Ulje origana – antibiotik, antiseptik, antivirotik, antifungicid

Ulje origana – antibiotik, antiseptik, antivirotik, antifungicid

Ažurirano: 19.10.2017.
Pregleda: 1889

Ulje origana ima mnoga zdravstvena djelovanja. Origano je starogrčka samonikla biljka koja raste diljem Mediterana te se već stoljećima koristi u narodnoj medicini. Ime mu dolazi od grčke riječi oros (planina) i ganos (radost). Prema legendi, slatko-aromatičan miris origana stvorila je grčka božica ljubavi Afrodita, kao simbol radosti i sreće.

Stari Grci primjenjivali su ulje origana za liječenje rana, zmijskih ugriza i tegoba dišnih puteva. U srednjem vijeku ono je postalo popularno i u Europi gdje se koristilo za liječenje infekcija.

Najcjenjenije je ulje origana, koje se dobiva procesom hladne destilacije da bi se sačuvala sva ljekovita svojstva. Ono se koristi za liječenje poremećaja respiratornog trakta te je djelotvorno kod niza zdravstvenih tegoba – potiče probavu i funkcioniranje jetre i žuči, sprečava infekcije, štiti od virusa, gljivica i bakterija, pomaže kod psorijaze, ekcema i dermatitisa, menstrualnih grčeva, poremećaja urinarnog trakta, prekomjernog znojenja i lošeg zadaha, upale mišića, tetiva, zglobova, usporava proces starenja te štiti od nekolikih vrsta raka.

Osim što uništava bakterije, ulje origana ima snažno antivirusno djelovanje te učinkovito štiti od gripe, prehlade, vodenih kozica, zaušnjaka i ospica. Činjenica je da origano može zaustaviti bolest već kad se simptomi pojave. Najznačajnija djelovanja ulja origana su protumikrobno, protugljivično, protuparazitno, protuupalno, antioksidativno, spazmolitičko, antivirusno, a posebno se preporučuje kod upornih infekcija te obične prehlade, gripe, tegoba sa sinusima i infekcija dišnog sustava.

Antioksidativna svojstva ulja origana blagotvorna su za dugotrajno očuvanje zdravlja. Ona štite od slobodnih radikala i popravljaju već nastala oštećenja stanica.

Iako je kombinirani učinak mnogih značajnih spojeva pronađen u origano ulju, njegova djelotvornost se u velikoj mjeri pripisuje primarnom sastojku, karvakrolu, fenolnom spoju koji je po svojim antiseptičkim svojstvima 26 puta jači od sintetskih antiseptika. Britanski znanstvenici su u istraživanjima potvrdili da ulje origana ima jako djelovanje na uobičajene patogene bakterije, kao što su Stafilokok, Ecoli, listerija te još 25 vrsta bakterija. Mnoge bakterije su postale otporne na sintetske antibiotike te samim time zabrinjavaju modernu medicinu, međutim karvakrol iz ulja origana djeluje antibakterijski. Za razliku od sintetskih antibiotika, bakterije ne mogu razviti otpornost na prirodne antibiotike poput ulja origana.

Dr. Supriya Bavadekar, sa sveučilišta Long Island u New Yorku, pohvalio je origano: “Prednost origana je u tome da je to često korištena biljka i da je njegova upotreba sigurna za zdravlje.”

Od svih vrsta origana, tri vrste su najljekovitije: Origanum Vulgare, Origanum Onites i Origanum Minutiflorum. Ekstrakt biljke Origanum vulgare u svom sastavu ima 40–60% aktivnog sastojka karvakrola.

Autor teksta: Bruno Boban

 

Upiti:

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.




 

IZDVOJENI PROIZVODI

Dodaj na listu želja
Gorka Dinja 120 caps Jami
 

29,04 €

 
Dodaj na listu želja
Klasični difuzer nebulizator Florihana

Klasični difuzer nebulizator Florihana

raspršuje čista eterična ulja kao mikročestice bez ikakve topline ili vode
 

80,30 €

 
Dodaj na listu želja
Ultrazvučni difuzer Florihana

Ultrazvučni difuzer Florihana

Koristeći hladnu i tihu difuziju, naš ultrazvučni difuzer pruža optimalnu aromatizaciju prostora.
 

39,15 €

 
Dodaj na listu želja
Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.
 

19,91 €

 
Nedostupno
 

 

NOVI TEKSTOVI

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži
15.03.2024.
188
 

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži

Hiperpigmentacija, još poznato i kao staračke pjege, jetrene pjege, mrlje, fleke ili, kako ih Francuzi poetično (iako pomalo morbidno) zovu- fleurs...
 
Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu
07.03.2024.
186
 

Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu

Celulit, često opisan kao 'narančina kora', estetski je izazov s kojim se suočava veliki broj ljudi, a posebno žena. Iako je celulit često...
 
Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja
23.02.2024.
139
 

Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja

Potrebne su nam zdrave alternative koje će nam pomoći u borbi sa svakodnevnim stresom, tjeskobom, depresijom i problemima sa spavanjem....