18.03.2019.
Snježana Kolobarić

Sunce je granulo, došlo je toplije vrijeme i umjesto da uživamo u buđenju prirode, mi smo umorni, pospani, nemotivirani… Proljetni umor vrlo nas često prati, najviše tijekom ožujka. To nije bolest, već jednostavno reakcija našeg tijela na novo doba godine, nakon višemjesečne zimske uspavanosti.

Prvi korak u smanjivanju proljetnog umora je svakako prilagođavanje životnog stila. Pijete li dovoljno tekućine? Hranite li se raznovrsno, uključujući voće, povrće, cjelovite žitarice u svoj svakodnevni jelovnik? Spavate li dovoljno i u nekom redovitom ritmu? Provodite li dovoljno vremena na zraku i suncu? Sve je to važno ako želite prevladati umor koji vam ne dozvoljava uživanje u proljeću i onemogućuje lako izvršavanje dnevnih obaveza.

Pomoć dolazi u obliku dodataka prehrani- možete razmisliti o dodatnim vitaminima (vitamini C i B), mineralima (magnezij, željezo) i omega masnim kiselinama. Nemojte pretjerivati, naglasak je ipak potrebno staviti na raznovrsnu prehranu.

https://bioterra.hr/shop/cijena/solgar-b-kompleks-vit-c

https://bioterra.hr/shop/cijena/solgar-magnezij-citrat-60tbl

https://bioterra.hr/shop/cijena/solgar-omega-3-30kaps

https://bioterra.hr/shop/cijena/zeljezo-u-spreju-better-you

U fitoterapiji postoje biljke koje se pravedno nazivaju “adaptogene” biljke- biljke koje prilagođavaju. Naročito se koriste kod bilo kakvih promjena koje nam znaju iscrpiti organizam, a dolazak novog godišnjeg doba je sigurno jedna od takvih promjena. Neke od tih biljaka su rodiola (ružičasti žednjak) i ginseng, a dolaze u obliku tekućih ekstrakata, kapsula ili praška. Osjećate li se naročito umorno, i fizički i mentalno, svakako isprobajte iscjeljujuću moć adaptogenih biljaka.

https://bioterra.hr/shop/cijena/rodiola-120-kapsula-krauterhaus

https://bioterra.hr/shop/cijena/sibirski-ginseng-kapi-50ml-soria-natural

Aromaterapija ne zaostaje u izboru eteričnih ulja koja pomaže kod umora. Bijeli bor i crna smreka čija kombinacija podiže energiju i imunitet, citrusi koji nam poboljšavaju raspoloženje i umanjuju depresivna stanja, paprena metvica i bosiljak nas fokusiraju i podižu koncentraciju. Eterična ulja se primjenjuju inhalacijski (u difuzeru) i dermalno u uljnim mješavinama koje se nanose duž kralježnice i na područje bubrega.

Primjer mješavine eteričnih ulja za difuzer:

  • 4ml eterično ulje limun (Citrus limonum)
  • 2ml eterično ulje bijeli bor (Pinus sylvestris)
  • 0,5 ml eterično ulje paprena metvica (Mentha piperita)

https://bioterra.hr/shop/cijena/limun-bio-10ml-pranarom

https://bioterra.hr/shop/cijena/bor-bijeli-10ml-pranarom

https://bioterra.hr/shop/cijena/metvica-paprena-10ml-pranarom

Mješavinu raspršujte u prostoru u kojem boravite, jedan sat tijekom jutra i jedan sat tijekom poslijepodneva. Uz pridržavanje zdravog životnog stila i eventualno uzimanje adaptogenih biljaka, moći ćete neometano uživati u prekrasnom, toplom proljeću.

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 
Podijelite
 
  Blog - Sve