Beta glukan – Ojačajte vaš imunitet

Beta glukan – Ojačajte vaš imunitet

Podijeli:
 

Nakon duljeg perioda provedenog u izolaciji, te skorim povratkom užurbanom načinu života, ponovnim odlaskom na posao, u škole i u vrtiće, pravo je vrijeme da se povede računa o zaštiti imunološkog sustava čitave obitelji – od odraslih do najmlađih.

Pomoć u uspostavi ravnoteže između tjelesnih sustava omogućuju imunostimulatori. To su agensi koji ispoljavaju pozitivan učinak na ljudski organizam u slučajevima pada otpornosti organizma, ali i u slučaju pretjerane aktivnosti imunološkog sustava.

Beta glukan je jedan od najjačih imunostimulatora na svijetu. Riječ je o polisaharidu, šećeru koji potiče imunološki sustav kako bi što učinkovitije obranio organizam od bakterija, virusa, gljivica i parazita. Nalazi se u staničnoj stijenci kvasca, ječma i zobi te mnogih jestivih gljiva.

Beta glukan spada u skupinu prebiotika koji stimuliraju rast korisnih bakterija u ljudskim crijevima, a sprječavaju razmnožavanje štetnih bakterija.

Beta glukan je moguće pronaći u namirnicama kao što su ječam, zob i cjelovite žitarice, gljive (reishi, maitake i shiitake) te u nekim algama. Namirnice bogate beta glukanom obradom gube dio beta glukana. Zato pokušajte birati namirnice koje su što manje obrađene.

Kada se preporučuje beta glukan?

Vjerojatno njegova najveća primjena je kod onkoloških oboljenja gdje se koristi kao dopunska terapija. Zahvaljujući njegovom antitumorskom djelovanju mnogi ga koriste kod raznih oblika raka.

Beta glukan ima važnu ulogu u pravilnom funkcioniranju probavnog trakta i prevenciji upalnih bolesti kao što je i karcinom debelog crijeva.

Može doprinijeti u borbi protiv lošeg kolesterola. Kao i ostala topiva vlakna on veže kolesterol na sebe što rezultira izbacivanjem čestica kolesterola iz tijela umjesto da iste uđu u krvotok.

Beta glukan je često korišten kao suplement u svrhu zaštite sportaša od infekcija gornjeg respiratornog sustava.

Mnogi proizvodi za jačanje dječjeg imuniteta sadrže beta glukan. Budući da beta glukan jača imunitet, dokazano je i njegovo djelovanje kod alergijskih stanja te kožnih oboljenja poput atopijskog dermatitisa.

Poticanje procesa obnove oštećenog tkiva također je jedna od bitnih funkcija zbog kojih se beta glukan koristi kod infekcija oštećenih tkiva i rana.

Koristi se kao terapija kod osoba zaraženih HPV virusom. Istraživanje provedeno na 60 žena oboljelih od cervikalnih bolesti povezanih s HPV-om pokazalo je djelotvornost terapije beta glukanom.

S obzirom na dokazanu učinkovitost jačanja imuniteta, beta glukan je koristan za obranu od bolesti kao što su prehlada, gripa i infekcije dišnog sustava.

Pomaže:

Infekcija dišnog sustava Infekcija gljivicama, bakterijama i virusima Oporavka nakon kirurških zahvata i rana koje sporo zacjeljuju Reguliranja apetita Iscrpljenosti organizma Autoimunih bolesti Kardiovaskularnih bolesti Pretilosti Šećerne bolesti Povišenog kolesterola Visokog krvnog tlaka Izloženosti kemoterapijama Kao dopunska terapija kod tumorskih oboljenja Alergija i kožnih oboljenja Anemije HIV AIDS Hepatitis Lajmska bolest Astma Infekcije uha Ulcerozni kolitis Crohnova bolest Sindrom iritabilnog crijeva Fibromialgija Reumatoidni artritis Multipla skleroza

Osim oralne primjene, beta glukan se može primjenjivati lokalno na koži za probleme kao što su dermatitis, ekcem, bore, rane, opekotine i dijabetički ulkus.

Za liječenje raka, jačanje imunološkog sustava kod osoba zaraženih HIV-om i oboljelih od AIDS-a te sprječavanje infekcija nakon operacije, beta glukan se najčešće daje intravenozno kroz infuziju.

Djelovanje beta glukana

Kao topivo vlakno, beta glukan usporava rad crijeva. To znači da tijelu treba duže da probavi hranu. Beta glukan pomaže održati stabilnu razinu šećera u krvi.

Beta glukan je neprobavljiv, odnosno neosjetljiv na djelovanje enzima ljudskog probavnog trakta. Kako prolazi kroz cijeli probavni trakt ujedno i povlači kolesterol sa sobom, čime smanjuje i njegove razine.

Razlog učinkovitog djelovanja beta glukana na imunološki sustav je njegova sposobnost da ulazi u interakciju s imunološkim sustavom. Na imunološki sustav djeluje preko receptora na površini imunoloških stanica smještenih u sluznici tankog crijeva tako što oponaša antigen.

Istraživanja su potvrdila da beta glukan učinkovito aktivira bijele krvne stanice i tako podiže pripravnost imunološkog sustava u borbi s nepoznatim česticama koje mogu biti bakterije, virusi i sl.

Osim što ima sposobnost pojačati učinkovitost imunoloških stanica, beta glukan utječe i na brojnost tih stanica. Rezultat tog djelovanja je brži dotok imunocita u krvotok i druge organe cijelog organizma.

Beta glukan i dijabetes

Postoje studije koje ukazuju na to da beta glukan pomaže ravnomjernom oslobađanju tvari u organizmu nakon jela. Time se izbjegava nagli rast šećera u krvi nakon jela.

Istraživanje učinka beta glukana na dijabetes objasnilo je mehanizam kojim beta glukan dovodi do smanjenja razine glukoze u krvi poslije jela i izlučivanja inzulina. Smatra se da je razlog toga mogućnost beta glukana da na sebe veže velike količine vode i formira strukture u obliku gela u probavnom traktu. To dovodi do usporavanja aktivnosti enzima odgovornih za razgradnju škroba i  kočenja apsorpcije ugljikohidrata u crijevima. Za beta glukan se smatra da može doprinijeti smanjenju pojave dijabetesa tipa 2.

Beta glukan i rak

Kod osoba oboljelih od raka beta glukan se najčešće daje kroz infuziju, uz standardnu terapiju za liječenje raka.

Rak vrata maternice

Postoje dokazi da određene vrste beta glukana intravenoznom primjenom mogu produljiti život ženama oboljelima od uznapredovalog raka vrata maternice ako se koriste uz standardne metode za liječenje raka. Međutim, terapija beta glukanom se u tim slučajevima mora provoditi najmanje godinu dana kako bi imala učinka.

Rak debelog crijeva

Ranija su istraživanja pokazala da davanje određene vrste beta glukana kroz infuziju može odgoditi rast karcinoma kod pojedinih osoba oboljelih od raka debelog crijeva ako se koristi uz standardnu terapiju za liječenje raka.

Doziranje beta glukana

Ne postoji znanstvena podloga koja bi dala smjernice doziranja pa preporučene doze određuju proizvođači. Proizvođači savjetuju dnevnu dozu od 100 pa sve do 1500 mg.  Doziranje beta glukana je 20 mg po kg tjelesne težine. Kod ozbiljnih stanja preporučuje se 500 miligrama dnevno na svakih 25 kilograma tjelesne težine.

Beta glukan se uzima na prazan želudac, najbolje ujutro, najmanje pola sata prije prvog obroka kako bi se poboljšala njegova apsorpcija.

Na samom početku konzumacije beta glukana moguće je očekivati povišenu tjelesnu temperaturu – što u pravilu znači da je imunološki sustav počeo djelovati.

Osobe sa stanjima kao što su reumatoidni artritis, lupus, multipla skleroza, astma i ulcerozni kolitis, trebale bi se obavezno savjetovati sa svojim liječnikom prije uzimanja beta glukana. To je zato što je njihov imunološki sustav već preaktivan.

Koji beta glukan odabrati?

Danas je na tržištu prisutan velik broj proizvoda koji sadrže beta glukane, no nemaju svi proizvodi jednaku učinkovitost. Ona ovisi o njegovu podrijetlu, strukturi, molekulskoj masi, stupnju čistoće, topljivosti, formulaciji te o proizvodnom procesu.

Prilikom odabira proizvoda koji sadrži beta glukan obratite pažnju na njegovu čistoću. Čistoća proizvoda se odnosi na uklanjanje drugih tvari na stijenkama kvasca ili gljive a koje bi mogle oslabiti njegov učinak. Tu čistoću potvrđuje veličina čestica a najbolji je proizvod označen s 1,3 i 1,6.

Preporuka je također beta glukan izoliran iz stijenke kvasca (Saccharomyces cerevisiae) za kojeg se smatra da ima veću djelotvornost.

 

Upiti:

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.