Zdravlje jetre = artičoka

Zdravlje jetre = artičoka

Ažurirano: 06.03.2024.
Pregleda: 2454

Artičoka (Cynara scolymus) je vrlo plemenita biljka s ljekovitim svojstvima ali je i vrlo ukusna. U prirodi je nalazimo u zelenoj ili ljubičastoj boji, uz ljubičasto-plave cvjetove. Nastanjena je širom Mediterana.

Artičoka kroz povijest

Još u doba starih Egipćana, upotrebljavana je kao lijek za jetru, žuć i čišćenje krvi. Stari rimski spisi govore o artičoki kao ,,hrani za bogate" jer je njihov stil života utjecao na bolesti jetre.

Opis biljke

Mladi zeleni pupoljci, prije nego što procvjetaju u ljubičaste cvjetove, čine jestivi dio artičoke. Artičoka sadrži obilje vlakana, folne kiseline, kalcija, magnezija, željeza, kalija, fosfora, vitamina C, B i K te čitav niz ostalih hranjivih tvari važnih za pravilnu funkciju organizma.

Ljekovito djelovanje

Kada je u pitanju zdravlje jetre, listovi artičoke imaju izrazito ljekovito svojstvo. Ekstrakt njenih listova ima važnu ulogu kod raznih problema s jetrom, kao primjerice: ciroza jetre te masna jetra. Bitno je napomenuti da se artičoka prije upotrebe mora staviti u vodu uz dodatak soli kako bi se smanjila gorčina. Nakon toga se sprema prema vlastitom ukusu.

Na bolesna stanja jetre mogu utjecati prehrana sa puno crvenog mesa, masna hrana, povećana upotreba alkoholnih pića. Artičoka može regenerirati (obnoviti) jetre. Više informacija o jetri možete pronaći u prethodnom članku

Proizvodi od artičoke značajno utječu na pravilnu razgradnju kolesterola u krvi, no ipak za vrijeme korištenja artičoke, radi boljeg djelovanja potrebno je izbaciti masne proizvode iz prehrane.

Ekstrakti listova artičoke puno bolje djeluju nego pupoljci, međutim i pupoljci su jako zdravi jer sadrže velik broj vitamina i minerala. Preporučeno je koristiti ih u svakodnevnoj prehrane. Redovitim korištenjem, prema povratnim informacijama kupaca, donose velik broj dobrobiti. Manje je poznato da artičoka djeluje kao prebiotik, velik udio inulina donosi puno dobrobiti crijevima. Samim time se smanjuje velik broj toksina koji dodatno opterećuje jetru i izaziva mnoge zdravstvene probleme. Artičoka je odlična za čišćenje organizma, no potreban je redovan i dugotrajan unos.

Djelovanje artičoke može se osjetiti vrlo brzo kod probavnih organa. Nakon samo jedne konzumacije smanjuje mučninu i smiruje nadutost te pokazuje blago laksativno djelovanje.

 

Upiti:

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.




 

POVEZANI PROIZVODI

 

 

NOVI TEKSTOVI

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži
15.03.2024.
176
 

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži

Hiperpigmentacija, još poznato i kao staračke pjege, jetrene pjege, mrlje, fleke ili, kako ih Francuzi poetično (iako pomalo morbidno) zovu- fleurs...
 
Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu
07.03.2024.
178
 

Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu

Celulit, često opisan kao 'narančina kora', estetski je izazov s kojim se suočava veliki broj ljudi, a posebno žena. Iako je celulit često...
 
Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja
23.02.2024.
136
 

Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja

Potrebne su nam zdrave alternative koje će nam pomoći u borbi sa svakodnevnim stresom, tjeskobom, depresijom i problemima sa spavanjem....