19.04.2018.
BioTerra Blog
Evo kako ćete znati jeste li alergični na hranu?

Danas živimo u takvim vremenima gdje nam je dostupno doslovno ,,sve i svašta". Čovjek ne razmišljajući svakodnevno unosi velike količine visoko prerađene hrane. U svakodnevnoj jurnjavi s posla na posao, čovjek je smanjio vrijeme za pripremu hrane i većina se hrani nezdravo. U trenutku kada ljudski organizam postane preosjetljiv tj. kada obrambeni sustav tijela reagira burno na proteine iz hrane nastaje alergijska reakcija na hranu. Postoje alergeni u hrani koji je čine osjetljivom. Prije svega trebalo bi prvo izbaciti najčešće krivce (alergene): mliječne proizvode, orašaste plodove, proizvode od pšenice i morske plodove.

Simptomi alergija na hranu

Najčešće simptomi dolaze u različitim oblicima, tako primjerice na koži su prepoznatljivi u obliku sitnih crvenih točkica (osip), kod dišnog sustava dolazi do blagog gušenja, odnosno problema s disanjem. Kao rezultat alergije na hranu mogu se javiti i problemi s probavom kao mučnina, nadutost te proljev i povraćanje. Alergijsku reakciju ne treba zanemariti jer naše tijelo na taj način javlja da nešto nije u redu. Doduše, čovjekovo stanje može postati toliko ozbiljno da pojačana alergijska reakcija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica.

Zbog brojnih sadržaja koji su dostupni putem weba, čovjek može posegnuti za jeftinim ,,lijekovima" koji ne samo da ne liječe, nego mogu ozbiljno ugroziti čovjekovo zdravlje, zato je ipak najbitnije prije svega se posavjetovati s liječnikom i tim putem liječiti uzrok, a ne simptome. Liječnik će nastojati utvrditi jeste li već prije bolovali od ikakvih bolesti, jeste li uzimali lijekove na duže razdoblje ili ispitati boluje li neko iz obitelji od sličnog tipa alergijskih reakcija. Zadaća liječnika i nutricioniste je provesti detaljnu analizu područja gdje se pojavljuju simptomi.

Test eliminacije i kožni test

Prije svega, potrebno je voditi dnevnik vlastite prehrane koji će pregledati nadležna osoba. Tijekom vođenja dnevnika potrebno je unositi hranu pojedinačno (odvojeno) te bilježiti simptome nakon unosa iste. Tako možemo doći do saznanja o uzročniku alergijskih reakcija. Zatim će nadležna osoba za ispitivanje alergija, ukoliko ne primijeti da do alergijske reakcije dolazi direktnim unosom pojedinih namirnica i sumnja da je alergija izazvana emulgatorima i lošim prehrambenim dodacima, pacijenta će podvrgnuti ispitivanju kože. Kožni test se obavlja pomoću flastera koji se lijepe na kožu. Flasteri sadržavaju konzervanse za koje se vjeruje da uzrokuju alergijske reakcije. Ukoliko nastupi alergijska reakcija, tada ispitivač zna što treba izbjegavati.

Na kraju je bitno reći da svaka alergijska reakcija nije zanemariva, potrebno je obaviti stručna ispitivanja i kvalitetno zdravstveno savjetovanje, a nakon toga je potrebno uzimati kvalitetne dodatke prehrani i držati se pravilne prehrane.

Više ovdje: https://bioterra.hr/rezultati-pretrage/eyJyZXN1bHRfcGFnZSI6InJlenVsdGF0aS1wcmV0cmFnZSIsImtleXdvcmRzIjoiYWxlcmdpamEgbmEgaHJhbnUifQ

 
Podijelite
 
  Blog - Sve