09.09.2019.
Snježana Kolobarić

Opis biljke

O kurkumi se može pronaći nebrojeno mnogo tekstova na internetu, a sama biljka je odavno prerasla svoj status začina u status ljekovite biljke, i to biljke koja liječi skoro sve. No, uvijek kada pronađete online informaciju o biljci koja je panaceja, budite mudri i zapitajte se može li tako nešto biti istina.

Daleko od toga da kurkuma nije ljekovita (i mnoštvo drugih biljaka koje se spominju kao lijek za sve), no očekivanja trebaju uvijek biti realna a korištenje pripravaka ispravno i sa specifičnim ciljem.

Iza ljekovitosti kurkume stoje spojevi kurkuminoidi, od kojih je najpoznatiji kurkumin.

Djelovanje kurkuminoida

Kurkuminoidi pokazuju različita djelovanja na organizam, a samo neka od njih su prevencija Alzheimerove bolesti, protuupalno i antitumorsko djelovanje, te povoljno djelovanje na metabolizam, krvožilni, živčani i mišićno-koštani sustav.

Da li je dovoljno samo uključiti u prehranu kurkumu kako bi se postiglo svo navedeno djelovanje? Istraživanja daju jednoznačan odgovor: ne. Tajna leži u bioraspoloživosti kurkumina- količina ljekovitih molekula koje zaista dospiju na željeni cilj. Poznato je da je bioraspoloživost kurkumina vrlo mala i nedovoljna za učinak ukoliko se ona na neki način ne  poveća. To se može učiniti na nekoliko načina, a neki od njih su korištenje emulgatora (polisorbata, lecitina), ekstrakta papra (piperina) i eteričnog ulja kurkume. Svi ovi načini više ili manje povećavaju bioraspoloživost kurkumina, neki i do 30 puta (3000%).

Kurkumin je u različitim studijama pokazao djelotvornost na cijeli niz bolesti:

  • krvožilne,
  • crijevne,
  • autoimune,
  • bubrežne,
  • pa na gastritis i
  • kožne bolesti poput psorijaze i vitiliga,
  • kao i kod svih oblika upalnih procesa.

No važno je primjenjivati proizvode što bolje bioraspoloživosti i to u optimalnim dozama, a u najboljem scenariju koristiti kurkumin kao prevenciju i pomoć.

 

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 

POVEZANI PROIZVODI

Podijelite
 
  Blog - Sve