05.02.2019.
Snježana Kolobarić

Kopriva je jedna od najpoznatijih i najkorištenijih biljaka u fitoterapiji. Njena primjena je raznovrsna, što ne čudi jer je bogata mineralima (silicij, željezo, kalcij, kalij, natrij, magnezij, fosfor…) i vitaminima (B, C, K…).

Poznato je korištenje koprive kod:

  • slabe krvne slike,
  • umora 
  • poteškoća s bubrezima 
  • čišćenja organizma
  • urinarnih tegoba

 

U kozmetičkom smislu, bogatstvo silicija i mineralnih soli čini koprivu odličnim sredstvom za remineralizaciju kože, kose i noktiju. Najjednostavniji i najugodniji način korištenja koprive je u obliku hidrolata, koji se dobiva vodenom destilacijom svježih listova.

Hidrolat koprive se najčešće koristi za njegu kose - upotreba kod ispadanja kose i za jačanje rasta je skoro svima poznata. Jača korijen vlasi i potiče rast mlade, nove kose. U kombinaciji s drugim hidrolatima i dodacima, uspješno rješava problem prhuti.

Kopriva će uravnotežiti lučenje sebuma što je naročito pogodno kod masne ili “mješovite” kose (masno vlasište, a suhe vlasi i vrhovi).

Tankoj i lomljivoj kosi bez sjaja i elastičnosti će pružiti obilje minerala koje će je oporaviti i potaknuti njenu otpornost na vanjske uvjete (suhi zrak, sol, zagađenje, bojanje).

Hidrolat koprive se, poput svih ostalih hidrolata, može koristiti kao vodena faza u šamponima, regeneratorima, maskama ili serumima za kosu. No, najjednostavnije korištenje je u spreju za njegu kose, koji mogu izraditi čak i oni koji uopće nisu iskusni u izradi prirodne kozmetike.

Odličan primjer je ova formulacija spreja za njegu masne kose: jednostavan za izradu, sadrži samo tri sastojka, a učinkovitost je neupitna.

 

  • 50 ml hidrolata koprive (Urtica dioica)
  • 25 ml hidrolata ružmarina verbenona (Rosmarinus officinalis ct verbenone)
  • 25 ml hidrolata atlaskog cedra (Cedrus atlantica)

 

Hidrolate pomiješajte u tamnoj bočici i pričvrstite raspršivač. Ovakvu mješavinu raspršujte po vlasištu svakodnevno. Mješavina neće zamastiti ili otežati kosu (sastoji se samo od hidrolata), a uz smanjenu masnoću vlasišta, dobit ćete i sjajniju i mekšu kosu.

Kada nabavite hidrolat koprive, iskoristite i njegovo svojstvo remineralizacije i za njegu kože. U kombinaciji s hidrolatima čajevca ili ružmarina verbenona, koristite ga kod problematične kože s aknama ili kod kože sa sitnim nesavršenostima (ožiljci, crvenila, mrlje).
Kopriva- „kraljica biljaka“ zaista zaslužuje svoje ime!

 

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 
Podijelite
 
  Blog - Sve