Hidrolat koprive za zdraviju kosu

Hidrolat koprive za zdraviju kosu

Ažurirano: 05.02.2019.
Pregleda: 3462

Kopriva je jedna od najpoznatijih i najkorištenijih biljaka u fitoterapiji. Njena primjena je raznovrsna, što ne čudi jer je bogata mineralima (silicij, željezo, kalcij, kalij, natrij, magnezij, fosfor…) i vitaminima (B, C, K…).

Poznato je korištenje koprive kod:

slabe krvne slike, umora  poteškoća s bubrezima  čišćenja organizma urinarnih tegoba

 

U kozmetičkom smislu, bogatstvo silicija i mineralnih soli čini koprivu odličnim sredstvom za remineralizaciju kože, kose i noktiju. Najjednostavniji i najugodniji način korištenja koprive je u obliku hidrolata, koji se dobiva vodenom destilacijom svježih listova.

Hidrolat koprive se najčešće koristi za njegu kose - upotreba kod ispadanja kose i za jačanje rasta je skoro svima poznata. Jača korijen vlasi i potiče rast mlade, nove kose. U kombinaciji s drugim hidrolatima i dodacima, uspješno rješava problem prhuti.

Kopriva će uravnotežiti lučenje sebuma što je naročito pogodno kod masne ili “mješovite” kose (masno vlasište, a suhe vlasi i vrhovi).

Tankoj i lomljivoj kosi bez sjaja i elastičnosti će pružiti obilje minerala koje će je oporaviti i potaknuti njenu otpornost na vanjske uvjete (suhi zrak, sol, zagađenje, bojanje).

Hidrolat koprive se, poput svih ostalih hidrolata, može koristiti kao vodena faza u šamponima, regeneratorima, maskama ili serumima za kosu. No, najjednostavnije korištenje je u spreju za njegu kose, koji mogu izraditi čak i oni koji uopće nisu iskusni u izradi prirodne kozmetike.

Odličan primjer je ova formulacija spreja za njegu masne kose: jednostavan za izradu, sadrži samo tri sastojka, a učinkovitost je neupitna.

 

50 ml hidrolata koprive (Urtica dioica) 25 ml hidrolata ružmarina verbenona (Rosmarinus officinalis ct verbenone) 25 ml hidrolata atlaskog cedra (Cedrus atlantica)

 

Hidrolate pomiješajte u tamnoj bočici i pričvrstite raspršivač. Ovakvu mješavinu raspršujte po vlasištu svakodnevno. Mješavina neće zamastiti ili otežati kosu (sastoji se samo od hidrolata), a uz smanjenu masnoću vlasišta, dobit ćete i sjajniju i mekšu kosu.

Kada nabavite hidrolat koprive, iskoristite i njegovo svojstvo remineralizacije i za njegu kože. U kombinaciji s hidrolatima čajevca ili ružmarina verbenona, koristite ga kod problematične kože s aknama ili kod kože sa sitnim nesavršenostima (ožiljci, crvenila, mrlje). Kopriva- „kraljica biljaka“ zaista zaslužuje svoje ime!

 

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 

Upiti:

  • Danica Rojko 13.10.2021
     

    Poštovani! Nemam masnu kosu ali mi je kosa na tjemenu jako rijetka. Molim Vaš savjet. Hvala

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.




 

IZDVOJENI PROIZVODI

Dodaj na listu želja
Gorka Dinja 120 caps Jami
 

29,04 €

 
Dodaj na listu želja
Klasični difuzer nebulizator Florihana

Klasični difuzer nebulizator Florihana

raspršuje čista eterična ulja kao mikročestice bez ikakve topline ili vode
 

80,30 €

 
Dodaj na listu želja
Ultrazvučni difuzer Florihana

Ultrazvučni difuzer Florihana

Koristeći hladnu i tihu difuziju, naš ultrazvučni difuzer pruža optimalnu aromatizaciju prostora.
 

39,15 €

 
Dodaj na listu želja
Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.
 

19,91 €

 
Nedostupno
 

 

NOVI TEKSTOVI

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži
15.03.2024.
15
 

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži

Hiperpigmentacija, još poznato i kao staračke pjege, jetrene pjege, mrlje, fleke ili, kako ih Francuzi poetično (iako pomalo morbidno) zovu- fleurs...
 
Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu
07.03.2024.
69
 

Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu

Celulit, često opisan kao 'narančina kora', estetski je izazov s kojim se suočava veliki broj ljudi, a posebno žena. Iako je celulit često...
 
Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja
23.02.2024.
57
 

Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja

Potrebne su nam zdrave alternative koje će nam pomoći u borbi sa svakodnevnim stresom, tjeskobom, depresijom i problemima sa spavanjem....