Guduchi - jedna od najcjenjenijih biljaka u Ayurvedi

Guduchi - jedna od najcjenjenijih biljaka u Ayurvedi

Ažurirano: 09.06.2022.
Pregleda: 5415

GUDUCHI

Guduchi (Tinospora cordifolia) je jedna od najcjenjenijih biljaka u Ayurvedi, hvaljena u svim ajurvedskim tekstovima, a poznat je još i pod nazivom Amrit ili nektar vječnosti.

U ovo proljetno vrijeme kada se mnogi bore s alergijama mnoge će razveseliti vijest da Guduchi ima dokazano djelovanje kod alergija, alergijskog rinitisa, kongestije sinusa i drugih simptoma alergija poput kihanja. Neka klinička istraživanja pokazuju smanjenje simptoma od 61-83% kod gore navedenih smetnji.

Kao jedan od najcjenjenijih gorkih tonika u ayurvedi,  često se koristi kod raznih problema s jetrom poput žutice i hepatitisa te potiče normalan rad jetre. Izvrstan je adaptogen što znači da pomaže tijelu da se prilagodi na stres i nezaobilazna je komponenta mnogih ajurvedskih pripravaka koji se koriste kod mnogih kožnih problema poput dermatitisa, urtikarije, ekcema, psorijaze itd.

Guduchi također ima dobro djelovanje na regulaciju šećera te ublažava posljedice kemoterapije.

Dokazano je efikasan kod gotovo svih upalnih stanja i visoke temperature te se zbog svojih izuzetno jakih antiupalnih svojstava često se koristi kod artritisa. Guduchi je naročito efikasan kod gihta što je i znanstveno dokazano.  

U ayurvedi se kaže da guduchi hrani sva tkiva u tijelu te da je dobar za sve tri doše iako se specifično koristi za pitta došu koja je uvijek povišena kod svih upalnih stanja. Tradicionalno se također koristi za izgradnju Ojas-a koji predstavlja princip imuniteta i otpornosti organizma.

S obzirom da je proljeće vrijeme alergija i pada imuniteta Guduchi može biti jedan od vaših najboljih saveznika pa vam tako ova cijenjena ajurvedska biljka može biti od pomoći kod mnogih  stanja.

Kožni problemi

Kod osoba koje imaju problema s nečistom kožom, dermatitisom, svrbežom i sl. Guduchi je dobro kombinirati s preparatom Triphala.

Alergijski rinitis

Kod alergijskog rinitisa najbolje je Guduchi paraleleno koristiti s preparatom Trikatu.

Imunitet

Za jačanje imuniteta preporučaju se uzimati zajedno preparate Ashvagandha i Guduchi.

Giht

Ukoliko vas muči giht, Guduchi će dati najbolje rezultate kada se koristi paraleleno s preparatom Gokshuradi guggulu.

Reuma, artritis i povišeni šećer

Kod reumatičnih oboljenja, artritisa te kod povišenog šećera Guduchi se za bolji rezultat može koristiti paraleleno s pripravkom Shuddha Shilajit.

Ukoliko Guduchi koristite zbog alergija bitno je skrenuti pažnju da će njegovo djelovanje biti jače i učinkovitije ukoliko zajedno s njegovom konzumacijom regulirate i prehranu  te u nju uključite puno zelenog lisnatog povrća te izbjegavate prerađenu, konzerviranu i brzu hranu, gazirana pića i šećere te drastično smanjite unos pekarskih proizvoda. Dobar dodatak su čajevi od koprive te korijena čička i korijena maslačka.

Proljeće je vrijeme kapha doshe kada zbog topline u okolini toksini u tijelu dolaze u tekući oblik te ih je potrebno isčistiti gorkim tonicima među kojim

 
Galerija slika:
 

Upiti:

  • Branislava 07.11.2020
     

    Poštovani,
    Imam hroničnu upalu grla i probala bih da koristim guduchi , vidim da se koristi čak i kod artrisa. Zanima me ima li interakcija sa drugim lekovima.  Zbog prerane menopauze koristim cyclo- progynova tablete već 10 meseci, a nasla sam i na nekim cajevima ( slatki koren i sl) koji imaju protivupalno dejstvo da se ne smeju koristiti zajedno.
    Najlepše hvala
    Srdačan pozdrav
    Branislava

  • Katarina Benčić 22.04.2021
     

    Kako koristiti eterično ulje guduchi?

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.




 

POVEZANI PROIZVODI

 

 

NOVI TEKSTOVI

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži
15.03.2024.
15
 

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži

Hiperpigmentacija, još poznato i kao staračke pjege, jetrene pjege, mrlje, fleke ili, kako ih Francuzi poetično (iako pomalo morbidno) zovu- fleurs...
 
Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu
07.03.2024.
71
 

Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu

Celulit, često opisan kao 'narančina kora', estetski je izazov s kojim se suočava veliki broj ljudi, a posebno žena. Iako je celulit često...
 
Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja
23.02.2024.
57
 

Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja

Potrebne su nam zdrave alternative koje će nam pomoći u borbi sa svakodnevnim stresom, tjeskobom, depresijom i problemima sa spavanjem....