni pigment od kojeg se u našem tijelu stvara vitamin A). Prema znanstvenim istraživanjima, konzumiranjem hrane koja sadrži više beta-karotena znatno je smanjen rizik zloćudnih bolesti zahvaljujući njegovu regenerirajućem, antioksidantnom i imunostimulirajućem djelovanju. Ustanovljeno je da AFA alge sadrže sedam puta više B12 vitamina nego svježa jetra, što je iznimno važno za vegetarijance.

Kad je riječ o proteinima, AFA je i tu nepobjediva. Količina, kvaliteta i iskoristivost su daleko ispred ostalih namirnica. Sastav aminokiselina AFA-e je sličan ljudskom, a sadržaj proteina nekoliko je puta veći nego u mesu, soji ili kojim drugim tradicionalnim izvorima.

Jedan gram AFA algi sadrži oko 60% proteina, koji su potpuno probavljivi i ne opterećuju probavne organe. Tako, aminokiseline AFA-e ulaze u organizam čovjeka jednostavno i brzo, bez opterećenja probavnih organa (ponajprije gušterače).

Razumljivo je da uzimajući od jedan do dva grama algi tijekom dana ne možemo dobiti sve bjelančevine samo od njih. No iznimno je važan odnos aminokiselina koji se gotovo potpuno poklapa s ljudskim potrebama aminokiselina. Zato su one važne za održavanje zdravlja, osobito kod vegetarijanaca i onih koji jedu samo sirovu hranu.

Sastav aminokiselina AFA alge:

histidin (ublažava stres, reumatoidni artritis i dr.) izoleucin (jača imunološki sustav, povećava snagu i izdržljivost) leucin (jača imunološki sustav, povećava snagu i izdržljivost) metionin i cistein (metionin pomaže pri snizivanju razine kolesterola, u liječenju Parkinsonove bolesti, cistein poboljšava stanje kose i noktiju, usporava starenje) fenilalanin/tirozin (fenilalanin djeluje kao antidepresiv, tirozin ublažuje stres, podiže raspoloženje) treonin (nužan za iskorištavanje proteina u prehrani) triptofan (smanjuje napetost, koristan je kod uspavljivanja, ublažuje migrene) valin (jača imunološki sustav, povećava snagu i izdržljivost).

Važna osobina AFA-e je građa stanične membrane. Izgrađena je od tvari slične glikogenu pa joj je iskoristivost 97%.

Zbog visoke iskoristivosti hranjivih tvari AFA-e, dojenčad, bolesnici i osobe starije životne dobi mogu ih usvajati gotovo 100%. S druge strane, stanične stijenke viših biljaka izgrađene su od celuloze, a budući da čovjek nema enzima potrebnih za njihovu razgradnju, veliki dio hranjivih sastojaka ne može biti iskorišten.

AFA je iznimno bogata klorofilom; po strukturi molekule ona je slična hemoglobinu (koji prenosi kisik) u eritrocitima i zato je nazivaju „zelena krv planete“. Smatra se da klorofil također sudjeluje u stvaranju krvi te djeluje kao snažan biostimulator s prirodnim pročišćavajućim i regenerirajućim učinkom na organizam. Praksa pokazuje da AFA nevjerojatno brzo utječe na određena anemična stanja (sideropenična anemija). S kliničke točke gledišta teško je objasniti iznimne rezultate osobito kada se zna da su preporučene doze željeza u farmaceutskim pripravcima veće nego u algama. Tajna AFA-e je vjerojatno u idealnoj kombinaciji sastojaka čiji je kreator sama priroda.

Fiziološke aktivne tvari, kao što su različiti fikopigmenti, prirodni antioksidansi, enzimi, klorofil i drugo daju AFA-i naglašena radioprotektivna (zaštita od radijacije) i antikancerogena svojstva. Zahvaljujući njima, mogu se zaštititi ljudi koji rade u radioaktivnoj sredini, pacijenti koji se zrače, te se mogu prevenirati zloćudne bolesti ili spriječiti njihov recidiv kod rizičnih grupa stanovništva. Zanimljivo je spomenuti jedno nedavno istraživanje provedeno u Kanadi prema kojem svakodnevno uzimanje jednoga grama klamatskih algi za 40% povećava sposobnost aktivne migracije T limfocita (takozvane stanice ubojice) u tkiva te tamo postaju aktivniji i bolje uništavaju eventualne mutirane stanice i mikroorganizme jačajući stanični imunitet. Utječu isto tako dobro i na humoralni imunitet.

AFA djeluje blagotvorno i na izmjenu tvari i na aktivnost svih organa i organskih sustava. Posebno treba naglasiti da je kod klamatskih algi, koje su slatkovodne alge, sadržaj joda znatno manji u usporedbi s morskim algama i ne postoji opasnost stimulacije štitnjače kada se primaju u dozi od 1 do 6 grama na dan. Jedan od najzanimljivijih i najvažnijih učinaka AFA-e je njegov blagotvorni učinak na živčani sustav, mozak i psihu. Prema dr. Gabrielu Cousensu, vodećem specijalistu holističke medicine iz SAD-a, ta alga aktivira neurotransmitorske sustave koji mogu spriječiti depresiju, poboljšati koncentraciju, jasnoću i izdržljivost uma. Stimuliraju i kreativne sposobnosti te razvoj desne hemisfere, tj. intuitivne i umjetničke crte osobnosti. Isti taj autor bio je svjedok obrnutog procesa Alzheimerove bolesti kod pacijenata koji su redovito uzimali velike količine AFA alge. Također te alge pokazuju blagotvorni učinak kod multiple skleroze, epilepsije, depresije, psihoze, neuroze, mentalne zaostalosti, dječje paralize itd. To je rezultat ne samo činjenice što je AFA vrijedno stanično hranjivo, već i što sadrži velike količine neuropeptidnih prekursora koji su vitalno važni za moždanu djelatnost. Mozak je organ preopterećen našom užurbanom svakidašnjicom. Stres, učenje, nedovoljan odmor, pušenje, alkohol, premorenost, konkurencija u svemu, prije ili poslije uzrokuju pad koncentracije, a da ne govorimo o smanjenoj radnoj sposobnosti. Možda su AFA alge rješenje! Poznata kao eliksir za mozak, ta se alga pokazuje kao supergorivo za živčani sustav. Ona je u stanju napuniti, obnoviti i energizirati umorne stanice.

Drugi aspekt djelovanja AFA-e je stimulacija kompleksa epifiza-hypotalamus-hipofiza. Kako su prirodni pripravci iznimno složene kemijske strukture i njihov točan mehanizam djelovanja se ne zna, svaka tvar koju unosimo u organizam ostavlja svoje vibracije u tijelu te je moguće postojanje određene pravilnosti u stimuliranju različitih dijelova mozga odgovarajućim hranjivima pa tako dolazi do željenog učinka.

Metode sušenja algi:

- krioliofilizacija ili sušenje zamrzavanjem je gruba metoda kod koje dolazi do denaturacija bjelančevina, razgradnje enzima i vidljivog smanjenja nutritivnih vrijednosti gotovog proizvoda. Poslije pod mikroskopom ne prepoznajemo nikakve detalje niti možemo doznati koje su vrste bile alge. Tu metodu odbacuju sve kompanije kojima je stalo do kvalitete proizvoda

- sušenje vrućim zrakom u sušionicama još je jedna proširena metoda gdje temperatura dostiže od 200 do 300°C. I ta metoda denaturira bjelančevine, inaktivira enzime i razgrađuje neke vitamine. Metoda je jeftina i jednostavna, ali je nažalost u suprotnosti s idejom o živototvornom i punovrijednom organskom proizvodu

- trenutačno sušenje na niskoj, ali fiziološkoj temperaturi je nježna metoda pri kojoj stanice ostaju nedirnute, bjelančevine nedenaturirane i enzimi aktivni. Tako dobivena suha biomasa je savršene nutritivne vrijednosti i odlične probavljivosti.

Kome su Afa alge namijenjene?

Afa alge mogu upotrebljavati svi, od male djece do osoba starije životne dobi, sportaši, trudnice, rekonvalescenti, intelektualci, vegetarijanci, sve osobe izložene stresu, psihičkim i fizičkim naporima, sve osobe izložene zračenju.

Piše: Snježana Kolobarić, mag.mol. i prof. biologije, Bio Terra, Zagreb

 

Upiti:

 • Marija 11.12.2020
   

  Postovani. Moja cerka ima multipleks skleroza I Levi se prema Protokolu Dr Coimbra is Brazila visokim dozama D3.prima 100.000 ie.DALI SME DA UZIMA AFA ALGE JER JOJ JE ZABRANJENO’MLEKO MLECNI PROIZVODI.KOSTUNJAVO VOCE.JER SADRZE PUNO KALCIUMA.DALI AFA ALGE SADRZE VISOKE DOZE KALCIJA I DALI MI PREPORUCUJETE.MORAM DA VAM KAZEM.DAVJE JEDNO VREME UZIMALA AFA ALGE I SUPER SU JOJ SU DELOVALE.ZATIM SMO POCELI SA PROTOKOLOM I RUKOVODIM SE PO NJEMU.MOLIM VAS JAVITE MI DA NARUCIM AKO JOJ NE SMETAJU.POZDRAV IZ MAKEDON8JE

 • Doris KURTOV 14.04.2021
   

  Poštovani,
  upravo sam naručila Afa alge te Vas ljubazno molim da mi pojasnite kako da ih konzumiram - ujutro natašte 4 kom ili dva puta dnevno po 2 tablete?
  Imam 52 godine, od zdravstvenih problema mogu ,,prijaviti’’ slabu cirkulaciju (vene na listovima) te niski tlak.
  Da li je preporučljivo paralelno piti kelirani magnezij i cink (Solgar) koje inače pijem ili ne? Vidim da ih ima u algama.
  Hvala.
  Srdačan pozdrav,
  Doris Kurtov
  Zadar
  Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru
  .(Morate imati omogućen JavaScript kako biste vidjeli ovu e-mail adresu)

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.