Prirodna pomoć kod vaginalnih upala

Prirodna pomoć kod vaginalnih upala

Podijeli:
 

Spolno prenosive bolesti mogu biti uzrokovane bakterijama, gljivicama, virusima, parazitima te protozoama. Žene imaju uglavnom veće izglede za obolijevanje od muškaraca zbog specifičnosti ženske anatomije. Ulaz u rodnicu nalazi se u blizini otvora debelog crijeva s jedne i ušća mokraćne cijevi s druge strane, što povećava mogućnost prijenosa nepoželjnih bakterija u rodnicu. U crijevima prirodno žive mnoge bakterije koje same po sebi ne uzrokuju bolest, ali kad su prisutne u drugim organima, mogu uzrokovati akutnu ili kroničnu upalu pa tako u rodnici uzrokuju vaginitis, a u mokraćnoj cijevi uretritis i cistitis.

Bakterije i gljivice koje žive u rodnici u normalnim uvjetima ne uzrokuju tegobe. Normalne vaginalne bakterije, uz pomoć hormona jajnika, iz glikogena proizvode mliječnu kiselinu čineći vaginalnu sredinu kiselom. Ta kiselost sprečava razmnožavanje patogenih bakterija i gljivica te štiti rodnicu od upale. Prirodna pH vrijednost sluznice rodnice u zdravih žena je od 3,8 do 4,2. No ako se ravnoteža vaginalne flore poremeti, prisutni uzročnici mogu izazvati upalu. 

Gljivične infekcije

Danas sve veći broj žena ima problema sa gljivičnim infekcijama. Jedan od najčešćih gljivičnih uzročnika koji u spolnom sustavu žene uzrokuje upalu je Candida albicans, a upalno stanje nazivamo kandidijaza. Candida je odgovorna za oko 90% svih gljivičnih infekcija donjeg spolnog sustava žene. Po nekim evidencijama 25-50% žena ima Candidu prisutnu u donjem spolnom sustavu, ali bez ikakvih simptoma upale. Od četiri žene samo jedna u prosjeku neće imati kandidijazu do svoje menopauze. 

Candida je normalan stanovnik rodnice koji u promijenjenim uvjetima izaziva upalu rodnice, stidnice, anusa, ali i crijeva te usne šupljine.

Simptomi koji su vezani uz gljivične infekcije su pojačani iscjedak, crvenilo, svrbež, bolovi kod spolnog odnosa te učestalo mokrenje. Uglavnom su vezani sa upalom rodnice i/ili mokraćnih putova.

Simptomi gljivičnih upala mogu biti slični reakcijama preosjetljivosti na neke tvari, alergijske ili kemijske reakcije te kontaktnom dermatitisu. Svakako je potrebno kontaktirati nadležnog ginekologa radi pravovremenog otkrivanja i liječenja bolesti te daljnje prevencije..   

Da biste spriječili upale uzrokovane gljivicama, pridržavajte se slijedećih uputa:

- ne nosititi usku, pripijenu odjeću a sintetičko rublje zamijeniti prozračnim, od prirodnog materijala. Sintetičko rublje pospješuje znojenje, a ujedno onemogućava koži da normalno diše. Gljivične infekcije se često javljaju ljeti zbog nošenja mokrih kupaćih kostima. Gljivice vole vlažno i toplo, te ljetni mjeseci pogoduju njihovu bržem razmnožavanju

- Poslije kupanja, tuširanja i plivanja kožu dobro osušiti, a intimno područje uvijek brisati od naprijed prema natrag, osobito nakon obavljanja nužde. Tijekom mjesečnice tampone ili uloške mijenjati barem svaka tri do četiri sata. Ako se razvije gljivična infekcija, rublje obavezno iskuhavati i glačati jer pranje na niskim temperaturama ne uništava gljivice.

- Za intimnu njegu upotrebljavati sredstva s niskim pH, od 4,5 do 5, te izbjegavati parfimirane maramice, sprejeve i dezodoranse jer mogu izazvati iritaciju koja pogoduje nastanku infekcije. Čestim pranjem neadekvatnim sredstvima za intimnu njegu koje smanjuju kiselost rodnice stvara se plodno tlo gljivicama

- Kupanje u kadi zamijeniti tuširanjem, a nakon plivanja odjeniti suhi kupaći kostim.

- Gljivice se brže razmnožavaju kod primjene antibiotika jer se uništava vaginalna flora. U spolnom sustavu žene, često se nakon uzimanja antibiotika poremeti ravnoteža bakterijskih mikroorganizama te poraste broj gljivica. Bakterije i gljivice se natječu za preživljavanje u rodnici žene te ako se koriste antibiotici koji djeluju na bakterije, ali ne i na gljivice, gljivice će nesmetano rasti te će početi stvarati simptome gljivične upale. 

 

- Pogoduje im i povišena razine šećera u krvi kod dijabetesa, a gljivične upale su češće i kod uzimanja oralnih kontraceptiva jer se mijenja metabolizam šećera u tijelu

- Gljivice uzrokuju tegobe i onda kada se u organizmu mijenja količina hormona, a to se događa prije i poslije mjesečnice, u trudnoći te kod bolesti štitnjače i nadbubrežne žlijezde kao i kod primjene kortikosteroida.

- Ojačajti imunitet zdravim načinom života, zdravom prehranom i smanjenjem stresa. Osim potpunog izbacivanja namirnica koje sadržavaju šećer i škrob, potrebno je izbaciti i one koje stvaraju sluz te dodatno zakiseljavaju organizam. Pritom je vrlo važno u prehranu uvrstiti što više svježe i organski uzgojene hrane. Povrće, naročito zeleno lisnato, od ključne je važnosti uz redovno uzimanje prirodnih dodataka prehrani i probiotika. Važno je povećati unos vode kako bi se toksini što prije izbacili iz organizma. Promjena načina prehrane i općenito promjena životnih navika je važna za trajno rješenje problema jer inače može dovesti do drugih kroničnih bolesti.

No s obzirom na to da gljivične i bakterijske upale mogu imati slične simptome, ne postavljajte sami dijagnoze te bez ginekološkog pregleda ne uzimajte terapiju.

 

Bakterijska vaginoza Jedan od najčešćih razloga pojačanog vaginalnog iscjetka u žena reproduktivne dobi je bakterijska vaginoza. Riječ je o porastu broja patogenih bakterija. Smanjuje se broj laktobacila (bacila koji se smatraju pripadnicima normalne flore rodnice) i dolazi do porast broja ostalih mikroorganizama, pogotovo Gram negativnih anaeroba. Smanjenjem broja laktobacila (koji proizvode mliječnu kiselinu), pH raste te je omogućen rast ostalim bakterijama.  Bakterijske vaginoze se prenose spolnim odnosom. Simptomi izostaju u većine žena a kada su prisutni uključuju žarenje i svrbež, pojačan vaginalni iscjedak neugodna mirisa ribe. U iscjetku se može nalaziti sluz, gnoj, katkada i krv. 

 

U tretiranju bakterijske vaginoze i gljivičnih infekcija često se primjenjuju i probiotici kako bi se podržala i/ili obnovila normalna vaginalna flora. Dva puta godišnje se svakoj ženi u generativnom razdoblju preporučuje korištenje probiotskih preparata kako bi se održala normalna vaginalna flora.

Prirodne metode tretiranja vaginalnih infekcija

U starim tradicionalnim kulturama postoje zapisi o ispiranju rodnice, kao prirodne metode tretiranja vaginalnih infekcija. Kod nas je ova metoda već zaboravljena no mnoge žene širom svijeta koriste ove prirodne metode. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Rochester Medical Center, pokazalo je da oko 27% žena između 14 i 55 godina starosti redovno koristi vaginalno ispiranje u Americi. Ono je učinkoviti način održavanja uredne vaginalne flore, bez infekcija.

Vaginalno ispiranje je postupak ispiranja rodnice irigatorom (specijalno dizajniranom pumpicom) koji pod laganim pritiskom, uštrcava unaprijed pripremljenu mješavinu s nekim ljekovitim sastojkom u samo vaginalno područje.

Ispiranje se radi samo po potrebi, nikada ne kao kontinuirana praksa i ne dulje od 14 dana u kontinuitetu, osim ako vam ginekolog nije preporučio drugačije. Ispiranje se ne vrši tijekom mjesečnice, a ukoliko je žena u drugom stanju, preporuka je savjetovati se s ginekologom.

Prije nego što počnete s ispiranjem ruke, oprema za ispiranje i mjesto gdje se ispirete moraju biti čisti.

Ispiranje vodenom otopinom s jabučnim octom

Još je 400 godina prije Krista, u staroj Grčkoj Hipokrat, otac medicine spominjao ljekovita svojstva jabučnog octa, koji se u to vrijeme najčešće koristio kao antiseptik i adstrigent, kod čišćenje rana i liječenje kašlja. Vodena otopina s jabučnim octom jednostavno se priprema miješanjem 1 čajne žličice jabučnog octa s čašom mlake filtrirane vode. Ispiranje se vrši tri do četiri dana.

Također se jabučni ocat može koristiti tako da se tri šalice jabučnog octa dodaju u vruću kupku u kojoj se boravi najmanje 20 minuta raširenih nogu kako bi voda mogla ulaziti direktno u vaginu. Kupka i sredstva za ispiranje s jabučnim octom pomažu u obnavljanju normalne vaginalne kiselosti te na taj način nije pogodan okoliš za razvoj kandide i bakterijskih upala.  

Ispiranje otopinom sode bikarbone

Prema American Cancer Society, soda bikarbona se navodi kao sredstvo efikasno u borbi protiv gljivica. Dr. Tullio Simoncini, MD, preporučuje upotrebu sode bikarbone kod gljivičnih vaginalnih infekcija.

Otopina sode bikarbone se priprema tako da se dvije čajne žličice sode bikarbone pomiješaju sa četiri šalice mlake, filtrirane vode. Navedeni tretman traje dva tjedna u kontinuitetu.

Ispiranje biljnim mješavinama

U jednakim omjerima pomiješati - list Koprive (Urtica dioica) - list Metvice (Mentha piperita) - cvijet Kamilice (Matricaria chamomilla) Kada voda prokuha (1l) dodati 2 jušne žlice mješavine i ostaviti poklopljeno izvan štednjaka dva sata. Procijediti i ispirati prije spavanja irigatorom dva puta po pola litre čajne mješavine sa pauzama od 2 sata. Cijev irigatora i ulaz u vaginu namazati kremom za njegu intimnog područja ili biljnim uljem (kantarionom ili kalofilom). Čajna mješavina se koristiti svaki drugi dan. U rodnici držati 10 minuta. Ne koristiti za vrijeme menstruacije.

Osim navedenih metoda ispriranja u narodnoj medicini se preporučuje jednu čajnu žličicu svježeg soka češnjaka (Allium sativum) dodati u nekoliko žličica jogurta i mješavinom natopiti tampon.

Spomenimo i kajeput (Malaleuca cajuputi) koji je posebno učinkovit u tretiranju kandide što su dokazali australski kemičari. Čini se da je ključni sastojak kajeputa terpinen-4-ol. Studije su pokazale kako kreme i sredstva za ispiranje koja sadrže velike količine ovog spoja su vrlo efikasne u tretiranju gljivičnih infekcija.

Prije korištenja prirodnih metoda ispiranja rodnice svakako se prethodno savjetujte sa svojim ginekologom.

 
Galerija slika:
 

Upiti:

 • Alisa Biloglavic 18.11.2020
   

  Gljivice

 • Marija 23.03.2021
   

  Problem je ovaj…pophla antibiotik i iza toga mi dosao svrab i peckanje..medutim sam koristila canesten vaginolete.svrab nije vise al jako peckanje kod odnosa..sad me zanima dali da dalje nastavim sa lady probiotskim vaginoletama ili mi vi nesto preporucujete..bit cu vam zahvalna

 • Ivana 04.05.2021
   

  Imam problem sa sirastim iscjedkom,pri mokrenju jako peckanje i ponekad svrab. Lecila sam sa antibioticima i vagnaletama kremama,ali mi se stalno vraca.  Pogotovo mi se javlja nako 7 do 14 dana mjescnice. Imam osjecaj da imam prejaku kiselinu urina.

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.