25.02.2019.
Snježana Kolobarić
Manuka med - najzdraviji med na svijetu

Med se općenito smatra prirodnim čuvarom našeg zdravlja, a kada on sadrži sastojke u količini i kombinaciji kao manuka (Leptospermum scoparium), tada se smatra jednim od najzdravijih. Manuka je drvo koje potječe s Novog Zelanda, a njegovi ružičasti cvijetovi su bogati nektarom od kojeg se potom dobiva med izvrsne kvalitete koji nalazi svoju primjenu u liječenju ili tretiranju mnogobrojnih stanja ili bolesti ljudskog organizma.

Ljekovita svojstva manukina meda su detaljnije istraživana 80 – ih godina prošlog stoljeća te je otkriveno da ima jača protuupalna i antibakterijska svojstva u odnosu na druge vrste meda. Takvo djelovanje pripisuje se, pored ostalih brojnih sastavnica, spoju metilglioksalu tzv. MG spoj.

Uobičajeni sastojak većine medova je vodikov peroksid koji im omogućuje antibiotičko djelovanje, a samo u malim količinama nalazimo i MG spoj. Taj MG spoj je u medu manuke prisutan u nešto većim količinama te mu time osigurava dodatno antibakterijsko djelovanje. Zato se med manuke označava oznakom UMF (Jedinstveni Manuka Faktor), koji označava količinu metilglioksala i drugih spojeva. Što je taj faktor veći, to je med jači, odnosno pokazuje intenzivnije djelovanje.

            Stoga, zahvaljujući svojim ljekovitim sastojcima manuka med djeluje izrazito protuupalno te antibakterijski, pa se kao takav može upotrebljavti u liječenju i tretiranju mnogobrojnih stanja i bolesti. Jedno od takvih stanja, odnosno bolesti, za koje se može upotrebljavati je za tretiranje manjih rana i opekotina, što je ujedno jedna od njegovih glavnih upotreba. Može se koristiti i kod infekcija dišnog sustava, posebice kod problema sa sinusima te kod prehlada, gripa, kašlja i drugih bolesti dišnog sustava jer podiže imunitet te sprječava pojavu navedenih bolesti. Smatra se ljekovitim i kod smanjenja visokog kolesterola, za liječenje bolesti oka i uha, za tretiranje probavnih tegoba te u liječenju dijabetesa. Također, nekoliko studija tvrde da pomaže u prevenciji i liječenju raka. Nadalje, manuka med je koristan kod sprječavanja nastanka zubnog kamenca, gingvitisa te u liječenju drugih problema sa usnom šupljinom.

            Možemo zaključiti da je manuka med veoma koristan proizvod prirode kojeg bi uvijek trebalo imati u vlastitom kućanstvu jer, osim što nam pomaže kod zacjeljivanja manjih ozljeda, kao prevencija nam dugoročno jača imunitet i štiti nas od nastanka učestalih bolesti dišnog sustava, pogotvo u prijelaznom i zimskom dijelu godine.

https://bioterra.hr/rezultati-pretrage/eyJyZXN1bHRfcGFnZSI6InJlenVsdGF0aS1wcmV0cmFnZSIsImtleXdvcmRzIjoibWFudWthIn0

 

Autor: univ. bacc. ing. agr. Lucija Peračković

 

Literatura:

1. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/qa/what-are-the-components-of-manuka-honey

2. https://manukamed.hr/

3. https://bioterra.hr/shop/cijena/manuka-med-250g-15

4. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/manuka-honey-medicinal-uses

 
Podijelite
 
  Blog - Sve