20.01.2020.
Snježana Kolobarić

Sitnocvjetna vrbovica (Epilobium parviflorum) od davnina se koristila u narodnoj medicini kod urogenitalnih poteškoća muškaraca, no najveći procvat dobila je nakon izdanja knjige Marie Treben „Zdravlje iz Božje ljekarne“ 80-tih godina prošlog stoljeća.

I dok je Maria Treben, kao poznata travarka, pisala o ljekovitosti biljaka baziranoj na tradicionalnom znanju koje se prenosilo više-manje usmenim putem, moderne studije 21. stoljeća pokazale su ljekovitost vrbovice, nakon konkretnih istraživanja, uz definiranu posologiju (doze).

Djelovanje Vrbovice

Djelovanje vrbovice, na spomenute poteškoće s prostatom, je dobro medicinski dokumentirano, a u narodnoj medicini ona se još preporučuje i za poteškoće s mokraćnim mjehurom i bubrezima.

Sa sigurnošću se može reći da vrbovica povoljno djeluje na olakšanje simptoma problema donjeg mokraćnog sustava uzrokovanih benignom hiperplazijom prostate.

Sitnocvjetna vrbovica preporučuje se prije svega za olakšanje simptoma benigne hiperplazije prostate i prostatitisa, kao što je:

  • slabi mlaz pri mokrenju, 
  • nepotpuno pražnjenje mokraćnog mjehura, 
  • kapanje mokraće, 
  • noćno mokrenje, 
  • bol pri mokrenju i 
  • prisutnost krvi u mokraći.

Provode se i daljnja istraživanja djelovanja vrbovice kao analgetika i antioksidansa, te se proučava njeno antibakterijsko i protugljivično djelovanje.

Primjena Vrbovice

Vrbovica se može konzumirati u obliku čaja ili alkoholne iscrpine (tinkture).

Primjena Vrbovice u obliku čaja

Čaj se priprema na slijedeći način: 2 grama biljke (1 čajna žličica) prelije se s 2 dcl kipuće vode, poklopi i pusti da odstoji petnaestak minuta. Pije se tri puta dnevno svježe pripremljen čaj, ili, prema Treben, dvije šalice- jedna ujutro na tašte i druga navečer pola sata prije zadnjeg obroka. Čaj je prilično siguran za konzumaciju i može se piti do poboljšanja stanja.

Čaj Vrbovica 40g Suban

Primjena Vrbovice u obliku tinkture

Tinktura vrbovice bi se trebala uzimati prema dozama koje preporučuje proizvođač, što u većini slučajeva znači 20-30 kapi tinkture tri puta dnevno. Također se uzima do poboljšanja stanja.

Vrbovica biljne kapi 50ml Ekoherbalia

Uz djelotvornu pomoć sitnocvjetne vrbovice, ne zaboravite i na važnost prehrane kod svih oboljenja. U slučaju poteškoća s prostatom uvrstite u prehranu namirnice bogate cinkom (integralne žitarice, mahunarke, orahe …) i vitaminom E (nerafinirana biljna ulja, plava riba…). Naročito se preporučuju sjemenke bundeve i sok od rajčice.

Autor teksta: Vlatka Mileusnić

 
Podijelite
 
  Blog - Sve