Eterična ulja za HPV

Eterična ulja za HPV

Ažurirano: 11.10.2018.
Pregleda: 3769

HPV infekcije su sve češće u posljednjih nekoliko godina, što možda nije niti čudno obzirom na stil života koji većina nas vodi. Ne, ne aludiram na to da je HPV spolno prenosiva bolest, već na naš užurbani, stresan život u kojem ne posvećujemo dovoljno pažnje na prehranu, ispijanje vode, odmor, svježi zrak, rekreaciju i općenito na smireni um. HPV je virusna bolest, no ono što nama treba kao prevencija protiv svih bolesti je snažan, dobro uravnotežen organizam.

U aromaterapeutskom smislu, za HPV se koriste protuvirusna eterična ulja u posebno pripremljenim oblicima- vagitorijima. Svakako dolaze u obzir najpoznatija protuvirusna ulja:

eukaliptus polibraktea kemotip kripton (Eucalyptus polybractea ct kripton) ravensara (Cinnamomum camphora ct cineole) i niauli (Melaleuca quinquenervia viridiflora), a također i sveprisutni čajevac (Melaleuca alternifolia) i snažni cimetovac (Cinnamomum zeylanicum).

No, svi autori se slažu, od svih ulja, najučinkovitije za virusne urogenitalne infekcije je eukaliptus polibraktea kemotip kripton (Eucalyptus polybractea ct kripton).

Tako Franchomme preporuča kombinaciju eukaliptusa polibraktee i cimetovca u baznim ulju kalofila (tamanua), Baudoux uz polibrakteu dodaje niauli, ravensaru i ajovan, a Festy spominje čajevac i niauli. Ono što svi ti autori jasno naglašavaju je obavezno potražiti stručnu pomoć, bilo ginekologa sa znanjem fitoaromaterapije ili aromaterapeuta medicinske struke.

Liječenje HPV-a ne znači samo znati koja ulja se uglavnom koriste i onda ih primijeniti. Uvijek treba uzeti u obzir ukupno stanje organizma (Francuzi to zgodno zovu 'terrain'), poraditi na imunitetu, prehrani, razini stresa…

No za sve vas koji se odlučujete na samoliječenje i želite primijeniti klasično „kapanje ulje na tampon“, potrebno je dati nekoliko upozorenja:

 U želji da se liječite 'eukaliptusom protiv HPV-a', budite vrlo oprezni i specifični kod kupnje. Nije bilo koji eukaliptus namijenjen za HPV, jedino polibraktea kemotip kripton. To je ne toliko uobičajeno ulje, nekih 7-10 puta skuplje od poznatijih eukaliptusa: radiate i globulusa. Budite vrlo jasni kada kupujete ulje, tražite ga po točnom nazivu  i nikada ne koristite neki drugi eukaliptus u tu svrhu. Kvaliteta ulja također treba biti neupitna, no dobra je stvar što je eukaliptus polibraktea ulje koje nema svaki proizvođač, pa se može pretpostaviti da ona koja postoje na tržištu su aromateraputske kvalitete.  Liječenje HPV-a eteričnim uljima se izvodi putem vagitorija koje vam treba izraditi stručna osoba. Eterična ulja se NIKADA ne smiju nanositi čista, nerazrijeđena na sluznicu. Ako ste posegnuli za samoliječenjem, budite dovoljno mudri da eterična ulja prije kapanja na tampon razrijedite u odgovarajućem biljnom ulju. To može biti kalofil (Calophyllum inophyllum), macerat gospine trave (Hypericum perforatum) ili čak nevena (Calendula officinalis). Rezultat nanošenja nerazrijeđenih eteričnih ulja može biti vrlo opasan: iritacije, upale, bol, oštećenja tkiva… Nemojte se igrati s time, ipak je zdravlje (i to ono najintimnije) u pitanju.

HPV se može vrlo uspješno tretirati eteričnim uljima, no treba paziti na način aplikacije i istovremeno treba biti strpljiv. Rijetko kada postoje rješenja koja djeluju preko noći, a naročito kada se radi o infekciji ove vrste. Moj savjet je da potražite pomoć kod stručne osobe, bilo kod obrazovanog fitoaromaterapeuta ili liječnika sa znanjem iz područja fitoaromaterapije. Isto tako, uvijek uzmite u obzir da svako oboljenje označava neravnotežu u organizmu, pa uz liječenje simptoma, razmislite ima li nešto u vašem stilu života što bi vrijedilo promijeniti kako biste poboljšali zdravlje i općenito razinu kvalitete života.

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 
Galerija slika:
 

Upiti:

  • ivan 02.01.2021
     

    Lijep pozdrav.
    Zanima me može li se kod vas naručiti/kupiti kombinacija esencijalnih ulja za liječenje genitalnih kondiloma?
    Zahvaljujem

  • Endira 24.06.2021
     

    Poz zanima me moze li se kod vas poruciti kombinacija etericnih ulja za polne kondilome.Lijep pozz

  • LIDIJA BULJAN 08.07.2021
     

    Pozdrav, mllim Vas cijenu ulja manja pakiranja
    Tamanu, Ravansara, Čajevac, kadulja, lavanda, eukaluptus, hvala

  • Natalija 04.07.2022
     

    Zanima me što bi mi preporučili za hpv visoko rizični cin 2, i ureoplasma urealyticum.  Hvala

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.




 

IZDVOJENI PROIZVODI

Dodaj na listu želja
Gorka Dinja 120 caps Jami
 

29,04 €

 
Dodaj na listu želja
Klasični difuzer nebulizator Florihana

Klasični difuzer nebulizator Florihana

raspršuje čista eterična ulja kao mikročestice bez ikakve topline ili vode
 

80,30 €

 
Dodaj na listu želja
Ultrazvučni difuzer Florihana

Ultrazvučni difuzer Florihana

Koristeći hladnu i tihu difuziju, naš ultrazvučni difuzer pruža optimalnu aromatizaciju prostora.
 

39,15 €

 
Dodaj na listu želja
Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.
 

19,91 €

 
Nedostupno
 

 

NOVI TEKSTOVI

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži
15.03.2024.
14
 

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži

Hiperpigmentacija, još poznato i kao staračke pjege, jetrene pjege, mrlje, fleke ili, kako ih Francuzi poetično (iako pomalo morbidno) zovu- fleurs...
 
Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu
07.03.2024.
69
 

Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu

Celulit, često opisan kao 'narančina kora', estetski je izazov s kojim se suočava veliki broj ljudi, a posebno žena. Iako je celulit često...
 
Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja
23.02.2024.
57
 

Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja

Potrebne su nam zdrave alternative koje će nam pomoći u borbi sa svakodnevnim stresom, tjeskobom, depresijom i problemima sa spavanjem....