16.10.2019.
Snježana Kolobarić
Najčešći uzroci ispadanja kose i kako ih riješiti
Potpuno je normalno svakodnevno ispadanje vlasi kose, no kada ono postane pretjerano, vrijeme je za promjenu načina njege kose, ili u krajnjem slučaju, stila života.

 


Uzroci ispadanja kose mogu biti vrlo različiti:

  • od onih koje se relativno lako riješe poput malnutricije (neuravnotežena prehrana koja rezultira nedostatkom određenih nutrijenata u organizmu, poput vitamina ili minerala)
  • preko ozbiljnijih uzroka kao što je kronični stres, hormonalna neravnoteža, uzimanje određenih lijekova.
  • No, najčešći uzrok, koji vrlo lako možete ukloniti je neispravna njega kose i vlasišta.

Svima je jasno da korištenje agresivnih šampona može polako uništiti zaštitni hidrolipidni sloj na vlasištu, koji tada ne može dovoljno hraniti i održavati korijen kose. Dodatno opterećujemo korijen ako koristimo „teške“ pripravke za njegu kose, poput regeneratora, seruma, voskova, pjene, gelova ili sprejeva, koji ostaju na vlasištu i guše korijen.

Primjećujete li da kosa ispada i više nego što bi trebala, promijenite svoj režima pranja i njege kose i pomozite joj da se oporavi.

Jedan od najvažnijih koraka u takvom režimu i onaj koji najčešće može narušiti zdravlje kose je pranje. Umjesto različitih gotovih šampona koji mogu sadržavati jake tenzide koji djeluju agresivno na vlasište, prijeđite na najprirodnije moguće čišćenje kose pomoću biljnog praha shikakai (šikakai).

Biljka shikakai (Acacia concinna) bogata je biljnim saponinima koji omogućuju čišćenje, a njen prah koristi se od davnina za njegu kose.
Prednost korištenja ovog praha nije samo u blažem i prirodnijem pranju kose, već i u tome što shikakai omekšava kosu, olakšava češljanje, a najbolje od svega je što pomaže u ublažavanju peruti i jačanju rasta kose.

Budimo iskreni, korištenje shikakai praha je kompliciranije od korištenja gotovih šampona, no trud će se višestruko isplatiti.

Postupak je slijedeći: shikakai prah se pomiješa s vodom kako bi nastala pasta koja se tada umasira u vlasište i kosu.

No, ovdje imate mogućnost kombiniranja i individualiziranja recepta za šampon, pa protiv ispadanja kose pokušajte s ovom formulacijom:

U prah i eterično ulje dodajte vode dok ne nastane gusta, homogena pasta. Nanesite je na mokru kosu i dobro umasirajte po vlasištu i cijeloj duljini kose. Ostavite da djeluje oko 5 minuta i isperite vodom. Kosa će biti čista i njegovana.

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 
Podijelite
 
  Blog - Sve