19.11.2019.
Snježana Kolobarić

Kandida (Candida albicans) je gljivica koja u našem probavnom sustavu pomaže apsorpciji mikronutrijenata. Nalazi se u svakom organizmu. Sama po sebi nije opasna i kod zdravih osoba ne čini štetu. No, uslijed oslabljenog imuniteta, dugotrajnog uzimanja antibiotika i nekih drugih lijekova, kandida se može prekomjerno namnožiti, a naša zaštitna barijera oslabiti. Tada dolazi do tzv. infekcije kandidom koja može biti locirana na usnoj sluznici, koži, u probavnim ili spolnim organima.

Kako prepoznati infekciju kandidom?

Simptomi mogu biti raznovrsni i naočigled nepovezani:

  • stalni umor,
  • poteškoće s menstrualnim ciklusom, PMS,
  • zadržavanje vode,
  • migrene,
  • loš zadah,
  • gljivične infekcije kože, noktiju, u ustima ili vaginalne gljivice,
  • česti sinusitisi,
  • urogenitalne infekcije,
  • probavne poteškoće…

Primjećujete li često ponavljanje ovakvih simptoma, zapitajte se radi li se o kandidi.

Kako si možemo pomoći s prehranom i dodacima prehrani kod infekcije kandidom?

Anti-kandida dijeta propisuje prehranu bez šećera, mliječnih proizvoda, kruha, kolača i peciva, alkohola, ukiseljene ili dimljene hrane, gljiva i suhomesnatih proizvoda.
Trebali bi u prehranu uvesti što više namirnica s vlaknima, poput integralnih žitarica, voća i povrća, te svježu ribu i alge.

Neke namirnice djeluju ciljano na suzbijanju gljivičnih infekcija, poput češnjaka, pa svakako ga uvedite u prehranu. Zbog očiglednog problema svakodnevnog konzumiranja češnjaka, razmislite o njegovom uzimanju u obliku kapsula koje neće izazvati neugodan zadah.

Tinktura od češnjaka

Općepoznata je činjenica da kandida uspijeva u kiselim uvjetima. Iako regulacija pH organizma nije toliko jednostavna priča kao što se čini, konzumiranje namirnica ili dodataka prehrani koje pridonose zaluživanju organizma može vrlo dobro djelovati na naše zdravlje, između ostalog i na smanjivanju infekcije kandidom.

Mladi list pšenice, ječma ili zobi, spirulina…su tvari koje pomažu balansirati pH, a istovremeno djeluju antioksidativno, protuupalno, doprinose eliminaciji toksina iz organizma i poboljšanju imuniteta.

Uz specifičnu anti-kandida i alkalnu prehranu, veliku pomoć kod pretjerano namnoženih gljivica mogu pružiti probiotici kao dodatna terapija.

Vrsta bakterije Lactobacillus spada u „dobre“ i korisne bakterije koje vrlo povoljno djeluju na naše zdravlje. Sumnjate li na infekciju kandidom ili ste na terapiji antibioticima, posegnite i za probioticima koje će uspostaviti ravnotežu mikroflore u probavnom i urogenitalnom sustavu.

 

POVEZANI PROIZVODI

Podijelite
 
  Blog - Sve