Vrbovica - ljekovita biljka za urogenitalne probleme muškaraca

Vrbovica - ljekovita biljka za urogenitalne probleme muškaraca

Ažurirano: 20.01.2020.
Pregleda: 16704

Sitnocvjetna vrbovica (Epilobium parviflorum) od davnina se koristila u narodnoj medicini kod urogenitalnih poteškoća muškaraca, no najveći procvat dobila je nakon izdanja knjige Marie Treben „Zdravlje iz Božje ljekarne“ 80-tih godina prošlog stoljeća.

I dok je Maria Treben, kao poznata travarka, pisala o ljekovitosti biljaka baziranoj na tradicionalnom znanju koje se prenosilo više-manje usmenim putem, moderne studije 21. stoljeća pokazale su ljekovitost vrbovice, nakon konkretnih istraživanja, uz definiranu posologiju (doze).

Djelovanje Vrbovice

Djelovanje vrbovice, na spomenute poteškoće s prostatom, je dobro medicinski dokumentirano, a u narodnoj medicini ona se još preporučuje i za poteškoće s mokraćnim mjehurom i bubrezima.

Sa sigurnošću se može reći da vrbovica povoljno djeluje na olakšanje simptoma problema donjeg mokraćnog sustava uzrokovanih benignom hiperplazijom prostate.

Sitnocvjetna vrbovica preporučuje se prije svega za olakšanje simptoma benigne hiperplazije prostate i prostatitisa, kao što je:

slabi mlaz pri mokrenju,  nepotpuno pražnjenje mokraćnog mjehura,  kapanje mokraće,  noćno mokrenje,  bol pri mokrenju i  prisutnost krvi u mokraći.

Provode se i daljnja istraživanja djelovanja vrbovice kao analgetika i antioksidansa, te se proučava njeno antibakterijsko i protugljivično djelovanje.

Primjena Vrbovice

Vrbovica se može konzumirati u obliku čaja ili alkoholne iscrpine (tinkture).

Primjena Vrbovice u obliku čaja

Čaj se priprema na slijedeći način: 2 grama biljke (1 čajna žličica) prelije se s 2 dcl kipuće vode, poklopi i pusti da odstoji petnaestak minuta. Pije se tri puta dnevno svježe pripremljen čaj, ili, prema Treben, dvije šalice- jedna ujutro na tašte i druga navečer pola sata prije zadnjeg obroka. Čaj je prilično siguran za konzumaciju i može se piti do poboljšanja stanja.

Čaj Vrbovica 40g Suban

Primjena Vrbovice u obliku tinkture

Tinktura vrbovice bi se trebala uzimati prema dozama koje preporučuje proizvođač, što u većini slučajeva znači 20-30 kapi tinkture tri puta dnevno. Također se uzima do poboljšanja stanja.

Vrbovica biljne kapi 50ml Ekoherbalia

Uz djelotvornu pomoć sitnocvjetne vrbovice, ne zaboravite i na važnost prehrane kod svih oboljenja. U slučaju poteškoća s prostatom uvrstite u prehranu namirnice bogate cinkom (integralne žitarice, mahunarke, orahe …) i vitaminom E (nerafinirana biljna ulja, plava riba…). Naročito se preporučuju sjemenke bundeve i sok od rajčice.

Autor teksta: Vlatka Mileusnić

 

Upiti:

  • Ivan Beatović 08.11.2020
     

    TREBA LI PRAVITI PAUZU U PIJENJU ČAJA OD VRBOVICE ILI SE MOŽE KONZUMIRATI STALNO.

  • Zdravko 10.12.2020
     

    Negdje sam pročitao da čaj treba odstajati 5 min., a negdje se preporuča da odstoji 15 min. prije nego ga se procijedi, pa me zanima što je bolje. Također me zanima koliko se neprekidno preporuča piti čaj, ili nema ograničenja. Zahvaljujem.

  • Zrdavko 10.12.2020
     

    Još me zanima može li se iskoristiti procijeđena vrbovica kako bi se napravio još jedan (drugi) čaj, obzirom da drugi čaj ima još dobru aromu, ili se to ne preporuča. Zahvaljujem na odgovoru.

  • Mithat 30.05.2021
     

    Ja zaslađujem čaj od vrbovice medom u koji je umiješan cimet i iscijedim pola limuna, da li griješim? Pozdrav mithat

  • hasan mulahusic 30.09.2021
     

    koliko dugo se moze piti caj od vrbovice? da li se moze periodicno mijenjati caj od vrbovice i piti neki drugi urinarni caj napr. rujevinu

  • Mato Španić 22.11.2021
     

    Čaj od Vrbovice
    Može li smetati, ako se čaj od Vrbovice pije više puta na dan,ili u većim količinama od predloženih ?

  • drago 30.11.2021
     

    L.P prošle godine sam pijo čaj od vrbovice i sa kapima vrbovica na pregledu mi se prostata smanjila nego što je billa ranije nemam nikakovih problema što se tiče prostate ni mokrenja preporuka doktora je da si kupim čaj vrbovice i da koristim sada več ga koristim 30 dana pa me zanima dali da ga koristim i dalje ili da napravimm malu pauzu pa poslje nastavim dalje kako sam naveo gore nemam nikakovih problema za sada sa prostatom.

  • Miro Ramljak 22.12.2021
     

    Dg.povečanje prostate i česte upale prostate.Koristim kapi Vrbovice.Kako vremenski uzimati i trebali činiti pauzu.
    Hvala .

  • Esref 14.02.2022
     

    Koliko dugo se može uzimati čaj od vrbovice i ako treba praviti pauzu koliko dugo treba da bude pauza.  Hvala.

  • Slavko 27.03.2022
     

    Imam povecanu prostatu pijem caj od vrbovice vise puta dnevno 4 puta 2dc .Dali je to uredu?

  • Miroslav 13.12.2022
     

    Pijem lijek Vasgar po preporuci urologa.Dali je uputno paralelno trošiti i čaj od vrbovice ?

  • Filka matković 13.01.2023
     

    Nakon uzimanja čaja vrbovica,kad treba napravit pauzu.pa ponovo počet pit čaj

  • Josip 15.01.2023
     

    Kod benignog povecanja prostate koliko dugo se moze Piti caj od Vrbovice i da li je potrebna pauza i ako je koliko dugo?…hvala

  • Mirjana Damijanić 24.01.2023
     

    Suprug ima adenom prostate volumena 109ccm. Pije duster duo.Smije li uz lijek piti i vrbovicu. Koliko dugo smije piti vrbovicu i kada napraviti pauzu…
    Hvala na odgovoru

  • Mirjana Damijanić, Zadar 24.01.2023
     

    Želim reći još i to da nam je urolog u Zadru preporučio da suprug uz daster duo pije i vrbovicu.Suprug ima 57 godina, radi i nije mu zgodno piti čaj 3 puta. Je li dovoljno piti vrbovicu 2puta i mora li prije jela i

  • Zvonko 09.03.2023
     

    Poštovani,
    Smije li se dodati u čaj 1žlicica cimeta i kurkume.
    Koliko puta se smije najviše piti na 24 sata.
    Hvala
    Hvala

  • Biljana Živković 17.03.2023
     

    Poštovani ! Suprug zbog uvećane prostate pije već oko dva mjeseca čaj od vrbovice,po dvije šalice dnevno. Od zadnje kontrole prostata mu se dosta smanjila tj.PSA je u roku nepuna dva mjeseca pao sa 6,58 na 4,81 . Na zadnjoj kontroli početkom ovog mjeseca urolog je rekao da i dalje treba pratiti i da je dobro da pije čaj od vrbovice,ali on očekuje da suprugu PSA padne ispod 4 koju smatra normalnom ,a suprug ima 64 godine. Mene zanima da li treba praviti pauzu kod pijenja čaja ili slobodno može nastaviti i dalje bez bojazni na neke nuspojave .Hvala na odgovoru !

  • Miljana 11.04.2023
     

    Koliko dugo treba da se pije ovaj čaj da bi se osjetila dejstva?

  • Renato 11.04.2023
     

    Poštovani,
    Da li je neko koristio vrbovicu kod problema sa bubrezima? Na ovoj stranici vrbovica https://biomed.ba/blog/vrbovica/ sam pronašao korištenje vrbovice za bubrege, pa me interesuju iskustva.

  • Mery Vuković 02.06.2023
     

    Postovani, moj suprug ima karcinom prostate i pije čaj od vrbovice već par mjeseci. Prije jr pio uvinov čaj ali mu ovaj od vrbovice više odgovara. Koliko ga dugo smije piti. Bio je i na zračenju primio je 28 terapija i u 7. Mj će dobiti nalaz kako je uspjelo zračenje. Molim vas btzi odgovor u vezi čaja i preporuke, s postovanjem i hvala Mery Vuković

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.




 

IZDVOJENI PROIZVODI

Dodaj na listu želja
Gorka Dinja 120 caps Jami
 

29,04 €

 
Dodaj na listu želja
Klasični difuzer nebulizator Florihana

Klasični difuzer nebulizator Florihana

raspršuje čista eterična ulja kao mikročestice bez ikakve topline ili vode
 

80,30 €

 
Dodaj na listu želja
Ultrazvučni difuzer Florihana

Ultrazvučni difuzer Florihana

Koristeći hladnu i tihu difuziju, naš ultrazvučni difuzer pruža optimalnu aromatizaciju prostora.
 

39,15 €

 
Dodaj na listu želja
Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.
 

19,91 €

 
Nedostupno
 

 

NOVI TEKSTOVI

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži
15.03.2024.
173
 

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži

Hiperpigmentacija, još poznato i kao staračke pjege, jetrene pjege, mrlje, fleke ili, kako ih Francuzi poetično (iako pomalo morbidno) zovu- fleurs...
 
Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu
07.03.2024.
176
 

Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu

Celulit, često opisan kao 'narančina kora', estetski je izazov s kojim se suočava veliki broj ljudi, a posebno žena. Iako je celulit često...
 
Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja
23.02.2024.
133
 

Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja

Potrebne su nam zdrave alternative koje će nam pomoći u borbi sa svakodnevnim stresom, tjeskobom, depresijom i problemima sa spavanjem....