20.05.2019.
Snježana Kolobarić

Andiroba je pravo malo čudo prirode koje nam je podarila Južna Amerika. U jednom ulju dobivamo niz koristi, od njege osjetljive kože, pa repelenta i sve do tretiranja celulita.

Jedina mala zamjerka koju bi netko mogao pronaći je njegova gustoća: ulje andirobe se treba prvo malo zagrijati kako bi bilo tekuće, no to se jednostavno rješava miješanjem s drugim, rjeđim uljima sličnog djelovanja.

Andiroba kao repelent

Bogato je limonoidima koji su pokazali moćno djelovanje protiv komaraca, krpelji i ušiju. Jedino drugo biljno ulje koje pokazuje repelentna svojstva je biljno ulje neema, no andiroba ima jednu prednost pred njim- daleko ugodniji miris. Andirobu, uz eventualni dodatak eteričnih ulja poput citronele ili limunske trave, koristite kao zaštitu od dosadnih (i ponekad opasnih) insekata.

Andiroba kod upaljenih zglobova i bolnih mišića

Ulje andirobe djeluje protuupalno i pomaže kod upalnih procesa u zglobovima kao i kod bolnih mišića. Upotrijebite ga u mješavinama za masažu prije ili nakon sportskih aktivnosti te kod reumatskih tegoba. Dobar dodatak će tada biti eterično ulje limunskog eukaliptusa zbog svojeg protuupalnog djelovanja ili ružmarina kamfora, poznatog analgetika.

Andiroba kod osjetljive, atopične kože sklone alergijama

Andiroba djeluje protuupalno, ublažava crvenilo i umanjuje alergijske reakcije kože. Pokazuje jako dobre rezultate kod ekcema pa čak i psorijaze. Koristite ga samostalno ili u kombinaciji s biljnim uljima noćurka ili boražine.

Andiroba protiv celulita

Djelovanje protiv celulita kod biljnih ulja nije neka velika novosti, iako se to svojstvo uglavnom pripisuje maceratima (centela, bršljan…). Biljno ulje andirobe možete samostalno koristiti protiv celulita i kod mršavljenja, a još bolje ga je pomiješati s jednim od macerata, kako bi se povećala upojnost i jednostavnost korištenja. Mješavine biljnih ulja protiv celulita je idealno rješenje za trudnice i dojilje, koje ne bi smjele koristiti pripravke s eteričnim uljima.

Mješavina protiv celulita za trudnice i dojilje

  • 50ml biljno ulje andirobe
  • 50ml macerat bršljana

Mješavina se nanosi u tankom sloju na zahvaćena područja (bedra, stražnjica, trbuh…) dva puta dnevno.

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 
Podijelite
 
  Blog - Sve