29.03.2018.
Snježana Kolobarić
TRIKATU – AYURVEDSKI ODGOVOR ZA PROLJETNO ČIŠĆENJE ORGANIZMA

Kada proljeće zakuca na vrata dolazi vrijeme za čišćenje organizma. Ayurveda uči da su prelasci sa sezone na sezonu periodi u kojima je naročito potrebno voditi pažnju da ne dođe do razvitka bolesti ili poremećaja pa u skladu s time preporuča razne procedure čišćenja kao i uzimanje ajurvedskih pripravaka, koji će pomoći tijelu da se oslobodi viška toksina, sluzi i masnoća.

Svima nam je poznato da je proljeće dio godine kada mnogi doživljavaju pad imuniteta, probleme s dišnim putevima, alergijske reakcije i druge smetnje. Prema učenjima ayurvede to je dio godine kada je u prirodi najviše prisutna kapha doša koja se u tijelu manifestira kao višak tkiva, masnoća i sluzi te izaziva osjećaj letargije, usporenog metabolizma, pospanosti i sl. Kapha doša je po svojoj prirodi teška, masna, spora, sluzava i hladna pa je potrebno uzimati pripravke koji su po svojim kvalitetama suprotni kvalitetama kapha doše. Kapha doša gasi tjelesnu vatru koja se u ayurvedi naziva Agni, a koji je glavni metabolički princip u tijelu i koji osigurava uspješno metaboliziranje hrane, eliminaciju toksina te na psihičkoj i emocionalnoj razini budnost, bistrinu i optimalnu energiju.

Kako bi tijekom proljeća naša probavna vatra bila jaka, a kapha doša pod kontrolom, jedan od najboljih ajurvedskih preparata koji će nam u tome pomoći je Trikatu ili u prijevodu „tri ljute tvari“.

Trikatu se sastoji od tri sastojka: đumbira, crnog papra i dugog papra. Ova jednostavna kombinacija triju začinskih biljaka u pravilnoj dozi i koncentraciji pomoći će da tijelo i um ostanu budni te da se lakše prebrodi proljetna kriza.

Djelovanje Trikatu-a je višestruko i ovo su neke od njegovih glavnih smjernica djelovanja:

- podiže kapacitet za varenje hrane kroz stimulaciju probavnih sokova i enzima
- metabolizira masnoće
- djeluje kao hepatoprotektor, tj. štiti jetru od oštećenja
- metabolizira toksine nastale nepravilnim varenjem hrane koji oblažu probavni trakt i pogoduju razvitku bolesti
- ima antibakterijsko i antiviralno djelovanje
- koristan je kod hepatomegalije i splinomegalije
- stimulira jetru da luči žuč neophodnu za pravilnu razgradnju masnoća
- uklanja višak sluzi
- otvara dišne puteve i izvrstan je za pluća i bronhije
- pomaže pravilnu apsorpciju i asimilaciju hrane

Zabilježeno je također da Trikatu snižava LDL i trigliceride dok povoljno djeluje na HDL ili dobar kolesterol te djeluje na spriječavanje alergijskih reakcija.

Zbog svojeg izuzetnog djelovanja Trikatu je dio mnogih ajurvedskih formulacija zbog toga što povećava biodostupnost drugih biljaka, tj. njihovu iskoristivost u tijelu. Ukratko možemo reći da je njegova glavna uloga metabolizirati toksine i pojačati metabolizam što ga čini jednom od najboljih ajurvedskih formulacija za proljeće kada je tijelo potrebno riješiti se toksina i ubrzati metabolizam koji se na prelasku iz zime na proljeće usporava kod većine ljudi. 

Kako bi Trikatu odradio svoj posao potrebno je da i naše prehrambene navike tijekom proljeća uskladimo s njegovim djelovanjem. Važno je voditi brigu da krivim prehrambenim navikama ne podižemo kapha došu u tijelu pa je tako potrebno da se naša prehrana svodi na puno sirovog i kuhanog povrća, salata, toplih juha i napitaka, povrtnih variva te biljnih čajeva u kojima prevladavaju gorki, trpki i ljuti okusi poput đumbira, klinčića, cimeta, korijena čička, korijena maslačka, koprive, jasmina ili stolisnika.

Također je dobro koristiti začine koji su gotovo svi dobri za kapha došu osim soli koju treba koristiti vrlo umjereno, a kako bi detoksifikacija bila što uspješnija naročito se preporučuju kurkuma i đumbir.

Što se tiče namirnica koje bi trebalo izbjegavati u proljeće tokom čišćenja organizma to su sve jako slane, kisele i slatke namirnice, mliječni proizvodi, šećeri i pekarski proizvodi koji će naročito akumulirati kapha došu tokom proljeća.

Kako bi trikatu bio efikasan potrebno ga je uzeti u pravoj dozi, a najbolje će djelovati ekstrakt koji ima puno jače djelovanje. Isto tako, da bi proces detoksifikacije bio efikasniji, vrlo je bitno da eliminacija bude laka i potpuna pa je najbolje koristiti i triphala ekstrakt prije spavanja. Doza od 2 grama bi trebala biti dovoljna, no ukoliko je potrebno snažnije djelovanje može se polako povećati do maksimalnih  4 grama triphala ekstrakta dnevno. Ukoliko veća doza omekša stolicu ili ako je već od 2 grama stolica mekana dozu treba prilagoditi individualnim potrebama.

https://bioterra.hr/shop/cijena/trikatu-ekstrakt-90-kapsula-kalya

https://bioterra.hr/shop/cijena/triphala-ekstrakt-120-kapsula-kalya

Napomena:

Trikatu nije preporučen kod osoba s čirom na želucu ili dvanaestercu, kroničnih upalnih oboljanja probavnog trakta te kod trudnica i dojilja.

 
Podijelite
 
  Blog - Sve