Prirodna pomoć kod vaginalnih upala

Prirodna pomoć kod vaginalnih upala

Ažurirano: 05.09.2019.
Pregleda: 75287

Spolno prenosive bolesti mogu biti uzrokovane bakterijama, gljivicama, virusima, parazitima te protozoama. Žene imaju uglavnom veće izglede za obolijevanje od muškaraca zbog specifičnosti ženske anatomije. Ulaz u rodnicu nalazi se u blizini otvora debelog crijeva s jedne i ušća mokraćne cijevi s druge strane, što povećava mogućnost prijenosa nepoželjnih bakterija u rodnicu. U crijevima prirodno žive mnoge bakterije koje same po sebi ne uzrokuju bolest, ali kad su prisutne u drugim organima, mogu uzrokovati akutnu ili kroničnu upalu pa tako u rodnici uzrokuju vaginitis, a u mokraćnoj cijevi uretritis i cistitis.

Bakterije i gljivice koje žive u rodnici u normalnim uvjetima ne uzrokuju tegobe. Normalne vaginalne bakterije, uz pomoć hormona jajnika, iz glikogena proizvode mliječnu kiselinu čineći vaginalnu sredinu kiselom. Ta kiselost sprečava razmnožavanje patogenih bakterija i gljivica te štiti rodnicu od upale. Prirodna pH vrijednost sluznice rodnice u zdravih žena je od 3,8 do 4,2. No ako se ravnoteža vaginalne flore poremeti, prisutni uzročnici mogu izazvati upalu. 

Gljivične infekcije

Danas sve veći broj žena ima problema sa gljivičnim infekcijama. Jedan od najčešćih gljivičnih uzročnika koji u spolnom sustavu žene uzrokuje upalu je Candida albicans, a upalno stanje nazivamo kandidijaza. Candida je odgovorna za oko 90% svih gljivičnih infekcija donjeg spolnog sustava žene. Po nekim evidencijama 25-50% žena ima Candidu prisutnu u donjem spolnom sustavu, ali bez ikakvih simptoma upale. Od četiri žene samo jedna u prosjeku neće imati kandidijazu do svoje menopauze. 

Candida je normalan stanovnik rodnice koji u promijenjenim uvjetima izaziva upalu rodnice, stidnice, anusa, ali i crijeva te usne šupljine.

Simptomi koji su vezani uz gljivične infekcije su pojačani iscjedak, crvenilo, svrbež, bolovi kod spolnog odnosa te učestalo mokrenje. Uglavnom su vezani sa upalom rodnice i/ili mokraćnih putova.

Simptomi gljivičnih upala mogu biti slični reakcijama preosjetljivosti na neke tvari, alergijske ili kemijske reakcije te kontaktnom dermatitisu. Svakako je potrebno kontaktirati nadležnog ginekologa radi pravovremenog otkrivanja i liječenja bolesti te daljnje prevencije..   

Da biste spriječili upale uzrokovane gljivicama, pridržavajte se slijedećih uputa:

- ne nosititi usku, pripijenu odjeću a sintetičko rublje zamijeniti prozračnim, od prirodnog materijala. Sintetičko rublje pospješuje znojenje, a ujedno onemogućava koži da normalno diše. Gljivične infekcije se često javljaju ljeti zbog nošenja mokrih kupaćih kostima. Gljivice vole vlažno i toplo, te ljetni mjeseci pogoduju njihovu bržem razmnožavanju

- Poslije kupanja, tuširanja i plivanja kožu dobro osušiti, a intimno područje uvijek brisati od naprijed prema natrag, osobito nakon obavljanja nužde. Tijekom mjesečnice tampone ili uloške mijenjati barem svaka tri do četiri sata. Ako se razvije gljivična infekcija, rublje obavezno iskuhavati i glačati jer pranje na niskim temperaturama ne uništava gljivice.

- Za intimnu njegu upotrebljavati sredstva s niskim pH, od 4,5 do 5, te izbjegavati parfimirane maramice, sprejeve i dezodoranse jer mogu izazvati iritaciju koja pogoduje nastanku infekcije. Čestim pranjem neadekvatnim sredstvima za intimnu njegu koje smanjuju kiselost rodnice stvara se plodno tlo gljivicama

- Kupanje u kadi zamijeniti tuširanjem, a nakon plivanja odjeniti suhi kupaći kostim.

- Gljivice se brže razmnožavaju kod primjene antibiotika jer se uništava vaginalna flora. U spolnom sustavu žene, često se nakon uzimanja antibiotika poremeti ravnoteža bakterijskih mikroorganizama te poraste broj gljivica. Bakterije i gljivice se natječu za preživljavanje u rodnici žene te ako se koriste antibiotici koji djeluju na bakterije, ali ne i na gljivice, gljivice će nesmetano rasti te će početi stvarati simptome gljivične upale. 

 

- Pogoduje im i povišena razine šećera u krvi kod dijabetesa, a gljivične upale su češće i kod uzimanja oralnih kontraceptiva jer se mijenja metabolizam šećera u tijelu

- Gljivice uzrokuju tegobe i onda kada se u organizmu mijenja količina hormona, a to se događa prije i poslije mjesečnice, u trudnoći te kod bolesti štitnjače i nadbubrežne žlijezde kao i kod primjene kortikosteroida.

- Ojačajti imunitet zdravim načinom života, zdravom prehranom i smanjenjem stresa. Osim potpunog izbacivanja namirnica koje sadržavaju šećer i škrob, potrebno je izbaciti i one koje stvaraju sluz te dodatno zakiseljavaju organizam. Pritom je vrlo važno u prehranu uvrstiti što više svježe i organski uzgojene hrane. Povrće, naročito zeleno lisnato, od ključne je važnosti uz redovno uzimanje prirodnih dodataka prehrani i probiotika. Važno je povećati unos vode kako bi se toksini što prije izbacili iz organizma. Promjena načina prehrane i općenito promjena životnih navika je važna za trajno rješenje problema jer inače može dovesti do drugih kroničnih bolesti.

No s obzirom na to da gljivične i bakterijske upale mogu imati slične simptome, ne postavljajte sami dijagnoze te bez ginekološkog pregleda ne uzimajte terapiju.

 

Bakterijska vaginoza Jedan od najčešćih razloga pojačanog vaginalnog iscjetka u žena reproduktivne dobi je bakterijska vaginoza. Riječ je o porastu broja patogenih bakterija. Smanjuje se broj laktobacila (bacila koji se smatraju pripadnicima normalne flore rodnice) i dolazi do porast broja ostalih mikroorganizama, pogotovo Gram negativnih anaeroba. Smanjenjem broja laktobacila (koji proizvode mliječnu kiselinu), pH raste te je omogućen rast ostalim bakterijama.  Bakterijske vaginoze se prenose spolnim odnosom. Simptomi izostaju u većine žena a kada su prisutni uključuju žarenje i svrbež, pojačan vaginalni iscjedak neugodna mirisa ribe. U iscjetku se može nalaziti sluz, gnoj, katkada i krv. 

 

U tretiranju bakterijske vaginoze i gljivičnih infekcija često se primjenjuju i probiotici kako bi se podržala i/ili obnovila normalna vaginalna flora. Dva puta godišnje se svakoj ženi u generativnom razdoblju preporučuje korištenje probiotskih preparata kako bi se održala normalna vaginalna flora.

Prirodne metode tretiranja vaginalnih infekcija

U starim tradicionalnim kulturama postoje zapisi o ispiranju rodnice, kao prirodne metode tretiranja vaginalnih infekcija. Kod nas je ova metoda već zaboravljena no mnoge žene širom svijeta koriste ove prirodne metode. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Rochester Medical Center, pokazalo je da oko 27% žena između 14 i 55 godina starosti redovno koristi vaginalno ispiranje u Americi. Ono je učinkoviti način održavanja uredne vaginalne flore, bez infekcija.

Vaginalno ispiranje je postupak ispiranja rodnice irigatorom (specijalno dizajniranom pumpicom) koji pod laganim pritiskom, uštrcava unaprijed pripremljenu mješavinu s nekim ljekovitim sastojkom u samo vaginalno područje.

Ispiranje se radi samo po potrebi, nikada ne kao kontinuirana praksa i ne dulje od 14 dana u kontinuitetu, osim ako vam ginekolog nije preporučio drugačije. Ispiranje se ne vrši tijekom mjesečnice, a ukoliko je žena u drugom stanju, preporuka je savjetovati se s ginekologom.

Prije nego što počnete s ispiranjem ruke, oprema za ispiranje i mjesto gdje se ispirete moraju biti čisti.

Ispiranje vodenom otopinom s jabučnim octom

Još je 400 godina prije Krista, u staroj Grčkoj Hipokrat, otac medicine spominjao ljekovita svojstva jabučnog octa, koji se u to vrijeme najčešće koristio kao antiseptik i adstrigent, kod čišćenje rana i liječenje kašlja. Vodena otopina s jabučnim octom jednostavno se priprema miješanjem 1 čajne žličice jabučnog octa s čašom mlake filtrirane vode. Ispiranje se vrši tri do četiri dana.

Također se jabučni ocat može koristiti tako da se tri šalice jabučnog octa dodaju u vruću kupku u kojoj se boravi najmanje 20 minuta raširenih nogu kako bi voda mogla ulaziti direktno u vaginu. Kupka i sredstva za ispiranje s jabučnim octom pomažu u obnavljanju normalne vaginalne kiselosti te na taj način nije pogodan okoliš za razvoj kandide i bakterijskih upala.  

Ispiranje otopinom sode bikarbone

Prema American Cancer Society, soda bikarbona se navodi kao sredstvo efikasno u borbi protiv gljivica. Dr. Tullio Simoncini, MD, preporučuje upotrebu sode bikarbone kod gljivičnih vaginalnih infekcija.

Otopina sode bikarbone se priprema tako da se dvije čajne žličice sode bikarbone pomiješaju sa četiri šalice mlake, filtrirane vode. Navedeni tretman traje dva tjedna u kontinuitetu.

Ispiranje biljnim mješavinama

U jednakim omjerima pomiješati - list Koprive (Urtica dioica) - list Metvice (Mentha piperita) - cvijet Kamilice (Matricaria chamomilla) Kada voda prokuha (1l) dodati 2 jušne žlice mješavine i ostaviti poklopljeno izvan štednjaka dva sata. Procijediti i ispirati prije spavanja irigatorom dva puta po pola litre čajne mješavine sa pauzama od 2 sata. Cijev irigatora i ulaz u vaginu namazati kremom za njegu intimnog područja ili biljnim uljem (kantarionom ili kalofilom). Čajna mješavina se koristiti svaki drugi dan. U rodnici držati 10 minuta. Ne koristiti za vrijeme menstruacije.

Osim navedenih metoda ispriranja u narodnoj medicini se preporučuje jednu čajnu žličicu svježeg soka češnjaka (Allium sativum) dodati u nekoliko žličica jogurta i mješavinom natopiti tampon.

Spomenimo i kajeput (Malaleuca cajuputi) koji je posebno učinkovit u tretiranju kandide što su dokazali australski kemičari. Čini se da je ključni sastojak kajeputa terpinen-4-ol. Studije su pokazale kako kreme i sredstva za ispiranje koja sadrže velike količine ovog spoja su vrlo efikasne u tretiranju gljivičnih infekcija.

Prije korištenja prirodnih metoda ispiranja rodnice svakako se prethodno savjetujte sa svojim ginekologom.

 
Galerija slika:
 

Upiti:

  • Alisa Biloglavic 18.11.2020
     

    Gljivice

  • Marija 23.03.2021
     

    Problem je ovaj…pophla antibiotik i iza toga mi dosao svrab i peckanje..medutim sam koristila canesten vaginolete.svrab nije vise al jako peckanje kod odnosa..sad me zanima dali da dalje nastavim sa lady probiotskim vaginoletama ili mi vi nesto preporucujete..bit cu vam zahvalna

  • Ivana 04.05.2021
     

    Imam problem sa sirastim iscjedkom,pri mokrenju jako peckanje i ponekad svrab. Lecila sam sa antibioticima i vagnaletama kremama,ali mi se stalno vraca.  Pogotovo mi se javlja nako 7 do 14 dana mjescnice. Imam osjecaj da imam prejaku kiselinu urina.

  • Enisa 23.12.2021
     

    Gin mi je nasao ranicu na maternici, za sada pijem antibiotike, zanima me sta ce dalje biti, jako se bojim..

  • Ivana 28.12.2021
     

    Pozdrav,
    Prije vise od mjesec dana bila sam na pregledu kod svoje ginekologice zbog užasnog peckanja,žarenja i boli za vrijeme spolnog odnosa. Nakon odnosa također užasno peckanje i žarenje pri mokrenju. Povremeno imam bjelkast tekući iscjedak bez nekog mirisa i svrbež spolovila. Popila sam već antibiotik i par vrsta vaginaleta iskoristila. Sve je i dalje prisutno. Ništa mi nije pomoglo. Molim Vas za pomoć. Hvala. Ivana

  • Lejla 09.01.2022
     

    Mnogo sam zabrinuta ,stalno mokrim i pocetak mokrenja i kraj mokrenja je bolan ,kad se obrisem i pogledam papir ostaju tragovi roskaste krvi i kao neke sitne sline krvave pomalo svaki put poslije mokrenja na papiru to uocim,zanima me dali mogu da uzmem canesten vaginalete

  • Biljana 11.01.2022
     

    Molim vas,pomoc za miome ...maternica je miomatozna..najveci 6cm….pomozite da ne idem na operacijuuu..pila sam mnogo cajeva..stavljala Genital mast ne znsm vise sta da uzmem..molim vas….

  • Ruzica Kostovski 02.02.2022
     

    Peckanje i neugoda,cesce mokrenje,kako se osloboditi toga?
    Imam 69 godina, nemam iscjedka nikakvog, mjehur mi je spusten,
    papa nalaz uredan, mokraca mi jos ne bjezi.
    Imala sam upalu mjehura,pila sam antibiotike,bila kod ginekologa,nemam bakterije u urinu,koristila sam prethodno
    vaginalete Canesten,sve to ne pomaze, povremene ne osjecam tegobe onda opet nekako krene.
    Pijem svako jutro salicu caja od vrkute pomjesan sa stolisnikom, (1 zlicica).
    Molila bi ako postoji mozda neka biljna krema,biljna tableta, koja ce mi pomoci da mi prodje ova neugoda
    To nije nista strasno no bas je prava neugoda.
    Hvala vam unaprijed na odgovoru.

  • Marta 17.07.2022
     

    Imam 72 god i zadnjih par mjeseci osjecam peckanje i povremenu bol u donjem dijelu trbuha.Sve je pocelo i s e.coli.Dobila ant.i urin.neg.i kako se to ponovilo od urologa sam dobila cefuroksim 2x1 10dana i nitrofurantion 1x1 3 mj.Pijem probiotik biorela.Tri put sam bila kod gin.i dobila plimikol vag.i kremu i ustanovljen subakutni kronicni vulvitis.Sada u dva navrata dobila kremu betametazon belobaza najprije slabiju a zatim jacu dozu za izvana i zadnje jos macmiror compl.za unutra.Vec 15 dana pijem i Lactogyn kapsule i koristim nekoliko dana Lactogyn gel.U posljednje vrijeme perem se samo toplom vodom,ponekad kamilicom.Buduci da imam blago povisen secer izbjegavam sve slatko i uz terapiju drzim pod kontrolom.Moji problemi par dana nestanu i onda sve ispocetka.Oprostite na duzem mail-u i unaprijed hvala.

  • Aida 15.08.2022
     

    Svim damama koje imaju problema sa gljivicama, infekcijama, cistama, itd. neka pokušaju sa sljedećim: u 1 l rakije šljivovice nasjeckati 300-350 gr listova peršuna, staviti u tamnu teglu i zatvoriti. Držati tako 21 dan na tamnom mjestu, povremeno promućkati mješavinu. Nakon toga procijediti i svako jutro piti natašte po 0.3 dl (dva prsta rakije u maloj čašici). Ovo liječi sve ženske tegobe i urinarne infekcije.

  • Elvedina 22.04.2023
     

    Imam vec duze vrijeme peckanje svrbez u vagini i oko vagine.koristila sam vaginalnu kremu canesten 3 dana za redom.osjecam bolje.ali malo bolje Jos osjecam simptome svrbez i jedna bubuljica na vagini. Neznam sta da radim i sta da koristim. Vise mi postaje nervozna sve vise svakim danom. Pomozite

  • Nena 21.05.2023
     

    Prije 2 god.dobila sam heliko pilory,želučanu bakteriju,pila antibiotike i nakon toga počela svrbjeti vagina,koristila par puta canesten kremu,pa se pojavila leukoplakija vagine,ima li kakva mast ili lijek za liječenje osim linoladiola kojj mi baš ne pomaže nakon godinu i pol korištenja. Hvala unaprijed! Zahvalna za svaki savjet!

  • Martina 25.07.2023
     

    Svrbež
    Poštovani,
    od 4 mjeseca borim se sa svrbežom. Doktor mi je propisao nekoliko terapija no ništa nije pomoglo. Nemam nekakav poseban iscjedak, štoviše mislim da ga ima manje nego što je bilo prije uobičajeno. Jedino razdoblje kada nemam svrbež je tijekom menstruacije.
    Imate li kakav prijedlog što učiniti da bi se tegobe smanjile?

  • Nermina 23.01.2024
     

    Postovanje, molim vas savjet .Zenska osoba ima 58godina.Otisla je na godisnju kontrolu kod ginekologa i vec odavno je imala male vanjske 2ciste.Poslije svih nalaza papa testa i markera i svega sto slijedi ..Sve je bilo uredu.Medjutim ona je u medju vremenu i jos uvijek usjeca pecenje i jako zarenje na spoljasnjem dijelu vagine..Pila je i antibiotike i probiotike i mnoge kreme je koristila ali jos uvijek ima peckanje.Doktori kaze da nemaju sta vise da joj daju i da bi trebalo proci od tih krema koje su joj dali..Molim vas imate li neko rijesenje za ovaj slucaj .
    Hvala

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.




 

IZDVOJENI PROIZVODI

Dodaj na listu želja
Gorka Dinja 120 caps Jami
 

29,04 €

 
Dodaj na listu želja
Klasični difuzer nebulizator Florihana

Klasični difuzer nebulizator Florihana

raspršuje čista eterična ulja kao mikročestice bez ikakve topline ili vode
 

80,30 €

 
Dodaj na listu želja
Ultrazvučni difuzer Florihana

Ultrazvučni difuzer Florihana

Koristeći hladnu i tihu difuziju, naš ultrazvučni difuzer pruža optimalnu aromatizaciju prostora.
 

39,15 €

 
Dodaj na listu želja
Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.
 

19,91 €

 
Nedostupno
 

 

NOVI TEKSTOVI

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži
15.03.2024.
16
 

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži

Hiperpigmentacija, još poznato i kao staračke pjege, jetrene pjege, mrlje, fleke ili, kako ih Francuzi poetično (iako pomalo morbidno) zovu- fleurs...
 
Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu
07.03.2024.
71
 

Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu

Celulit, često opisan kao 'narančina kora', estetski je izazov s kojim se suočava veliki broj ljudi, a posebno žena. Iako je celulit često...
 
Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja
23.02.2024.
57
 

Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja

Potrebne su nam zdrave alternative koje će nam pomoći u borbi sa svakodnevnim stresom, tjeskobom, depresijom i problemima sa spavanjem....