Dobrobiti zelenog čaja

Dobrobiti zelenog čaja

Ažurirano: 08.04.2019.
Pregleda: 3077

Znanstvenici su do danas otkrili više od 300 sastavnica zelenog čaja, od kojih neke imaju vrlo ljekovita svojstva, koja pomažu u prevenciji niza zdravstvenih problema.

Zeleni čaj se dobiva od lišća biljke Camellia sinensis, grma porijeklom iz Azije. Zeleni se čaj proizvodi iz iste biljke kao i crni. Razlikuju se prvenstveno zbog specifičnih klimatskih uvjeta u pojedinim krajevima u kojima biljka raste te duljini fermentacije listova. Naime, kod zelenog čaja fermentacija nije dopuštena, a za proizvodnju crnog upotrebljavaju se samo listovi koji su prethodno fermentirali. Listovi zelenog čaja sadrže bogate izvore antioksidansa koji štite stanice tijela od oštećenja i pomažu u borbi protiv bolesti.

https://bioterra.hr/shop/cijena/caj-zeleni-gunpowder-100g-pampa

Što sadrži zeleni čaj?

Zeleni čaj je pun polifenola, prirodnih biljnih fitokemikalija sa svojstvima antioksidansa koji mu daju karakterističan, pomalo gorak okus.

Polifenoli pomažu održati stanice raka pod kontrolom, onemogućavaju stanicama raka da nađu čvrsto uporište u tijelu, usporavaju njihov rast, te onemogućavaju stvaranje novih krvnih žila koje su potrebne tumoru da se uspješno širi. Studije su pokazale da osobe koje redovito piju zeleni čaj smanjuju rizik od raka dojke, želuca, jednjaka, debelog crijeva i raka prostate.

Zeleni čaj sadrži šest osnovnih polifenola, poznatih kao katehini.

Katehini, fitokemikalije, su glavni sastojak koji je prisutan u zelenom čaju, u količinama većim nego što ga ima npr. crni čaj, sok od grožđa i crno vino, za koje se također vjeruje da smanjuju rizik od srčanih bolesti. EGCG (Epigallocatechin gallate) je najaktivniji i najviše istražen katehin zelenog čaja.

Zeleni čaj sadrži alkaloide poput kofeina (iako manje nego crni čaj) koji mu daje stimulirajuća svojstva.

Nedavna istraživanja pokazala su da antioksidansi iz zelenog čaja imaju ulogu u smanjenju negativnih učinaka lošeg kolesterola, snižavaju razina triglicerida i povećavaju proizvodnju dobrog kolesterola. Također, pokazalo se da inhibiraju prekomjerno zgrušavanje krvi što može pomoći kod bolesti srca i smanjenju rizika od srčanog udara.

Prednosti pijenja zelenog čaja

Tradicionalna ga kineska medicina preporuča protiv glavobolje, depresije, slabosti imunološkog sustava, za bolju probavu, detoksikaciju, kao energetik za podizanje vitalnosti organizma i za produljenje života.

Djeluje antioksidativno i antibakterijski, čuva od oboljenja srca i krvožilnog sustava. Prednosti zelenog čaja povezane su s prevencijom raka, smanjenjem rizika od moždanog udara, bolesti srca, snižavanjem razine ukupnog i lošeg kolesterola u krvi te snižavanjem krvnog tlaka.

Istraživanja su pokazala da osobe koje dnevno konzumiraju samo 1 šalicu zelenog čaja imaju 50% manju vjerojatnost da će jednog dana oboliti od hipertenzije, odnosno povišenog krvnog tlaka. Zasluge su pripisane polifenolima kojima zeleni čaj obiluje, a pogotovo polifenolu poznatom kao ECGC.

Zeleni čaj također igra važnu ulogu i u održavanju zdravlja moždanih funkcija. Konzumiranjem barem dvije šalice zelenog čaja dnevno smanjiti ćete u pola vjerojatnost za razvoj kognitivnih poremećaja, od osoba koje ne piju zeleni čaj. Daljnji dokazi ukazuju na to da zeleni čaj ima važnu ulogu u prevenciji dobno uzrokovanih (staračka demencija i slično) i degenerativnih bolesti mozga, poput Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

Smatra se kako antioksidansi iz zelenog čaja smanjuju prisutnost slobodnih radikala u organizmu, djeluju kao "čistači" tijela, uništavaju opasne slobodne radikale i popravljaju oštećenja nastala djelovanjem istih.

Zeleni čaj povezuje se s ubrzanim metabolizmom i bržim sagorijevanjem masti. Studije su potvrdile i da ovaj čaj pomaže kod dijabetesa, smanjuje stres, štiti zube (smanjuje rizik od karijesa) i tijelo od štetnih UV zračenja i virusnih infekcija.

Zeleni čaj za njegu kože

Zeleni čaj je prirodni antiseptik koji ublažava svrab i oticanje. Natopite blaznicu u kuhanom zelenom čaju i natapkajte oštećeno ili nadraženo mjesto na koži. Isto tako, oblok od zelenog čaja može pomoći i kod otečenih kapaka.

Laboratorijska istraživanja u kojima se zeleni čaj konzumirao ili primijenio direktno na kožu pokazala su kako zeleni čaj ima i važnu ulogu u fotoprotektivnoj zaštiti kože od pojave raka i drugih kožnih oboljenja izazvanih štetnim utjecajem prekomjernog izlaganja suncu. To je i razlog zašto se zeleni čaj pojavljuje sve češće kao jedan od sastojaka krema za sunčanje i tzv. anti-aging krema za održavanje svježine i mladolikosti kože.

Kako pravilno pripremiti čaj?

Najveću korist imat ćete ako pijete tek pripremljen čaj, koji je odstajao između tri i pet minuta. Tijekom ovih nekoliko minuta katehini izlaze na površinu i imaju bolji učinak kada se čaj ispija.

Zeleni čaj napravljen od sušenih listova također sadrži više katehina. Kapsule zelenog čaja imaju jednako važnih komponenata kao i svježe skuhani čaj.

Oprez

Istraživanja koja su se bavila učincima zelenog čaja pokazala su da je za zdravlje korisna bilo koja količina između tri i deset šalica dnevno. Ipak, budite oprezni i nemojte pretjerivati!

Zeleni čaj sadrži kofein koji može uzrokovati ubrzani ritam srca i nesanicu. Kofein se kod trudnica i dojilja zadržava u mlijeku i posteljici, pa buduće majke trebaju izbjegavati napitke koje sadrže ovaj sastojak.

Zeleni čaj sadrži tanin, koji može ograničiti apsorpciju željeza iz voća i povrća. No ako čaj pijete s limunom (vitaminom C) poništit ćete ovaj učinak.

Osobe koje pate od anemije (nedostatka željeza) trebaju se ipak posavjetovati sa svojim liječnikom prije nego uvedu pijenje zelenog čaja u svoju svakodnevnicu.

Zbog kofeina, zeleni čaj se ne bi trebao miješati s nizom lijekova. Ukoliko trošite lijekove posavjetujte se sa svojim liječnikom o tome da li kofein i u kojoj mjeri (iz čaja ili bilo kojeg drugog izvora) utječe na Vašu terapiju.

 

Upiti:

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.




 

IZDVOJENI PROIZVODI

Dodaj na listu želja
Gorka Dinja 120 caps Jami
 

29,04 €

 
Dodaj na listu želja
Klasični difuzer nebulizator Florihana

Klasični difuzer nebulizator Florihana

raspršuje čista eterična ulja kao mikročestice bez ikakve topline ili vode
 

80,30 €

 
Dodaj na listu želja
Ultrazvučni difuzer Florihana

Ultrazvučni difuzer Florihana

Koristeći hladnu i tihu difuziju, naš ultrazvučni difuzer pruža optimalnu aromatizaciju prostora.
 

39,15 €

 
Dodaj na listu želja
Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.
 

19,91 €

 
Nedostupno
 

 

NOVI TEKSTOVI

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži
15.03.2024.
192
 

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži

Hiperpigmentacija, još poznato i kao staračke pjege, jetrene pjege, mrlje, fleke ili, kako ih Francuzi poetično (iako pomalo morbidno) zovu- fleurs...
 
Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu
07.03.2024.
190
 

Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu

Celulit, često opisan kao 'narančina kora', estetski je izazov s kojim se suočava veliki broj ljudi, a posebno žena. Iako je celulit često...
 
Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja
23.02.2024.
141
 

Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja

Potrebne su nam zdrave alternative koje će nam pomoći u borbi sa svakodnevnim stresom, tjeskobom, depresijom i problemima sa spavanjem....