Eterična ulja za ožiljke

Eterična ulja za ožiljke

Ažurirano: 13.06.2019.
Pregleda: 10004

Bez obzira na to koliko imate godina, vjerojatno ste tijekom života prikupili neke ožiljke kojih bi se željeli riješiti. Možda imate ožiljke od akni, porezotina, opeklina, strije iz trudnoće ili rezove od operacija, i iako ne postoji čarobni lijek od kojeg bi preko noći nestali, neka eterična ulja su vrlo učinkovita u njihovom smanjenju.

Prije nego što se odlučite za skupe kreme koje vjerojatno sadrže niz potencijalno štetnih sastojaka, razmislite o tome da prvo isprobate terapiju eteričnim uljima. Možda ćete biti iznenađeni rezultatima - bez pretjeranih troškova.

Zašto su eterična ulja dobra za ožiljke?

Eterična ulja koja su dobra u smanjenju ožiljaka sadrže antioksidativna i antibakterijska svojstva koja zajedno djeluju na liječenju oštećene kože. Imaju sposobnost regeneracije stanica kože i tkiva. Uz dosljednu primjenu eteričnog ulja na ožiljku, vaše će tijelo naučiti samostalno postupno regenerirati nove stanice kako bi zamijenilo stare ili oštećene.

Važno je napomenuti da se ulja moraju koristiti na dnevnoj bazi tijekom nekoliko mjeseci kako bi pokazala svoju učinkovitost.

Za tretmane eteričnim uljem treba vremena, pa je od vitalne važnosti svakodnevno ih nanositi. Kada se nanose svakodnevno, prvi rezultati uočljivi su za oko mjesec dana.

Ožiljci možda neće potpuno nestati, ali vjerojatnost da će biti manje vidljivi nakon dosljedne uporabe eteričnih ulja su zagarantirani. Ne očekujte trenutne ili drastične rezultate. Može proći i do šest mjeseci prije nego počnete primjećivati ​​bilo kakve promjene. Većim ožiljcima potebno je dulje vremena.

Eterična ulja se stoljećima koriste za fizičko i duhovno zdravlje i dugovječnost.

Kako koristiti eterična ulja

Razrijeđena eterična ulja treba nanositi lokalno na zahvaćeno područje. Nikada ne uzimajte oralno eterična ulja.

Eterična ulja se najprije moraju razrijediti u baznim (biljnim) uljima koja se nazivaju nosivim uljima jer eterična ulja mogu iritirati vašu kožu ako se koriste u nerazrijeđenom stanju.

Neka bazna ulja koja možete koristiti su:

Ulje sjemenki grožđa Ulje avokada Ulje slatkog badema Maslinovo ulje Ulje koštica marelice Ulje jojobe Ulje lješnjaka

Nemojte koristiti ulja na otvorenoj rani, opekotinama ili koži koja je izuzetno osjetljiva. Upaljena koža ima veću vjerojatnost da negativno reagira na ulje. Ozbiljne rane zahtijevaju liječničku pomoć.

Savjeti za kupnju eteričnih ulja

Potražite čista, organska eterična ulja sa 100-postotnim terapijskim svojstvima. Eterična ulja ne bi smjela sadržavati nikakve aditive. Pronađite uglednu marku kojoj vjerujete. Obratite se stručnoj osobi koja bi trebala moći odgovoriti na sva vaša pitanja. Visokokvalitetna ulja imaju manju vjerojatnost za nepovoljne reakcije kože i veću vjerojatnost da će ostvariti najbolje rezultate.

Eterična ulja koja pomažu kod ožiljaka:

Mrkva, sjeme

Poznato je kao jedno od najučinkovitijih eteričnih ulja za zacjeljivanje ožiljaka, zbog visokih antiseptičkih i antioksidativnih svojstava, kao i zbog visokih koncentracija Alfa i Beta-Pinena i Beta karotena. Ulje sjemenki mrkve također ima visoku razinu vitamina A, koji je poznat kao pomoć u proizvodnji kolagena, neophodne komponente u regeneraciji stanica kože i tkiva. Što je razina kolagena veća, to je veća vjerojatnost regeneracije kože, jer pomaže u izglađivanju neravnomjerne kože i ožiljaka.

Osim što pomaže ožiljcima da nestanu, pomaže u poboljšanju tonusa i elastičnosti kože, a smanjuje i fine linije i bore. Često se koristi u recepturama za ekceme, psorijazu i kao pomoć u u regulaciji proizvodnje sebuma. Ulje sjemenki mrkve sadrži snažna antioksidativna svojstva koja pomažu koži u borbi protiv slobodnih radikala i jačaju sposobnost obnove kože.

https://bioterra.hr/shop/cijena/mrkva-sjeme-5ml-oshadhi

Smilje

Najpoznatije je kao čarobno ulje koje djeluje protiv bora, mrlja i ožiljaka te ostalih kožnih nepravilnosti. Ono pomaže u zacjeljivanju rana, posjekotina i opeklina, sprječava nastajanje keloidnih ožiljaka, pomaže u liječenju psorijaze, lišajeva, ekcema i uboda insekata, uklanja akne, prištiće, čireve i ožiljke.

Za svježe ožiljke koristite eterično ulje smilja u kombinaciji s eteričnim uljem širokolisne lavande, te biljnim uljima nevena, kalofila i ploda divlje ruže. Za stare ožiljke uz smilje koristite eterična ulja ružmarina verbenona i španjolske lavande u biljnim uljima ploda divlje ruže, centele, pšeničnih klica, kalofila i kantariona.

https://bioterra.hr/shop/cijena/smilje-5ml-pranarom

Neven

Neven je, s pravom se može reći, “biljka lijepe kože”, jer nema kožne bolesti kojoj neven ne može pomoći. Posebno se koristi kod liječenja akni, ekcema, psorijaze, seboreje, kožnih upala, ljuštenja kože, opeklina, osipa, raznih infekcija kože, urtikarije, rana koje teško zarastaju itd.

Istraživanja su pokazala da, eterično ulje nevena nevjerojatnom brzinom ubrzava zacjeljivanje rana. Budući da pomaže u povećanju protoka krvi i dostavi kisika u različite dijelove tijela, regeneracija stanica se odvija mnogo brže, što znači da ovo nevjerojatno biljno eterično ulje pomaže u liječenju i regeneraciji kože.

https://bioterra.hr/shop/cijena/neven-co2-5ml-oshadhi

Lavanda

Eterično ulje lavande djeluje kao izvrstan prirodni lijek za ožiljke i, budući da sadrži antibakterijska i antifungalna svojstva, pomaže u zacjeljivanju rana i sprječavanju pojave ožiljaka. Potiče stvaranje zdravih stanica kože i djeluje protiv akni, bora, psorijaze i drugih upalnih stanja. Lavanda ima izvrsna protuupalna svojstva i koristi se za smirivanje različitih stanja kože. Lavanda dobro djeluje na smanjenje postojećeg oštećenog tkiva.

Budući da je ulje lavande nježno, može se nanijeti izravno na posjekotine i manje opekline, čime se smanjuje rizik od ostavljanja dugotrajnih tragova.

https://bioterra.hr/shop/cijena/lavanda-ljekovita-5g-florihana

Geranij

Eterično ulje geranija može biti vrlo iscjeljujuće i regenerativno. Geranij ima antiseptička i protuupalna svojstva koja pomažu uravnotežiti i ojačati kožu. Geranij se može razrijediti s 1% -tnom razinom razrjeđenja s baznim uljem.

Ulje geranija se koristi za liječenje akni i upala kože. Pomaže u revitalizaciji stanica, kontrolira proizvodnju sebuma u masnoj koži. Može pomoći izblijediti ožiljke i mrlje na koži tijekom vremena. Djeluje tako što povećava cirkulaciju ispod površine kože kako bi pomoglo izliječiti mjesta s posjekotinama, ranama, aknama, kirurškim rezovima ili iritacijama. Ulje geranija može biti jedno od najboljih ulja za raznolike dermatološke probleme kao što su masna koža, ekcemi i dermatitis.

https://bioterra.hr/shop/cijena/geranij-burbon-5g-florihana

Borovica se često koristi za kožna oboljenja kao što su dermatitis, ekcemi i psorijaza, ali je također korisna za druga stanja poput celulita i zarastanja ožiljaka.

Ruža pomaže u poboljšanju zdravlja i elastičnosti kože, a istovremeno poboljšava cirkulaciju jer tonira krvne kapilare. Redovita uporaba eteričnog ulja ruže značajno utječe na smanjenje ožiljaka.

Neroli, također poznat kao cvijet naranče, fantastično je ulje za zrelu kožu jer potiče regeneraciju stanica. Zbog tog svojstva, vrlo je koristan za strije i ožiljke.

Pačuli je uobičajeno eterično ulje za obnovu kože. Stimulira regeneraciju stanica kože, protuupalno je i sedativno.

Pravilno doziranje eteričnih ulja

Postoji mnogo različitih razina razrjeđenja eteričnih ulja. To ovisi o načinu uporabe i stanju osobe koja ih koristi.

Ako koristite eterična ulja na djeci, savršena je stopa razrjeđenja je 1:4, koja je jednaka jednoj kapi eteričnog ulja na do četiri čajne žličice baznog ulja. Slijedite upute liječnika jer neka su eterična ulja prejaka za djecu i ne bi se uopće trebala koristiti. Za djecu stariju od šest godina, ili za one koji su stariji, trudnice ili imaju osjetljivu kožu, preporučuje se stopa razrjeđenja od 1%. Stopa razrjeđenja od 1% jednaka je jednoj kapi eteričnog ulja po jednoj čajnoj žličici baznog ulja. Za većinu odraslih osoba koje nemaju osjetljivu kožu ili druga postojeća stanja, stopa razrjeđenja od 2% je najčešća i široko korištena. Stopa razrjeđenja od 2% iznosi dvije kapi eteričnog ulja po žličici baznog ulja.

Eterična ulja i trudnoća

Prije korištenja eteričnih ulja tijekom trudnoće uvijek se konzultirajte sa svojim liječnikom i stručnom osobom (fitoterapeutom) u ljekarni. Određena eterična ulja treba izbjegavati tijekom trudnoće.

Neka ulja koja treba obvezno izbjegavati tijekom trudnoće:

Bosiljak Cedrovina Cimet Borovica Limunska trava Mirta Paprena metvica Eukaliptus Ružmarin Timijan Bergamot

 

Odaberite eterična ulja za vašu bebu, prema njihovoj dobi:

Od rođenja do 2 mjeseca: kamilica, lavanda Od 2.-6.mjeseca: naranča, mandarina, kamilica, lavanda Od 6.-12. mjeseca: postupno dodavati eterična ulja anisa, čajevca, nevena, pored prethodno navedenih

 

Strije u trudnoći

Kod strija je vrlo bitna dobra masaža, koja dinamizira oštećeno područje i potpomaže apsorpciju eteričnih i biljnih ulja. Eterična ulja koja se primjenjuju kod strija moraju imati sposobnost toniziranja kože, regeneracije vezivnih vlakana, hidratacije, zacjeljivanja, poticanja potkožne mikrocirkulacije, te protuupalni učinak. Najbolje je primjenjivati tretmane dok su strije ružičasto-crvene boje (“mlade”, novonastale), jer je njihova redukcija tada najbolja, te nakon kupke ili tuširanja, dok je koža omekšana i bolje upija aktivne sastojke. Treba znati razliku primjene preventivne njege protiv nastanka strija (eterična ulja koja se mogu koristiti tijekom trudnoće), i tretiranja postojećih strija (eterična ulja za ovu namjenu je najbolje primjenjivati nakon poroda i dojenja!).

Najdjelotvornija preventivna kombinacija jest sinergija bademovog ulja, vitamina E i eteričnih ulja vrsta Citrus aurantium ssp aurantium (Gorka naranča), Citrus reticulata (Mandarina), Cananga odorata (Ylang-ylang), Melaleuca quinquenervia( Niauli).

Postojeće strije tretiraju se učinkovito tek nakon poroda i dojenja kombinacijom eteričnih ulja Melaleuca quinquenervia CT cineole, Cistus ladaniferus, Thymus vulgaris CT linalol, Melaleuca alternifolia, Helichrysum italicum, Lavandula stoechas, Rosmarinus off. CT verbénone, Myrtus communis CT cinéole, Rosa damascena, Santalum album) u biljnom ulju kao bazi.

Premda neke žene kažu kako im koža tijekom trudnoće nikada nije izgledala bolje i blistavije, neke trudnice su, nažalost, sklone nastanku akni, uslijed hormonalnih oscilacija, za što je odlična primjena eteričnog ulja lavande na akne, ili kap eteričnog ulja čajevca.

Pripravak za tretiranje ožiljaka na tijelu:

100 ml kantariona 50 kapi smilja 50 kapi ružmarina kt. Verbenon 50 kapi eteričnog ulja sjemenki mrkve

Svakodnevno mazati ugroženo područje u tankom sloju do 2 puta dnevno. Ukoliko je ožiljak na licu, mažite se samo navečer jer je kantarion fotosenzibilan pa može izazvati mrlje. Za dnevnu varijantu napravite si mješavinu s nekim drugim baznim uljem – tipa makadamija i jojoba (pola-pola). Mješavina je samo za ugroženo područje tj. ožiljak a nije za cijelo lice. Mješavina je za odrasle osobe. Ako se budete pridržavali recepture velika vjerojatnost je da će svježi ožiljci potpuno nestati dok će se stari znatno ublažiti.

 

Upiti:

  • anka 06.01.2021
     

    meni je pomogla neivanzivna intervencija na nanoklinici kod dr branka trklje. skinula skoro u celosti oziljak koji me je cinio frustriranom.

  • Ilona Barešić 17.06.2023
     

    Postovani,uklanjala sam deboreicke keratoze po ledima i trbuhu laserom pria 3-4 mjeseca…koza mi je dosta još “flekava” i nejednaka,receno mi je da treba i do godinu dana da to se sve izjednaci….ali bi htjela to dodatno njegovsti uljima….pa bih vas molila da mi preporucite najbolje za tu svrhu.Hvala

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.




 

IZDVOJENI PROIZVODI

Dodaj na listu želja
Gorka Dinja 120 caps Jami
 

29,04 €

 
Dodaj na listu želja
Klasični difuzer nebulizator Florihana

Klasični difuzer nebulizator Florihana

raspršuje čista eterična ulja kao mikročestice bez ikakve topline ili vode
 

80,30 €

 
Dodaj na listu želja
Ultrazvučni difuzer Florihana

Ultrazvučni difuzer Florihana

Koristeći hladnu i tihu difuziju, naš ultrazvučni difuzer pruža optimalnu aromatizaciju prostora.
 

39,15 €

 
Dodaj na listu želja
Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.
 

19,91 €

 
Nedostupno
 

 

NOVI TEKSTOVI

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži
15.03.2024.
170
 

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži

Hiperpigmentacija, još poznato i kao staračke pjege, jetrene pjege, mrlje, fleke ili, kako ih Francuzi poetično (iako pomalo morbidno) zovu- fleurs...
 
Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu
07.03.2024.
173
 

Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu

Celulit, često opisan kao 'narančina kora', estetski je izazov s kojim se suočava veliki broj ljudi, a posebno žena. Iako je celulit često...
 
Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja
23.02.2024.
132
 

Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja

Potrebne su nam zdrave alternative koje će nam pomoći u borbi sa svakodnevnim stresom, tjeskobom, depresijom i problemima sa spavanjem....