22.10.2017.
Snježana Kolobarić
Ulje divljeg origana (Origanum minutiflorum)

Origano ili mravinac je samonikla mediteranska biljka, koja se smatra jednom od najljekovitijih biljaka svijeta. Osobito je cijenjeno eterično ulje, koje se dobiva posebnim procesom destilacije da bi se sačuvala sva ljekovita svojstva.

Postoji preko 40 vrsta origana. U kulinarstvu najčešće koristimo Origanum Vulgare. Najljekovitijom vrstom se smatra ulje Origanum minutiflorum, koje sadrži i do 95% karvakrola, aktivnog ljekovitog sastojka.

Stari Grci primjenjivali su ulje origana za liječenje rana, zmijskih ugriza i tegoba dišnih puteva. U Srednjem vijeku u Europi se koristi za liječenje infekcija.

Ljekovita svojstva 

Aktivna ljekovita tvar u ulju origana je karvakrol, sastojak koji ima snažna antibakterijska svojstva. Istraživanja britanskih znanstvenika u su utvrdila da je ulje origana učinkovito protiv 25 različitih bakterija. Djelotvorno je protiv većine bakterija koje uzrokuju infekcije debelog crijeva i urinarnog trakta, tifusa, kolere, čireva i kožnih infekcija.

Osim što djeluje na bakterije, ulje origana ima snažno antivirusno djelovanje te učinkovito štiti od gripe, prehlade,  vodenih kozica, zaušnjaka i ospica. Najučinkovitije je pravovremeno korištenje, odmah čim se prvi simptomi pojave.

Djeluje i na tvrdokorne bakterije

Dokaza o ljekovitim svojstvima ulja origana sve je više. Između 52 testirane biljke, samo je ulje origana djelovalo na Candidu Albicans, E-coli, Salmonellu i Pseudomonas aeruginosa. Bakterija Pseudomonas je vrsta bakterije koju je posebno teško liječiti, jer su neki sojevi imuni na antibiotike.

Sve veći broj bakterija otpornih na antibiotike, zabrinjava medicinske stručnjake. Mnoge bakterije, posebno crijevne bakterije poput Enterokoka već pokazuju otpornost i na vankomic, jedan od izuzetno jakih postojećih antibiotika.

Jedna doza vankomicina košta 16 dolara, a doza najčišćeg ulja origana – jedan dolar. Za razliku od vankomicina, bakterije ne mogu razviti imunitet na prirodne antibiotike poput ulja origana.

Agresivno napada gljivice

Ulje origana djeluje na mnoge vrste bakterija, virusa i gljivica koji mijenjaju oblike i otežavaju liječenje. Agresivna antigljivična svojstva ulja origana sprečavaju tvrdokorne infekcije poput kandidijaze, gljivica na noktima i vlasištu te atletsko stopalo.

Kod kandidijaze ulje se uzima oralno, a kod gljivica na noktima može se primjenjivati lokalno. U slučaju gljivica na vlasištu koje uzrokuju perut preporučuje se dodati par kapi ulja u šampon.

Sprečava alergije

Ulje origana sadrži ružmarinsku kiselinu, koja je snažan antihistaminik i moćniji antioksidans od vitamina E.
Ružmarinska kiselina najčešće se koristi u liječenju alergijskih reakcija, bronhijalne astme, reumatoidnog artritisa i gingivitisa. Već samo inhaliranje ulja pomaže kod alergije.

Usporava starenje

Antioksidativna svojstva ulja origana blagotvorna su za dugotrajno očuvanje zdravlja. Ona štite od slobodnih radikala i popravljaju već nastala oštećenja stanica.

Antioksidansi usporavaju starenje, štite od  raka, sprječavaju makularnu degeneraciju, gubitak vida i sluha, živčane poremećaje i mnoge druge bolesti vezane uz djelovanje slobodnih radikala.

Prva pomoć kod ugriza

Ulje origana neutralizira otrovne ugrize pčela, zmija i paukova stoga se smatra prvom pomoći u takvim situacijama. Ujedno je korisno i za sprečavanje infekcija, smanjivanje upala i bolova od ubodnih rana i ugriza životinja.

Pomaže kod sportskih ozljeda

Ulje origana dobar je saveznik tjelesno aktivnih osoba, jer djeluje na grčeve i bol u mišićima, pospješuje zacjeljivanje ozljeda, uganuća, upala tetiva i slično. Njegova protuupalna svojstva ujedno ga čine i moćnim proizvodom za artritis.

Primjena

Preporučena doza je jedna do četiri kapi tri puta dnevno (ukupno maksimalno 12 kapi dnevno, nikada u jednoj dozi). Ima jak okus pa ga obavezno razrijedite u baznom ulju, medu, soku ili čaju.

Za vanjsku primjenu i inhalaciju također ga je potrebno razblažiti. Nemojte nanositi ulje na intimna područjima! Ulje od divljeg origana mogu uzimati djeca uzrasta od šest i više godina.

Ulja sa sintetičkim karvakrolom mogu biti otrovna! Kupujte samo prirodno ulje origana, od provjerenog proizvođača.
 
Vrste origana

Od svih vrsta origana, tri vrste su najljekovitije: Origanum minutiflorum, Origanum vulgare i Origanum onites.
Origanum vulgare i Origanum onites sadrže 30-60% karvakrola, dok Origanum minutiflorum sadrži čak 80-95% ovog aktivnog sastojka. Zbog visokog sadržaja karvakrola od Origanum minutiflorum se najčešće destilira ljekovito ulje. 

Ljekovita svojstva ulja origana

•    štiti od virusa, gljivica i bakterija 
•    pomaže kod psorijaze, ekcema i dermatitisa 
•    usporava proces starenja 
•    pomaže kod prekomjernog znojenja i lošeg zadaha iz usta 
•    djeluje na parazite 
•    pomaže kod upale mišića, tetiva, zglobova 
•    sprečava infekcije 
•    koristi se kao prva pomoć kod ugriza zmija i insekata 

https://bioterra.hr/shop/cijena/ulje-od-divljeg-origana

 
Galerija slika:
 
Podijelite
 
  Blog - Sve