26.03.2018.
BioTerra Blog
Zašto svi pričaju o korijenu maslačka?

Maslačak (Taraxacum officinale) je biljka koju velika većina ljudi poznaje od svoje najranije dobi. Maslačak potječe iz Europe i sjeverne Azije. Široko je rasprostranjen diljem svijeta.Vrlo je jeftin i pristupačan baš iz razloga što krasi gotovo svaku travnu površinu.

Lišće maslačka vitaminima i hranjivim tvarima bogatije je čak i od rajčice, a sadrži vitamine A, B2, B6, C, D i natrij, kalcij, fosfor, željezo i kalij.

Maslačak povoljno djeluje na rad bubrega i mokraćnih organa, a vrlo dobro djeluje na stvaranje žući, čišćenje jetre i smanjenje kolesterola. Izuzetno je koristan za trudnice te žene u postmenopauzi. Često se koristi kod ženskih oboljenja i kao preventivno rješenje kod bolesti dojki, cista, karcinoma i mnogih drugih.

Poznato je da imunološki sustav kontrolira stanice karcinoma u tijelu. Karcinom se rijetko pojavljuje ako je imunološki sustav u dobrom stanju. Kada dođe do pada imunitet, tijelo se više ne može u pravilnoj mjeri štititi od oboljenja. Liječnici danas koriste brojne metode u liječenju karcinoma poput kemoterapije i zračenja, no na taj način uništavaju imunološki sustav i apetit.

Korijen maslačka se pokazao dobrim kod jačanja imunološkog sustava te vraćanja apetita zbog prisutnosti hranjivih tvari prethodno navedenih.

Korijen maslačka se može brati tijekom cijele godine. Kada se izvuče iz zemlje potrebno je odstraniti lišće i polako maknuti zemlju oko korijena. Nije ga potrebno prati. Treba ga osušiti na trideset i sedam stupnjeva na suncu. Cijeli postupak traje približno tjedan dana. Kada korijen kod savijanja lako pukne, spreman je za upotrebu.

Hranjive tvari u osušenom korijenu maslačka ostaju aktivne do godinu dana. Korijen je potrebno pohraniti u staklenoj posudi te na hladnom i mračnom mjestu.

Bitno je napomenuti da se uz korištenje maslačka, važno držati pravilne prehrane, ako želite povećati zdravstvene rezultate.

Maslačak možete pronaći ovdje, ovdje i ovdje smile

 
Podijelite
 
  Blog - Sve