Probiotici

Probiotici

Ažurirano: 20.02.2019.
Pregleda: 1526

Termin probiotik doslovno znači 'za život' (pro biota)

Često čujemo za važnost probiotika za zdravlje čovjeka. Probiotici su korisne bakterije koje kao normalni stanovnici crijeva sprječavaju infekcije, jačaju i štite organizam te služe za ponovno uspostavljanje i održavanje stabilnosti flore probavnoga sustava koja je odgovorna za zdravlje cijelog organizma.

Probiotici se preporučaju za jačanje funkcije imunološkog sustava, bolesti crijeva, alergije na hranu, kod proljeva i zatvora. Prirodno ih najčešće nalazimo u fermentiranim mliječnim proizvodima i ukiseljenom povrću. Kako je veliki dio imunološkog sustava smješten upravo u stijenkama gastrointestinalnog sustava, ravnoteža crijevne flore ima ključnu ulogu i u imunološkoj funkciji djece, a ne samo odraslih.

Ravnotežu, osobito u slučaju djece, često narušava okolina, loša prehrana bogata šećerima i siromašna vlaknima, bolesti i stanja kao što je sindrom iritabilnog crijeva te uzimanje antibiotika.

Bakterije probavnog sustava neophodne su za njegovu normalnu fiziološku funkciju, no neke mogu biti i štetne. Kada je ravnoteža crijevne bakterijske mikroflore narušena javlja se disbioza, odnosno, kada  „dobre" i „loše" bakterije nisu u ravnoteži.

Uništenje pojedine korisne bakterije može utjecati na razvoj bolesti. Probiotici kao dodaci prehrani mogu biti od velike pomoći.

 

Obratite pažnju na zdravlje mikroflore u slučaju:

Proljeva Zatvora Alergije na hranu Intolerancije na laktozu Raznih bolesti crijeva Infekcije mokraćnog sustava Lošeg imunološkog sustava Povećane razine kolesterola Povećane izloženosti stresu Upalnih procesa Kožnih i vaginalnih infekcija

 

Neke od navedenih bolesti gotovo je nemoguće liječiti bez primjene probiotika. Proljevi, intolerancije na hranu, laktozu, gljivične infekcije, akutne ili kronične prirode potrebno je liječiti i oralnim probioticima kako bi se smirili upalni procesi, a crijevna mikroflora dovela u ravnotežu.

 

Dobre bakterije u crijevima čovjeka

Crijevnu mikrofloru čine korisne bakterije koje su normalni stanovnici debelog crijeva a za zdravlje čovjeka imaju značajnu ulogu. Bakterijska flora je prirodno prisutna u crijevima čovjeka i u tom simbiotskom odnosu nalazi se već od samog rođenja.

Bakterije crijevne mikroflore poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari te utječu na razinu energije u organizmu. Važne su za metaboličke procese organizma, sintezu vitamina, pohranu masti zbog čega postaju važnim čimbenikom u održavanju tjelesne mase. Održavaju i funkciju crijevne sluznice, štite organizam od alergena i rasta patogenih mikroorganizama.

Ostala važna djelovanja bakterijskih kultura u crijevima čovjeka odnose se na zaštitu od infekcija  te na jačanje funkcije imunološkog sustava.

Iz navedenih razloga možemo zaključiti da je održavanje zdrave ravnoteže crijevne mikroflore neophodno za opće zdravlje čovjeka i zaštitu organizma od raznih bolesti.

 

Što su probiotici a što prebiotici?

Probioticima nazivamo žive mikroorganizme čija je osnovna funkcija održavanje mikrobiološke i imunološke ravnoteže u organizmu. Najčešće su to mikroorganizmi iz rodova  Lactobacillus i Bifidobacterium. Važno je napomenuti da probiotici utječu na ravnotežu dobrih i loših bakterija u crijevnoj mikroflori i potiču funkciju crijeva u slučaju kada je njena ravnoteža potpuno ili djelomično narušena.

Prebiotici su nerazgradivi elementi hrane poput primjerice inulina a njihova je uloga poticanje rasta i aktivnosti dobrih bakterija u crijevima. Mogu se uzimati u kombinaciji s probioticima zbog čega se njihovo djelovanje pojačava a ubrzava proces obnove crijevne mikroflore.

 

Kada se preporučuje uzimati probiotike?

Najbolji pokazatelji narušene ravnoteže crijevne mikroflore su proljev, zatvor, razne infekcije i pad imuniteta. Ako vam je liječnik propisao antibiotsku terapiju, uz nju obavezno uzimajte probiotike. Antibiotici narušavaju ravnotežu crijevne mikroflore pa je primjena probiotika uz antibiotike neophodna.

Upotreba probiotika u slučaju proljeva je najučestalija. Ako uzimate neke druge lijekove koji zaustavljaju proljev nikako ne zaboravite uzimati i probiotike i to dovoljno dugo i redovito kako bi se crijevna mikroflora vratila u ravnotežu. Isto preporučujemo i kod zatvora s kojim se bore sve dobne skupine.

Za liječenje infekcija urinarnog trakta uloga probiotika je dvostruka. Naime, probiotici potiču aktivnost dobrih bakterija smanjujući upalne procese a istovremeno eliminiraju patogene mikroorganizme i smanjuju njihovo pretjerano razmnožavanje. U novije vrijeme česte su kombinacije probiotika i biljaka za liječenje infekcija mokraćnog sustava i cistitisa koji je vrlo česta pojava kod žena.

 

Koji probiotik kupiti?

Na tržištu se nalazi velik broj različitih probiotičkih dodataka.

S obzirom na to da postoji više različitih vrsta dodataka, pri izboru obratite pažnju na nekoliko elemenata:

sadržaj probiotika – stvarni broj probiotičkih kultura u kapsuli (korisno za uspoređivanje dva različita proizvoda), vrstu probiotika – bifidobakterije, laktobacili ili složeni probiotik (ovisno o vašem stanju i preporuci liječnika), vrijednost (omjer sadržaja i cijene).

Iako su probiotski dodaci dostupni, probiotike je moguće unositi i zdravom prehranom. Pritom na umu treba imati da je količina probiotika u dodacima veća od one koju možete unijeti prehranom.

Probiotici nove generacije obično sadrže više različitih sojeva sa specifičnim učincima na zdravlje čovjeka, a njihova je koncentracija iznimno visoka – radi se o desecima milijardi.

Neke od namirnica koje su bogate probiotskim kulturama su jogurt, kiselo zelje, kefir, kombucha itd. Probiotici u njima stvoreni su procesom fermentacije.

 

Dobre bakterije iz hrane

Mikroorganizmi nalaze svoje mjesto i u pripremi hrane. Bakterije mliječne kiseline su važne za pripremu jogurta, kefira i sira. Ove fermentirane namirnice su dobar izvor korisnih bakterija koje sprječavaju rast patogenih. Ipak u slučaju poremećaja crijevne mikroflore nemaju probiotički učinak odnosno neće učiniti čuda kako bi crijevnu mikrofloru doveli u ravnotežu.

Hrana bogata ovim namirnicama koristan je izvor bakterijskih kultura i preporučuje se u svakodnevnoj prehrani.

Probiotici za zdravlje žene

Ravnotežu vaginalne mikroflore slično kao i bakterijske održavaju dobre bakterije. Vaginalna mikroflora često je narušena uslijed stresa, pretjerane upotrebe sredstava za pranje i gljivičnih infekcija.

Za intimno zdravlje žena i sprječavanje mnogih spolnih bolesti koje nastaju kao rezultat poremećaja vaginalne mikroflore, važno je brinuti o održavanju mikroflore zdravom. Kod čestih vaginalnih infekcija preporučujemo uzimati probiotike u obliku kapsula za oralnu upotrebu ili u obliku vaginaleta.

https://bioterra.hr/rezultati-pretrage/eyJyZXN1bHRfcGFnZSI6InJlenVsdGF0aS1wcmV0cmFnZSIsImtleXdvcmRzIjoicHJvYmlvdGlrIn0

 
Galerija slika:
 

Upiti:

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.




 

IZDVOJENI PROIZVODI

Dodaj na listu želja
Gorka Dinja 120 caps Jami
 

29,04 €

 
Dodaj na listu želja
Klasični difuzer nebulizator Florihana

Klasični difuzer nebulizator Florihana

raspršuje čista eterična ulja kao mikročestice bez ikakve topline ili vode
 

80,30 €

 
Dodaj na listu želja
Ultrazvučni difuzer Florihana

Ultrazvučni difuzer Florihana

Koristeći hladnu i tihu difuziju, naš ultrazvučni difuzer pruža optimalnu aromatizaciju prostora.
 

39,15 €

 
Dodaj na listu želja
Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.
 

19,91 €

 
Nedostupno
 

 

NOVI TEKSTOVI

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži
15.03.2024.
194
 

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži

Hiperpigmentacija, još poznato i kao staračke pjege, jetrene pjege, mrlje, fleke ili, kako ih Francuzi poetično (iako pomalo morbidno) zovu- fleurs...
 
Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu
07.03.2024.
190
 

Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu

Celulit, često opisan kao 'narančina kora', estetski je izazov s kojim se suočava veliki broj ljudi, a posebno žena. Iako je celulit često...
 
Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja
23.02.2024.
142
 

Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja

Potrebne su nam zdrave alternative koje će nam pomoći u borbi sa svakodnevnim stresom, tjeskobom, depresijom i problemima sa spavanjem....