26.03.2019.
Snježana Kolobarić

Infekcije urogenitalnog sustava su vrlo česte i jako mogu smanjiti kvalitetu našeg života. Često i bolno mokrenje, pečenje, osjećaj pritiska, često noćno mokrenje, bolni spolni odnosi, vaginalni iscjedak, svrbež…su samo od nekih simptoma urogenitalnih infekcija i upala.

Najčešće urogenitalne infekcije su cistitis i vaginitis. Uzročnici mogu biti bakterije (Escherichia coli, Gardnerella vaginalis), gljivice (Candida albicans) ili paraziti (Trichomonas vaginalis).

U fitoterapiji postoji cijeli niz biljaka koje pomaže kod takvih tegoba: medvjedka, brusnica, breza, kopriva, zlatnica i vrijesak su samo neke od njih. Terapija biljkama umanjit će upalu i prateće simptome. Od svih navedenih biljaka predlažem da isprobate brezu i zlatnicu i to u obliku standardiziranih ekstrakata u bezalkoholnoj otopini- hidroglicerilnih ekstrakata.

Breza (Betula sp.)
Breza olakšava simptome urinarnih infekcija djelujući kao antiseptik i diuretik. Olakšat će mokrenje i umanjiti česti podražaj na pražnjenje mjehura, kao i prateću bol. Ispiranjem bubrega i mokraćnih puteva pomoći će i kod bubrežnog pijeska i kamenca, dok će istovremeno eliminirati patogene organizme iz urogenitalnog sustava.

Breza je protuupalna biljka, idealna za osobe koje imaju česte, ponavljajuće infekcije. Daje jako dobre rezultate kod infekcije bakterijom E. coli. Može se uzimati i do 3 mjeseca uzastopno jer je neproblematična biljka koja se ne kosi s ostalim lijekovima.

Zlatnica (Solidago virgaurea L.)

Zlatnica je biljka za ispiranje mokraćnog sustava, naročito učinkovita kod bubrežnog kamenca, upala i bakterijske infekcije. Iako neće eliminirati E. coli poput breze, ovo je biljka koja se preporučuje kod čestih cistitisa i kandidijaze.

Njeno protuupalno djelovanje uvelike će umanjiti neugodne simptome urogenitalnih infekcija a može se primjenjivati i tijekom terapije antibioticima. Dobra praksa je korištenje zlatnice i neko vrijeme nakon terapije kako bi spriječili recidivi.

Uz korištenje biljaka koje ciljano djeluju na infekcije i upale, uvijek istovremeno poradite na svojem imunitetu.

Kod korištenja biljnih terapija, izuzetno je važno primjenjivati isključivo dobro obrađene, standardizirane ekstrakte koje će tada organizam dobro apsorbirati i čija će učinkovitost biti maksimalna. Današnje nove tehnologije proizvodnje fitoterapijskih pripravaka, poput liofilizacije i superkritičke ekstrakcije tekućine, omogućuju dobivanje takvih djelotvornih proizvoda.

 

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 
Galerija slika:
 
Podijelite
 
  Blog - Sve