Hidrolat kadulje i načini primjene

Hidrolat kadulje i načini primjene

Ažurirano: 07.03.2024.
Pregleda: 1714

Rijetko tko u Hrvatskoj nije čuo za biljku kadulju ili žalfiju. U našim krajevima postoji nekoliko vrsta, a ona koja se ponajviše koristi je ljekovita kadulja, Salvia officinalis.

Poznato je korištenje kadulje kod upale grla te kod problema s desnima - u oba slučaja kuhamo jaki čaj i njime grgljamo grlo ili bućkamo u ustima. No, znate li da umjesto čaja možete koristiti hidrolat kadulje?

Hidrolat je jednostavniji način korištenja ljekovitosti kadulje jer je sterilniji od čaja, nije potrebno kuhati svježi čaj nekoliko puta dnevno i, ako nabavite kvalitetan hidrolat, omjer mase biljke i vode osigurava maksimalnu djelotvornost.

Uz navedeno djelovanje hidrolata kadulje na grlo i desni, postoji još niz poteškoća kod kojih će on pomoći. Preporučuje se za njegu masne kože s prištićima i aknama, naročito onima uzrokovanim hormonalnim poremećajem. Kadulja djeluje i adstringentno, pa pomaže i kod proširenih pora. Za njegu lica pomiješa se hidrolat kadulje i čajevca i koristi se kao tonik za njegu lica.

Također u obliku tonika koristi se kod suhe, beživotne kose kojoj treba regeneracija i dodatni poticaj rasta. Jednostavno svakodnevno raspršite hidrolat kadulje u vlasište i blago umasirajte prstima kružnim pokretima.

Hidrolat kadulje regulira pretjerano znojenje i idealni je sastojak prirodnih dezodoransa. Uzevši u obzir da prirodni dezodoransi redom nisu antiperspiranti (ne sprječavaju znojenje), kadulju je zgodno dodati ukoliko želite blagi učinak smanjenog znojenja.

Isto djelovanje može se iskoristiti za njegu stopala.

U tamnoj staklenoj bočici s raspršivačem pomiješajte:

  • 50ml hidrolata kadulje
  • 30ml hidrolata paprene metvice
  • 20ml hidrolata čajevca

Mješavinu hidrolata svakodnevno raspršite po stopalima, a naročito prije i poslije sportskih aktivnosti. Mješavina će dezodorirati i osvježiti stopala uz osjećaj hlađenja, blago spriječiti pretjerano znojenje i istovremeno djelovati kao zaštita od gljivičnih infekcija.
Mješavinu hidrolata čuvajte u hladnjaku i potrošite u roku od mjesec dana.

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić


 

 

Upiti:

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.




 

POVEZANI PROIZVODI

 

 

NOVI TEKSTOVI

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži
15.03.2024.
192
 

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži

Hiperpigmentacija, još poznato i kao staračke pjege, jetrene pjege, mrlje, fleke ili, kako ih Francuzi poetično (iako pomalo morbidno) zovu- fleurs...
 
Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu
07.03.2024.
189
 

Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu

Celulit, često opisan kao 'narančina kora', estetski je izazov s kojim se suočava veliki broj ljudi, a posebno žena. Iako je celulit često...
 
Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja
23.02.2024.
140
 

Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja

Potrebne su nam zdrave alternative koje će nam pomoći u borbi sa svakodnevnim stresom, tjeskobom, depresijom i problemima sa spavanjem....