Vrbovica - ljekovita biljka za urogenitalne probleme muškaraca

Vrbovica - ljekovita biljka za urogenitalne probleme muškaraca

Podijeli:
 

Sitnocvjetna vrbovica (Epilobium parviflorum) od davnina se koristila u narodnoj medicini kod urogenitalnih poteškoća muškaraca, no najveći procvat dobila je nakon izdanja knjige Marie Treben „Zdravlje iz Božje ljekarne“ 80-tih godina prošlog stoljeća.

I dok je Maria Treben, kao poznata travarka, pisala o ljekovitosti biljaka baziranoj na tradicionalnom znanju koje se prenosilo više-manje usmenim putem, moderne studije 21. stoljeća pokazale su ljekovitost vrbovice, nakon konkretnih istraživanja, uz definiranu posologiju (doze).

Djelovanje Vrbovice

Djelovanje vrbovice, na spomenute poteškoće s prostatom, je dobro medicinski dokumentirano, a u narodnoj medicini ona se još preporučuje i za poteškoće s mokraćnim mjehurom i bubrezima.

Sa sigurnošću se može reći da vrbovica povoljno djeluje na olakšanje simptoma problema donjeg mokraćnog sustava uzrokovanih benignom hiperplazijom prostate.

Sitnocvjetna vrbovica preporučuje se prije svega za olakšanje simptoma benigne hiperplazije prostate i prostatitisa, kao što je:

slabi mlaz pri mokrenju,  nepotpuno pražnjenje mokraćnog mjehura,  kapanje mokraće,  noćno mokrenje,  bol pri mokrenju i  prisutnost krvi u mokraći.

Provode se i daljnja istraživanja djelovanja vrbovice kao analgetika i antioksidansa, te se proučava njeno antibakterijsko i protugljivično djelovanje.

Primjena Vrbovice

Vrbovica se može konzumirati u obliku čaja ili alkoholne iscrpine (tinkture).

Primjena Vrbovice u obliku čaja

Čaj se priprema na slijedeći način: 2 grama biljke (1 čajna žličica) prelije se s 2 dcl kipuće vode, poklopi i pusti da odstoji petnaestak minuta. Pije se tri puta dnevno svježe pripremljen čaj, ili, prema Treben, dvije šalice- jedna ujutro na tašte i druga navečer pola sata prije zadnjeg obroka. Čaj je prilično siguran za konzumaciju i može se piti do poboljšanja stanja.

Čaj Vrbovica 40g Suban

Primjena Vrbovice u obliku tinkture

Tinktura vrbovice bi se trebala uzimati prema dozama koje preporučuje proizvođač, što u većini slučajeva znači 20-30 kapi tinkture tri puta dnevno. Također se uzima do poboljšanja stanja.

Vrbovica biljne kapi 50ml Ekoherbalia

Uz djelotvornu pomoć sitnocvjetne vrbovice, ne zaboravite i na važnost prehrane kod svih oboljenja. U slučaju poteškoća s prostatom uvrstite u prehranu namirnice bogate cinkom (integralne žitarice, mahunarke, orahe …) i vitaminom E (nerafinirana biljna ulja, plava riba…). Naročito se preporučuju sjemenke bundeve i sok od rajčice.

Autor teksta: Vlatka Mileusnić

 

Upiti:

 • Ivan Beatović 08.11.2020
   

  TREBA LI PRAVITI PAUZU U PIJENJU ČAJA OD VRBOVICE ILI SE MOŽE KONZUMIRATI STALNO.

 • Zdravko 10.12.2020
   

  Negdje sam pročitao da čaj treba odstajati 5 min., a negdje se preporuča da odstoji 15 min. prije nego ga se procijedi, pa me zanima što je bolje. Također me zanima koliko se neprekidno preporuča piti čaj, ili nema ograničenja. Zahvaljujem.

 • Zrdavko 10.12.2020
   

  Još me zanima može li se iskoristiti procijeđena vrbovica kako bi se napravio još jedan (drugi) čaj, obzirom da drugi čaj ima još dobru aromu, ili se to ne preporuča. Zahvaljujem na odgovoru.

 • Mithat 30.05.2021
   

  Ja zaslađujem čaj od vrbovice medom u koji je umiješan cimet i iscijedim pola limuna, da li griješim? Pozdrav mithat

 • hasan mulahusic 30.09.2021
   

  koliko dugo se moze piti caj od vrbovice? da li se moze periodicno mijenjati caj od vrbovice i piti neki drugi urinarni caj napr. rujevinu

 • Mato Španić 22.11.2021
   

  Čaj od Vrbovice
  Može li smetati, ako se čaj od Vrbovice pije više puta na dan,ili u većim količinama od predloženih ?

 • drago 30.11.2021
   

  L.P prošle godine sam pijo čaj od vrbovice i sa kapima vrbovica na pregledu mi se prostata smanjila nego što je billa ranije nemam nikakovih problema što se tiče prostate ni mokrenja preporuka doktora je da si kupim čaj vrbovice i da koristim sada več ga koristim 30 dana pa me zanima dali da ga koristim i dalje ili da napravimm malu pauzu pa poslje nastavim dalje kako sam naveo gore nemam nikakovih problema za sada sa prostatom.

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.