04.04.2019.
Snježana Kolobarić

Na sam spomen lavande svi znaju da se radi o prekrasnoj ljubičastoj biljci, ugodnog slatkastog mirisa i umirujućeg djelovanja. Zaista, to je jedna od biljaka za kojom posežemo kada smo uznemireni i pod stresom, kada patimo od glavobolje ili napetih i bolnih mišića.

Djelovanje lavande na kožu je izuzetno blago i nježno, a najjednostavniji i najugodniji način njenog korištenja je putem hidrolata.

Hidrolat lavande može se koristiti za sve tipove kože, bilo ona masna ili suha, problematična ili osjetljiva. Najčešća primjena je za reaktivnu kožu sklonu alergijama, iritacijama, crvenilu i osipu. Uz kamilicu, to je prvi hidrolat za kojim ćete posegnuti kada se radi o njezi nježne kože djece i beba.

https://bioterra.hr/shop/cijena/hi-lavanda-ljekovita-200ml-florihana

Lavanda djeluje protuupalno i jako dobro pomaže kod bilo kakve iritacije kože, uključujući različite alergije kao i opekotine. Umiruje kožu, smanjuje crvenilo i ubrzava njenu regeneraciju.

Najjednostavnije korištenje hidrolata lavande je direktnim raspršivanjem na kožu, bez prethodnog razrjeđivanja. U tom obliku možete ga koristiti kao svakodnevni tonik za njegu lica, ali i kao terapiju nadražene kože. Također možete izrađivati obloge ili uživati u aromatičnoj, opuštajućoj kupki.

Izrada prirodne kozmetike za nježnu i osjetljivu kožu ne prolazi bez hidrolata lavande. Upotrijebite ga u malo kompliciranijim tonicima za lice, maskama od bijele gline ili općenito kao vodenu fazu kod izrade emulzija.

Kako napraviti lanolinsku kremu za bebe s hidrolatom lavande

  • 35 grama lanolina
  • 30 grama biljnog ulja badema
  • 35 grama hidrolata lavande

Odvažite lanolin i biljno ulje. Dobro izmiješajte dok ne nastane gusta, ljepljiva pasta. U nastalu pastu malo po malo dodajte hidrolat lavande, uz miješanje nakon svakog dodavanja. Kada nastane jednolična, gusta smjesa, krema je gotova.

Ovakva hranjiva lanolinska krema za bebe se može koristiti za pelensko područje, ali i kao zaštita osjetljive kože kod ekstremnih uvjeta (na primjer kod velikih hladnoća). Kremu možete koristiti i za vrlo suhu i raspucalu kožu ruku kod odraslih.

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 
Podijelite
 
  Blog - Sve