11.09.2019.
Snježana Kolobarić

Hiperpigmentacija, još poznato i kao staračke pjege, jetrene pjege, mrlje, fleke ili, kako ih Francuzi poetično (iako pomalo morbidno) zovu- fleurs de cimetière (cvjetovi groblja) su posljedica poremećaja pigmenta melanina u koži. Uglavnom počinje kao blago zatamnjenje kože  na rukama a zatim na licu i dekolteu, odnosno na svim dijelovima koji su stalno izloženi suncu.

Uzroci hiperpigmentacije su raznovrsni, a uključuju hormonski poremećaj, genetsku predispoziciju, traume na koži i, najvažnije i najčešće, utjecaj UV zraka.

Za sprječavanje nastanka mrlja od izuzetne je važnosti koristiti SPF zaštitne kreme, tijekom cijele godine, a naročito za vrijeme sunčanih dana. Vjerujte, kada se radi o hiperpigmentaciji, daleko je lakše spriječiti nego liječiti.

Najjednostavniji i najučinkovitiji aromaterapeutski tretman za izbjeljivanje hiperpigmentacijskih mrlja se sastoji od samo tri ulja: eteričnih ulja celera i sjemena mrkva u nekom biljnom ulju.
Bazno ulje može biti bilo koje ulje koje sadrži karotenoide: plod divlje ruže, malina, rajčica, macerat mrkve ili urukuma. Tu su i macerati tratinčice i ljiljana, koji se tradicionalno koriste za izbjeljivanje, a može se koristiti i macerat centele.

Klasična formulacija glasi:

  • 2% eteričnog ulja sjemena mrkve (otprilike 5 kapi za 10ml)
  • 3% eteričnog ulja celera (otprilike 8 kapi za 10ml)
  • 95% biljnog ulja ili macerata prema izboru (napuniti do vrha bočicu od 10ml).

Ovakva mješavina se nanosi na područje zahvaćeno mrljama 2-3 puta na dan u tankom sloju. Trebate biti vrlo oprezni s njom jer je eterično ulje celera fototoksično- mješavina se koristi isključivo tijekom mjeseci kada nije sunčano (jesen, zima, eventualno rano proljeće).

Pojava prvih rezultata ovise o niz raznih parametara: vrsti i kvaliteti kože, vrsti, veličini i starosti hiperpigmentacije, načinu raspodjele pigmenata unutar kože… Treba biti uporan i strpljiv, jer se ponekad izbjeljivanje uoči tek za nekoliko mjeseci korištenja mješavine.

Osim uljne mješavine i eteričnih ulja, postoji i cijeli niz vodotopivih biljnih aktivnih tvari koje izbjeljuju hiperpigmentacijske mrlje, a mogu se uključiti u gelove ili emulzije (kreme). To su vitamin C, ekstrakti vrbe, ariša, krastavca, ayurvedske punarnave, tratinčice ili biljke Polygonum Cuspidatum. Od biotehnoloških tvari imamo niacinamid, azeloglicin, kojičnu kiselinu, arbutin, feruličnu kiselina… Izbor je zaista veliki.

Bez obzira odlučili se za ‘jednostavnu’ formulu od tri ulja, ili volite raditi kompliciranije kozmetičke pripravke, ne zaboravite da terapija hiperpigmentacijskih mrlja zahtjeva upornost i predanost, te da postoji mogućnost da se mrlje ponovno vrate tijekom ljetnih mjeseci. Tretmanom se mrlje mogu dobro izbijeliti, a čim grane (čak i najslabije) sunce, ne zaboravite koristiti kreme koje štite od UV zraka.

Napomena: sve uljne mješavine s eteričnim uljima uvijek koristite uz oprez, naročito ako ste već imali bilo kakvih alergijskih reakcija.
Opisana mješavina je namijenjena za lokalno nanošenje, nikako za veća područja, poput cijelog lica. Mješavina je fototoksična i ne smije se nanositi prije izlaganja suncu/solariju.
Prije korištenja mješavine napravite kožni test: nanesite mješavinu na malo područje kože i pratite nastaju li reakcije tijekom 24 sata.

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 
Podijelite
 
  Blog - Sve