Manuka med - najzdraviji med na svijetu

Manuka med - najzdraviji med na svijetu

Ažurirano: 20.09.2020.
Pregleda: 3428

Med se općenito smatra prirodnim čuvarom našeg zdravlja, a kada on sadrži sastojke u količini i kombinaciji kao manuka (Leptospermum scoparium), tada se smatra jednim od najzdravijih. Manuka je drvo koje potječe s Novog Zelanda, a njegovi ružičasti cvijetovi su bogati nektarom od kojeg se potom dobiva med izvrsne kvalitete koji nalazi svoju primjenu u liječenju ili tretiranju mnogobrojnih stanja ili bolesti ljudskog organizma.

Ljekovita svojstva manukina meda su detaljnije istraživana 80 – ih godina prošlog stoljeća te je otkriveno da ima jača protuupalna i antibakterijska svojstva u odnosu na druge vrste meda. Takvo djelovanje pripisuje se, pored ostalih brojnih sastavnica, spoju metilglioksalu tzv. MG spoj.

Uobičajeni sastojak većine medova je vodikov peroksid koji im omogućuje antibiotičko djelovanje, a samo u malim količinama nalazimo i MG spoj. Taj MG spoj je u medu manuke prisutan u nešto većim količinama te mu time osigurava dodatno antibakterijsko djelovanje. Zato se med manuke označava oznakom UMF (Jedinstveni Manuka Faktor), koji označava količinu metilglioksala i drugih spojeva. Što je taj faktor veći, to je med jači, odnosno pokazuje intenzivnije djelovanje.

            Stoga, zahvaljujući svojim ljekovitim sastojcima manuka med djeluje izrazito protuupalno te antibakterijski, pa se kao takav može upotrebljavti u liječenju i tretiranju mnogobrojnih stanja i bolesti. Jedno od takvih stanja, odnosno bolesti, za koje se može upotrebljavati je za tretiranje manjih rana i opekotina, što je ujedno jedna od njegovih glavnih upotreba. Može se koristiti i kod infekcija dišnog sustava, posebice kod problema sa sinusima te kod prehlada, gripa, kašlja i drugih bolesti dišnog sustava jer podiže imunitet te sprječava pojavu navedenih bolesti. Smatra se ljekovitim i kod smanjenja visokog kolesterola, za liječenje bolesti oka i uha, za tretiranje probavnih tegoba te u liječenju dijabetesa. Također, nekoliko studija tvrde da pomaže u prevenciji i liječenju raka. Nadalje, manuka med je koristan kod sprječavanja nastanka zubnog kamenca, gingvitisa te u liječenju drugih problema sa usnom šupljinom.

            Možemo zaključiti da je manuka med veoma koristan proizvod prirode kojeg bi uvijek trebalo imati u vlastitom kućanstvu jer, osim što nam pomaže kod zacjeljivanja manjih ozljeda, kao prevencija nam dugoročno jača imunitet i štiti nas od nastanka učestalih bolesti dišnog sustava, pogotvo u prijelaznom i zimskom dijelu godine.

Autor: univ. bacc. ing. agr. Lucija Peračković

Literatura:

1. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/qa/what-are-the-components-of-manuka-honey

2. https://manukamed.hr/

4. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/manuka-honey-medicinal-uses

 

Upiti:

  • Kemal Bukvic 15.11.2020
     

    Poštovani, molim vas gdje se med može nabaviti i koja je cijena? Da li ga ima u Zagrebu ili HR obzirom da živim u Zagrebu.
    Zahvaljujem na razumijevanju i expeditivnosti.
    Lijepi pozdrav, Kemal

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.




 

IZDVOJENI PROIZVODI

Dodaj na listu želja
Gorka Dinja 120 caps Jami
 

29,04 €

 
Dodaj na listu želja
Klasični difuzer nebulizator Florihana

Klasični difuzer nebulizator Florihana

raspršuje čista eterična ulja kao mikročestice bez ikakve topline ili vode
 

80,30 €

 
Dodaj na listu želja
Ultrazvučni difuzer Florihana

Ultrazvučni difuzer Florihana

Koristeći hladnu i tihu difuziju, naš ultrazvučni difuzer pruža optimalnu aromatizaciju prostora.
 

39,15 €

 
Dodaj na listu želja
Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.
 

19,91 €

 
Nedostupno
 

 

NOVI TEKSTOVI

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži
15.03.2024.
170
 

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži

Hiperpigmentacija, još poznato i kao staračke pjege, jetrene pjege, mrlje, fleke ili, kako ih Francuzi poetično (iako pomalo morbidno) zovu- fleurs...
 
Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu
07.03.2024.
173
 

Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu

Celulit, često opisan kao 'narančina kora', estetski je izazov s kojim se suočava veliki broj ljudi, a posebno žena. Iako je celulit često...
 
Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja
23.02.2024.
132
 

Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja

Potrebne su nam zdrave alternative koje će nam pomoći u borbi sa svakodnevnim stresom, tjeskobom, depresijom i problemima sa spavanjem....