27.05.2019.
Snježana Kolobarić

Svi ste sigurno čuli za uljni macerat nevena- prvo ulje izbora kod svih kožnih poteškoća. Sada možete iskoristiti nevjerojatnu ljekovitost ove „biljke kože“ i u obliku hidrolata.

Dobiven destilacijom cvjetova vodenom parom, hidrolat nevena čini čuda za oštećenu i osjetljivu kožu. Idealan za korištenje samostalno, kao tonik ili u obliku obloga, a njegovo djelovanje možete i upotpuniti s hidrolatima ili dodacima sličnog djelovanja (lavanda, njemačka kamilica, hamamelis…ili dodaci poput bisabolola i dekspantenola).

Neven umiruje nadraženu kožu, ublažava crvenilo i svrbež, omekšava kožu. Može se koristiti kod svih tipova kože, no najbolje će pokazati svoju djelotvornost kod raznih oštećenja: alergija, iritacija, opekotina nakon sunčanja, uboda insekata, svrbeži, osjećaja zatezanja kože i općenito kod osjetljive i reaktivne kože.

Hidrolat nevena može se koristiti na različite načine i kod svih kožnih tegoba. Najjednostavniji način je u obliku tonika: jednostavno ga raspršite ili ga nanesite blazinicama, te na još vlažnu kožu utrljajte ulje ili kremu prema izboru (logičan izbor kod nadražene kože je uljni macerat nevena). Na isti način ovaj hidrolat se može koristiti nakon brijanja, kako bi se spriječile iritacije ili crvenilo kože.

Oni koji su iskusni u izradi prirodne kozmetike u kućnoj radinosti, rado će dodati hidrolat nevena u svoje emulzije ili gelove. Izrađujete li maske od gline za osjetljivu kožu, kombinacija bijele gline (kaolina), koloidne zobi i hidrolata nevena umirit će kožu i ojačati njen obrambeni mehanizam.

Crvena, nadražena, opečena koža koja zateže i svrbi čest je rezultat pretjeranog izlaganja suncu. I u tom slučaju hidrolat nevena dolazi u pomoć. Tada ga možemo kombinirati s hidrolatom širokolisne lavande (pojačano djelovanje zacjeljivanja opekotina) i hidrolatom paprene metvice (osjećaj hlađenja).

U bočici  s raspršivačem pomiješajte:

  • 50ml hidrolata nevena
  • 25ml hidrolata širokolisne lavande
  • 25ml hidrolata paprene metvice.

https://bioterra.hr/shop/cijena/hi-metvica-paprena-200ml-oshadhi

Mješavinu hidrolata raspršite po koži nakon sunčanja i ponovite postupak nekoliko puta na dan. Koža će biti umirena i omekšana.

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 
Podijelite
 
  Blog - Sve