13.11.2018.
Snježana Kolobarić

Čim počne sezona vrtića (odnosno školska godina) većina roditelja se suočava s čestim obolijevanjem djece. Iako je susret s različitim patogenim organizmima prirodan način da se razvije dječji imunološki sustav, prečeste infekcije predstavljaju preveliku muku za djecu i teret za roditelje.

Uvođenje aromaterapije u vrtiće se možda sada čini kao daleka budućnost, no s trendom prirodnog liječenja koji se sve više širi, vjerujem da će uskoro tako nešto biti standard, a ne iznimka.

Od velikog izbora eteričnih ulja, jedno ulje se ističe u primjeni protiv virusa, te u svojoj blagosti i neškodljivosti. To je eterično ulje ravensare (Cinnamomum camphora CT cineol)- još se naziva i madagaskarski kamforovac.

Korištenje eteričnog ulja ravensare ima mnoge prednosti. To je izrazito blago ulje, koje se bez straha može primjenjivati kod male djece. Koža ga jako dobro podnosi a istovremeno to je jedno od najpotentnijih eteričnih ulja protiv sve otpornijih virusa. Kao stvoreno za vrtiće!

Protuvirusno djelovanje ravensare se može iskoristiti kod raznih dišnih infekcija: gripe, prehlade, bronhitisa, sinusitis, upale grla… Ona također djeluje izrazito dobro kod herpesnih infekcija.

Ravensara ne djeluje samo protiv virusa, ona ima i blago antibakterijsko djelovanje koje omogućuje sprječavanje bakterijske superinfekcije. Potiče iskašljavanje, kada je infekcija dišnog sustava već nastala.

Redovitim korištenjem ravensare znatno se može poboljšati oslabjeli imunitet. Iz tog razloga, uz njeno djelovanje na viruse, svakodnevno korištenje ravensare u vrtićima i školama svakako ima smisla.

Kako koristiti ravensaru

Najbolji i najsigurniji način korištenja ravensare kod vrtićke djece je putem difuzera. Ukoliko postoji difuzer u prostorijama vrtića, jednostavno nakapajte količinu ravensare prema uputama za upotrebu tog difuzera. Prema želji, ravensara se može miješati i s nekim citrusima poput limuna ili grejpa, za ugodniji miris koji djeca vole.

Osim difuzera, a skoro podjednako učinkovito, je korištenje spreja za dezinfekciju prostora. Takav sprej je vrlo jednostavno napraviti, a praktičan je jer se može koristiti i za više prostorija.
U tamnu staklenu bocu od 100ml nakapajte 100 kapi ravensare i napunite bocu do vrha alkoholom. Umjesto alkohola dobra je ideja koristiti hidrolat, na primjer čajevac. Pričvrstite raspršivač na bocu i sprej je spreman za upotrebu.
Prije svakog raspršivanja bocu je potrebno dobro protresti jer eterična ulja se ne tope u alkoholu ili hidrolatu, pa ih je potrebno na brzinu izmiješati u boci.
Raspršujte svakih nekoliko sati po cijeloj prostoriji, uz oprez da sitne raspršene čestice ne padaju po djeci.

I još jedno svojstvo ravensare koje svakako nije zanemarivo: ravensara je neurotonik koji umiruje središnji živčani sustav i može se koristiti kod nesanice, nervoze i napetosti.

Znači u jednom ulju dobijete podizanje imuniteta, zaštitu od virusa i dobar, čvrsti san za svoje dijete. Tko bi poželio išta više?

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 
Podijelite
 
  Blog - Sve