Ekstrakt crvenog korejskog ginsenga

Ekstrakt crvenog korejskog ginsenga

Ažurirano: 26.05.2022.
Pregleda: 4653

Ekstrakt najcjenjenijeg, korejskog crvenog ginsenga, bolje se apsorbira od drugih vrsta ginsenga zbog načina pripreme te ima veću učinkovitost jer se brojni korisni sastojci nalaze blizu kore, a tijekom obrade crvenom ginsengu se ne uklanja kora. Budući da se najprije pari, a tek potom suši, djelatne tvari crvenog ginsenga postaju snažnije.

Iako se zovu isto, različite vrste ginsenga imaju različito djelovanje te čak simboliziraju različitu energiju. Dok onaj američki ginseng, Panax Quinquefolius, ima yin energiju, rashlađuje tijelo i koristi se kod groznice, djelovanje azijskog, odnosno korejskog Panax Ginsenga, koji predstavlja drevni koncept yang energije, ima suprotan učinak i koristi se za poboljšanje cirkulacije i oporavak organizma. Spomenimo još i sibirski ginseng (Eleutherococcus Senticosus) koji je otkriven kada se pokušala pronaći jeftinija alternativa relativno skupom korejskom ginsengu (ispitivanja su pokazala da imaju potpuno drukčiji sastav) i tu ćemo stati prije nego nastane zbrka.

Sva znanja o vrstama ginsenga poznato nam je jer se radi o jednoj od najstarijih, najviše upotrebljavanih i najviše proučavanih biljaka na svijetu. Ekstrakt onog najcjenjenijeg, korejskog crvenog ginseng bere se tek nakon šest godina starosti. Korijen biljke bez prethodnog guljenja obrađuje se na pari na 70 stupnjeva, zbog čega i ima sjajnu crvenkasto-smeđu boju. Tek nakon toga ginseng se suši. Bijeli se ginseng pak dobiva guljenjem te sušenjem svježe biljke, koja je rasla četiri do šest godina. Zbog toga što se suši na zraku i suncu može imati manje terapijskih sastojaka, te se stoga crveni ginseng češće upotrebljava kao sredstvo za liječenja u biljnoj medicini.

Odlika crvenog ginsenga je da se bolje apsorbira od drugih vrsta ginsenga zbog načina pripreme te ima veću učinkovitost jer se brojni korisni sastojci nalaze blizu kore, a tijekom obrade crvenom ginsengu se ne uklanja kora. Budući da se najprije pari, a tek potom suši, djelatne tvari crvenog ginsenga postaju snažnije. Također, dugotrajnije stajanje ne smanjuje njihovu djelotvornost.

Učinak korejskog crvenog ginsenga se pojačava ako se uzima redovito i tijekom dužeg razdoblja.

Neka djelovanja potvrdila je i moderna znanost:

- štiti jetru i smanjuje posljedice mamurluka

- može pomoći u obnavljanju koštane srži oštećene izlaganjem radijaciji

- te povećati broj crvenih krvnih stanica.

Otkriven je prije oko 5.000 godina, te je vrlo brzo postao cijenjen zbog toga što je vraćao snagu i obnavljao energiju. Preporučali su ga za prosvjetljenje uma i povećanje mudrosti.

Raste na skrovitim mjestima u sjenovitim šumama i na brežuljcima Koreje, Kine i Rusije. Najpovoljnija klima i najkvalitetnija zemljišta nalaze se u Koreji gdje je tehnika uzgoja, stara više od 400 godina, dosegla takvu razinu da se uzgojeni ginseng po svojim karakteristikama u potpunosti približio divljoj biljci. Naime, u stara vremena koristio se samo divlji ginseng jer se zbog svoje osjetljivosti i posebnih uvjeta u kojima mora rasti, od odgovarajuće temperature do sjenovitog tla bogatog mineralima, ginseng nije mogao uzgojiti.

Poznat je kao adaptogen, odnosno sredstvo koje povećava otpornost na stres. Također se navodi kako jača imunološki sustav, daje energiju i vitalnost, podmlađuje organizam tako što poboljšava njegove funkcije. Osim odličnog djelovanja na imunološki, smatra se da ginseng povoljan učinak bilježi i na živčani i krvožilni sustav. Povećava koncentraciju, intelektualnu sposobnost i pamćenje, pomaže kod glavobolje, nesanice i djeluje antidepresivno te protuupalno. Osim toga čisti krv, neutralizira teške metale, sprječava anemiju, snižava razinu šećera i kolesterola u krvi, regulira krvni tlak, poboljšava cirkulaciju, te je odličan antioksidans.  Sam naziv potiče od grčke riječi panax, što u prijevodu znači – svelijek.

 
Galerija slika:
 

Upiti:

  • Rajka Pavlović 25.05.2022
     

    Poštovani ,moja sestra ima ITP (trombocitopeniju )da li bi mogla koristiti ekstrakt crvenog ginsenga ?
    Unapred zahvalna

  • info@bioterra.hr 26.05.2022
     

    Poštovana Rajka, sestra može koristiti ekstrakt crvenog ginsenga kod trombocitopenije budući da se trombociti proizvode u koštanoj srži a esktrakt crvenog ginsenga može pomoći u obnavljanju koštane srži. Od ostalih dodataka prehrani mogu pomoći i vitamin B12, viramin C, folna kiselina, željezo. Preporuča se konzumirati meso, jaja, ribu, lanene sjemenke,  pšeničnu i ječmenu travu, svježe povrće, a posebno zeleno lisnato povrća poput kelja, kupusa, špinata, blitve, zelene salate
    Srdačan pozdrav,
    Bio Terra

  • Azer 04.12.2022
     

    Upit kako mogu u BiH naruciti ekstrat ginsenga?lp

  • Ružica Jović 04.04.2023
     

    Poštovani, 
    imam policistične bubrege, zatajenje bubrega, povišen krvni tlak, operirala sam štitnjaču, mogu li koristiti koreanski crveni gingseng.
    Unaprijed hvala na odgovoru.
    Pozdrav

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.




 

IZDVOJENI PROIZVODI

Dodaj na listu želja
Gorka Dinja 120 caps Jami
 

29,04 €

 
Dodaj na listu želja
Klasični difuzer nebulizator Florihana

Klasični difuzer nebulizator Florihana

raspršuje čista eterična ulja kao mikročestice bez ikakve topline ili vode
 

80,30 €

 
Dodaj na listu želja
Ultrazvučni difuzer Florihana

Ultrazvučni difuzer Florihana

Koristeći hladnu i tihu difuziju, naš ultrazvučni difuzer pruža optimalnu aromatizaciju prostora.
 

39,15 €

 
Dodaj na listu želja
Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.
 

19,91 €

 
Nedostupno
 

 

NOVI TEKSTOVI

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži
15.03.2024.
14
 

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži

Hiperpigmentacija, još poznato i kao staračke pjege, jetrene pjege, mrlje, fleke ili, kako ih Francuzi poetično (iako pomalo morbidno) zovu- fleurs...
 
Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu
07.03.2024.
69
 

Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu

Celulit, često opisan kao 'narančina kora', estetski je izazov s kojim se suočava veliki broj ljudi, a posebno žena. Iako je celulit često...
 
Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja
23.02.2024.
57
 

Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja

Potrebne su nam zdrave alternative koje će nam pomoći u borbi sa svakodnevnim stresom, tjeskobom, depresijom i problemima sa spavanjem....