Kako Fitoterapija može pomoći kod proljetnih alergija

Kako Fitoterapija može pomoći kod proljetnih alergija

Podijeli:
 

Prva peludna zrnca počela su lebdjeti zrakom već u veljači izazivajući probleme kod alergičara. Ako svake godine u isto doba imate respiratornih problema, možda je vrijeme da se zapitate jeste li i vi žrtva peludne alergije i liječite li svoje stanje kako treba.

Alergija na pelud ili peludna groznica najčešći je oblik alergije, odnosno jedan od oblika alergijskog rinitisa, a od nje pati svaki deseti čovjek. Uobičajeni termin peludna groznica podrazumijeva alergijsku hunjavicu i alergijski konjuktivitis.

Prepoznaje se po karakterističnim simptomima kao što su:

 • svrbež i suzenje očiju,
 • kihanje,
 • vodeni iscjedak iz nosa i začepljenost nosa te
 • otežano disanje,
 • često uz smanjenje ili potpuni gubitak osjeta mirisa.

Često počinje kao alergija na pelud trava, a kasnije se može javiti alergija i na pelud stabala i korova. Javlja se u proljeće i ljeto kada je prisutna polinacija.

Polen ili peludna zrnca lagana su te se nošena vjetrom mogu prenijeti na udaljenost od 100 kilometara. Najveći dio polena, oko 90%, ostaje na mjestu otpuštanja. U većim naseljima i gradovima zbog posebnih mikroklimatskih uvjeta peludna zrnca su najgušća do 10 metara od tla. Uz povoljne meteorološke uvjete, toplo i suho vrijeme (30 do 40% vlage) te uz visoki tlak zraka oslobađaju se velike količine polena.

Važnost peludnih kalendara

Peludni ili polenski kalendari predviđaju početak polinacije i njezino trajanje s mogućim odstupanjem od +/- 15 dana, što ovisi o meteorološkim uvjetima. Pomoću polenskih kalendara možete doznati kada je najizraženija cvatnja pojedine biljke, te tako izbjeći izloženost alergenu.

U Hrvatskoj postoje dva vegetacijska pojasa:

 • Kontinentalni s cvatnjom lijeske i johe u veljači, breze u ožujku i travnju, hrasta i trava u svibnju i lipnju te korova u srpnju, kolovozu i rujnu
 • Primorski s cvatnjom masline, crnog bora i čempresa u veljači i ožujku, trava u travnju i svibnju te korova cijele godine.

Najčešći uzročnici alergija među drvećem su lijeska, breza, bagrem, lipa, čempres i borovi. Među korovima to su zlatnica, ambrozija, crkvina, pelin i trputac.

Polen ambrozije u kolovozu jedan je od najjačih i najagresivnijih polenskih alergena.

Detaljne informacije o koncentraciji peludi u zraku možete pronaći na internetskoj stranici Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar na kojoj je dostupna dnevna peludna prognoza za niz gradova i naselja u Hrvatskoj.

Mjere samopomoći

 • Alergične osobe trebale bi nositi masku pri izlasku iz kuće, pogotovo u jutarnjim satima kada je koncentracija peludi najveća
 • Preporučuje se svakodnevno pranje kose (blagim šamponom) zbog nakupljanja peludnih zrnaca na vlasima
 • Izbjegavajte provjetravanje prostorija i boravak u prirodi kada je koncentracija peludi najveća
 • Pročistite zrak u vašem domu pomoću difuzera u kojeg možete nakapati mješavinu nekih eteričnih ulja koja će olakšati simptome alergije (rimska kamilica, paprena metvica, geranij, lavanda, eukaliptus, bor, čempres, ružmarin kemotip verbenon )
 • Svakodnevno ispirite sluznicu nosa i sinuse Neti posudicom s fiziološkom otopinom ili sprejom za ispiranje nosa kako biste smanjili izloženost alergenima.

 

 

Preventiva kroz fitoterapiju

Fitoterapija se može uzimati kombinirano s probioticima, s homeopatijom i drugim prirodnim metodama liječanja. Organizam koji je na ovaj način pripremljen i ojačan prije perioda same alergije, imat će daleko blaže alergijske simptome.

Kvercetin

 U borbi protiv alergije pomaže kvercetin, antialergijski bioflavonoid sa snažnim antioksidativnim i protuupalnim učinkom. Umanjuje simptome alergije, astme, peludne groznice te s njima povezani svrbež, otečene i suzne oči i curenje nosa. Preporuka je uzimati ga od 250-600 mg/dan podijeljeno u dvije doze, zajedno s vitaminom C i bromelinom, s kojima ima sinergističko djelovanje.

Dobro je znati da prirodni izvor kvercetina nalazimo u kori jabuka, citrusima, luku, žutom povrću, jagodama, crnom grožđu, šljivama, u crvenom vinu i u zelenom čaju.

Astragalus

Biljka koja regulira rad imunosnog sustava i umanjuje alergijske simptome. Odlična je pomoć kod prvih simptoma prehlade i gripe ali i kao prirodna prevencija protiv alergija. Koristi se u tradicionalnoj kineskoj medicini te se pokazala posebno učinkovitom kod alergijskog rinitisa, astme, konjuktivitisa i dermatitisa.

Istraživanja pokazuju da svakodnevno uzimanje ekstrakta korijena astragalusa tijekom 3-6 tjedana smanjuje curenje nosa, svrbež i kihanje kod osoba sa sezonskom alergijom.

Godine 2007. provedeno je kliničko ispitivanje u KBC Dubrava u Zagrebu. Četrdeset osam pacijenata sa sezonskim alergijskim rinitisom podijeljeno je u dvije skupine tijekom šest tjedana ispitivanja. Dvije trećine njih je koristilo ekstrakt korijena astragalusa, dok je jedna trećina dobila placebo. Sudionici istraživanja pokazali su značajno poboljšanje rinoreje (curenja nosa) nakon tri tjedna liječenja i smanjenje svrbeža ili pečenja očiju nakon šest tjedana, u usporedbi s onima na placebu.

Potrebno ga je početi koristiti u nižim dozama mjesec dana prije očekivane sezone alergija te nastaviti u potrebnoj dozi cijele sezone. Astragalus se može kombinirati sa uobičajenim farmakološkim tretmanima za ublažavanje simptoma alergije, a kapi astragalusa su posebno praktične za uporabu jer se lako mogu dodati u vodu, sok ili smoothie.

Crni kim

Jedan od najpopularnijih alternativnih lijekova u borbi protiv alergije i prirodni antihistaminik koji balansira imunološki sustav. Djeluje protuupalno, bronhodilatacijski i smanjuje histaminsku reakciju. Preventivno liječenje crnim kimom je potrebno započeti i nekoliko mjeseci prije perioda cvatnje kako bi se organizam pripremio na visoku koncentraciju peludi u zraku. Uzimanje bi se trebalo nastaviti sve do kraja jeseni, nakon čega se može napraviti pauza i ponovno početi korištenje u veljači.

Preporuka je uzimati tri puta dnevno po žličicu kapi ulja crnog kima iza obroka odnosno 1 do tri kapsule dnevno ovisno o sadržaju ulja crnog kima. Smije se uzimati 6 mjeseci bez pauze, nakon čega je potrebno napraviti pauzu od 2 tjedna.

Vitamin C

Osim što jača imunitet, vitamin C je prirodni antihistaminik što ga čini nezaobilaznim saveznikom zdravog imuniteta u sezoni alergija. Istraživanja pokazuju da 1000mg vitamina C smanjuje koncentraciju histamina za oko 20%, a 2000mg za više od 30%. Budući da vitamin C metaboliziramo brzo te se izlučuje iz organizma u roku od šest sati, najbolje ga je uzeti u podijeljenim dozama.

Od velikog broja različitih oblika vitamina C koji su nam dostupni na tržištu, natrijev askorbat, nekiseli oblik vitamina C osigurava visoki stupanj apsorpcije vitamina C te je blagotvoran za sluznicu želuca. Njegova učinkovitost dodatno se pojačava u kombinaciji s kvercetinom.

Vitamin D

Vitamin D pruža dokazanu dobrobit za zdravlje pluća te funkciju imunosnog sustava koji su važni u razvoju, težini i tijeku alergijskih stanja.

Studije pokazuju da niska razina vitamina D pridonosi porastu alergijske preosjetljivosti. Stopa osjetljivosti na različite alergene mnogo je viša u područjima s manje sunčanih sati. Astma, ekcemi i atopija povezani su s niskim razinama vitamina D, posebno za ljude koji imaju mutacije u genima za receptor vitamina D. Istraživanja pokazuju da vitamin D može aktivirati određene regulatorne stanice imunološkog sustava koje sprječavaju pogoršanje alergijske reakcije.Tako manjak vitamina D može inhibirati ovaj regulatorni mehanizam, što dovodi do pogoršanja alergije.

Suplementacija vitamina D kod trudnica značajno smanjuje pojavu astme i drugih alergijskih bolesti u male djece.

Crni ribiz

Biljni ekstrakt listova crnog ribiza se u novije vrijeme koristi kod autoimunih bolesti i alergijskih stanja (alergijskog rinitisa).

Kao modulator imuniteta inhibira lučenje histamina i regulira sintezu kortizola.

Vrlo je učinkovit pojedinačno ili u kombinaciji s drugim biljakama.

Crni ribiz sadrži čak četiri puta veću količinu vitamina C nego primjerice naranča, i dvostruko veću količinu antioksidansa od borovnice. Tinktura crnog ribiza se pije u dozi od 25-50 kapi tri puta na dan razrijeđena u vodi ili soku.

Probiotici

Poznato je da se u crijevima krije i do 80% našeg imuniteta.

Kod zdrave i uravnotežene crijevne mikroflore broj dobrih bakterija je veći od broja patogenih i preduvjet je za zdravog funkcioniranja imunološkog sistema.

Od preparata na bazi probiotika dokazano je učinkovit soj bakterija Lactobacillus salivarius LA 302, istražen na Institutu Pasteur. Takav probiotik namijenjen je pacijentima s kroničnim ili akutnim simptomima alergije i sadrži 4 milijarde probiotičkih bakterija u dnevnoj dozi.

Čišćenje jetre 

Jetra je najveća žlijezda u trbušnoj šupljini, a ujedno i „tvornica“ za detoksikaciju organizma. Kako bi očistili jetru, u prvom redu valja izbjegavati fast food i konzerviranu hranu, punomasne mliječne proizvode, dimljeno meso i morske plodove. Možemo si pomoći uzimanjem dodataka prehrani koji imaju blagotvorno djelovanje na čišćenje jetre od nakupljenih masnoća i otrova, poput pripravaka na bazi maslačka, sikavice, crne rotkve, artičoke, čička, grejpa i limuna. 

 

Upiti:

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.