18.04.2018.
BioTerra Blog
Sikavica - čudotvorna biljka koja izgledom podsjeća na proliveno mlijeko

Sikavica ili osljebod (Silybum marianum) je krupna dvogodišnja zeljasta biljka sa interesantno bodljikavim lišćem, rozog cvijeta koje izgledom podsjeća na proliveno mlijeko. Još iz drevnih zapisa se povezuje sa zdravljem jetre.

Listovi i cvijetovi se beru u petom mjesecu, a sjeme u kolovozu kada se vadi i korijen. Sjeme se od davnina koristilo kod liječenja žutice, kamenca, bronhitisa te problema s venama. Sikavica je jedna od rijetkih biljaka koja se koristila kao protuotrov kod ugriza zmija.

No najprepoznatljivija je zbog spojeva koje sadrži u sebi, a to su: silimarin, tiramin i histamin. Sikavica je pokazala snažno djelovanje kod problema s jetrom jer pridonosi njenom obnavljanju i zaštiti i kod hepatitisa. Silimarin povećava razinu glutationa u jetri, najvažnijeg antioksidans za zaštitu jetre. Poznato je da razina glutationa pada ako smo svakodnevno izloženi visokim razinama toksina. U eksperimentalnih životinja sprečava toksičan učinak mnogih otrova koji oštećuju jetru te ima moć da iz organizma izbaci kemikalije, alkohol, teške metale i radijaciju.

Uz sva ta svojstva značajno djeluje i na izgradnju imuniteta. Može se koristiti i u preventivne mjere za održavanje zdravlja jetre.

Znanstvenim je istraživanjima dokazano da doza koja je djelotvorna mora sadržavati minimalno 140 mg aktivnog spoja silimarina koja se uzima tri puta dnevno čime se stvara doza od 300-500 mg silimarina dnevno, koja pomaže obnavljanju jetre.

Sadrži tiramin koji povećava krvni pritisak. Koristi se protiv astme, glavobolje, poslije operacija i mnogih drugih bolesti. Pokazala se dobra kod problema sa hemeroidima, poboljšanja apetita , problema sa žuči te čišćenja jetre i kod kandide.

Zanimljivo je da je 1986. godine odobrena za liječenje alkoholnog i virusnog hepatitisa, masne jetre, ciroze i trovanja jetre. Preporučuje se osobama koje imaju problema s alkoholizmom i masnom hranom. Suvremena medicina je svjesna da ima svojstvo lijeka (jedina) kod trovanja zelenom pupavkom.

Ostale prednosti su te što doprinosi jačanju organizma, kod problema s vrtoglavicama, migrena i svih vrsta umora.

Više ovdje: https://bioterra.hr/shop/cijena/sikavica-kapi-50ml-soria-natural

                   https://bioterra.hr/shop/cijena/caj-sikavica-plod-500g-suban

 
Podijelite
 
  Blog - Sve