19.04.2018.
BioTerra Blog
Matična mliječ - pravo bogatstvo pčelinjeg proizvoda

Matična mliječ

Matična mliječ je izlučevina žlijezda medonosnih pčela kojom se hrane ličinke i matica. Blijedožućkaste boje, karakterističnog mirisa i specifičnog kiselo-slatkog okusa. To je homogena, gusta, kremasta tvar koja se smatra eliksirom života i tajna dugovječnosti.

Matična mliječ je izvrstan dodatak prehrani o kojemu dobar glas datira još iz prethistorije. Koristio se kao prirodno sredstvo za unapređivanje zdravlja te podizanje energije. Još se koristio za bolje raspoloženje, za smanjenje umora i jačanje imuniteta.

Ugledni svjetski stručnjaci došli su do spoznaje da matična mliječ pozitivno djeluje na povećanje energije, stvaranje obrambenog sustava na razne infekcije te kod stresa i raznih drugih bolesti. Korisnici koji su koristili matičnu mliječ primijetili su da je njihova koža postala mlađa i dobila potrebnu njegu, također su i primijetili povećanu sposobnost pamćenja te usklađenje razine hormona. Zanimljivo je da osim što je dokazano da ima protuupalno djelovanje, snažno djeluje na sprječavanje nastanka slobodnih radikala.

Matična mliječ je sjajan proizvod zbog svog kemijskog sastava. Poznato je da je bogata bjelančevinama te gotovo svim vitaminima. Nadasve, djeluje na poboljšanje probave. Matična mliječ svojim bogatim sadržajem pozitivno djeluje na kardiovaskularni sustav.

No, bitno je napomenuti da matična mliječ sadrži 10-HDA kiselina, koja do sada nije pronađena niti u jednoj drugoj prirodnoj tvari. 10-HDA se pripisuju brojna biološka svojstva matične mliječi, direktno djeluje na proizvodnju kolagena i smanjenje razinu toksina i tumorskih aktivnosti.

Način korištenja

Preporučena doza trebala bi se uzimati oko sat vremena prije jela. Najbolje je koristiti direktno iz pčelinjaka. Matična se mliječ skladišti na -18°C. Kada se prvi put otvori, potrebno ju je držati u frižideru kako ne bi došlo do otpuštanja dobrih svojstava. Najbolji unos je putem drvene čačkalice do četiri puta dnevno po 50 mg. Slijedeći oblik korištenja je liofilizirana matična mliječ u obliku praha koji se aplicirati pod jezik jer se tako najbolje apsorbira u krvotok. Preporučena dnevna doza u prevencijske svrhe je 200mg dnevno, a za djecu do 100mg.

Često se matična mliječ uzima uz med s mogućnošću dodatnog dodavanja propolisa. Preporuka je odraditi ,,terapiju" matičnom mliječi dva do tri mjeseca.

Od čega se sastoji matična mliječ?

Sastav matične mliječi je dosta složen i nemoguće ju je sintetski proizvesti. Najveći udio čini voda, zatim bjelančevine, lipidi te naposljetku šećeri i mineralne tvari. Vrlo je složen proces dobivanja matične mliječi i vrijeme proizvodnje od strane pčela je ograničeno.

Više ovdje: https://bioterra.hr/shop/cijena/maticna-mlijec-mala

 
Podijelite
 
  Blog - Sve