07.05.2018.
Snježana Kolobarić
Guduchi - jedna od najcjenjenijih biljaka u Ayurvedi

GUDUCHI

 

Guduchi (Tinospora cordifolia) je jedna od najcjenjenijih biljaka u Ayurvedi, hvaljena u svim ajurvedskim tekstovima, a poznat je još i pod nazivom Amrit ili nektar vječnosti.

 

U ovo proljetno vrijeme kada se mnogi bore s alergijama mnoge će razveseliti vijest da Guduchi ima dokazano djelovanje kod alergija, alergijskog rinitisa, kongestije sinusa i drugih simptoma alergija poput kihanja. Neka klinička istraživanja pokazuju smanjenje simptoma od 61-83% kod gore navedenih smetnji.

 

Kao jedan od najcjenjenijih gorkih tonika u ayurvedi,  često se koristi kod raznih problema s jetrom poput žutice i hepatitisa te potiče normalan rad jetre. Izvrstan je adaptogen što znači da pomaže tijelu da se prilagodi na stres i nezaobilazna je komponenta mnogih ajurvedskih pripravaka koji se koriste kod mnogih kožnih problema poput dermatitisa, urtikarije, ekcema, psorijaze itd.

 

Guduchi također ima dobro djelovanje na regulaciju šećera te ublažava posljedice kemoterapije.

 

Dokazano je efikasan kod gotovo svih upalnih stanja i visoke temperature te se zbog svojih izuzetno jakih antiupalnih svojstava često se koristi kod artritisa. Guduchi je naročito efikasan kod gihta što je i znanstveno dokazano.  

 

U ayurvedi se kaže da guduchi hrani sva tkiva u tijelu te da je dobar za sve tri doše iako se specifično koristi za pitta došu koja je uvijek povišena kod svih upalnih stanja. Tradicionalno se također koristi za izgradnju Ojas-a koji predstavlja princip imuniteta i otpornosti organizma.

 

S obzirom da je proljeće vrijeme alergija i pada imuniteta Guduchi može biti jedan od vaših najboljih saveznika pa vam tako ova cijenjena ajurvedska biljka može biti od pomoći kod mnogih  stanja.

https://bioterra.hr/shop/cijena/guduchi-ekstrakt-120-kapsule-kalya

Kožni problemi

Kod osoba koje imaju problema s nečistom kožom, dermatitisom, svrbežom i sl. Guduchi je dobro kombinirati s preparatom Triphala.

 

Alergijski rinitis

Kod alergijskog rinitisa najbolje je Guduchi paraleleno koristiti s preparatom Trikatu.

 

Imunitet

Za jačanje imuniteta preporučaju se uzimati zajedno preparate Ashvagandha i Guduchi.

 

Giht

Ukoliko vas muči giht, Guduchi će dati najbolje rezultate kada se koristi paraleleno s preparatom Gokshuradi guggulu.

 

Reuma, artritis i povišeni šećer

Kod reumatičnih oboljenja, artritisa te kod povišenog šećera Guduchi se za bolji rezultat može koristiti paraleleno s pripravkom Shuddha Shilajit.

 

Ukoliko Guduchi koristite zbog alergija bitno je skrenuti pažnju da će njegovo djelovanje biti jače i učinkovitije ukoliko zajedno s njegovom konzumacijom regulirate i prehranu  te u nju uključite puno zelenog lisnatog povrća te izbjegavate prerađenu, konzerviranu i brzu hranu, gazirana pića i šećere te drastično smanjite unos pekarskih proizvoda. Dobar dodatak su čajevi od koprive te korijena čička i korijena maslačka.

 

Proljeće je vrijeme kapha doshe kada zbog topline u okolini toksini u tijelu dolaze u tekući oblik te ih je potrebno isčistiti gorkim tonicima među kojim

 
Galerija slika:
 
Podijelite
 
  Blog - Sve