23.04.2019.
Snježana Kolobarić
Biljke pomažu u mršavljenju

Mršavljenje je uvijek izazovno, a naročito kada smo okruženi agresivnim reklamama koje nam, u osnovici, govore da možemo biti sretni i imati ispunjeni život jedino ako veličina odjeće koju kupujemo je XXS.

Pri spomenu mršavljenja uglavnom nam je asocijacija na gladovanje, odricanje i mukotrpno znojenje u teretanama. Naravno da se teško odlučujemo na to, a čak i kada počnemo, brzo odustajemo.
Pravo, zdravo mršavljenje, s ciljem poboljšanja zdravlja i općeg stanja organizma, bez nemogućih očekivanja skidanja na desetine kilograma u kratkom vremenskom periodu, ne mora biti muka.

Prvo korak zdravog mršavljenje je dijeta. Pod time ne mislim na redukcijske dijete u kojima se smanjuje unos kalorija, nego dijeta kao način ishrane. Nije potrebno da jedete manje, samo bolje. Povećajte unos voća, povrća, orašastih plodova, cjelovitih žitarica…i naravno, tekućine u svoj svakodnevni jelovnik. Već s tim prvim korakom učinit ćete puno za svoje zdravlje i izgled.

Drugi korak je najveći pomagač u mršavljenju: ljekovite biljke. Odabir biljaka treba se bazirati na njihovo djelovanje na organe za eliminaciju: jetru i žuč, bubrege i crijeva. Kombinacija trostrukog djelovanja osigurava dobar metabolizam masti i sprječavanje njihovog taloženja u tkivu, eliminaciju suviška tekućine iz tijela i čišćenje toksina iz debelog crijeva.

Biljke koje su dobri čistači bubrega su poznati i kao diuretici, a izbor je veliki. Možete birati između lista koprive, breze, brusnice, kilavice, svile kukuruza, peršina, zečjeg trna, lista maslačka…. Njihovo korištenje je jednostavno- pijte čaj spravljen od jedne od tih biljaka (kopriva je naročito ukusna), ili iskoristite njihovo djelovanje u tinkturama ili biljnim ekstraktima.

https://bioterra.hr/shop/cijena/kopriva-kapi-50ml-soria-natural

https://bioterra.hr/shop/cijena/maslacak-kapi-50ml-soria-natural

Poticanje rada jetre i žuči naročito je važno u kurama mršavljenja, biljke koje imaju tu ulogu su prepoznati 'čistači organizma'. Na prvom mjestu bih stavila artičoku kao biljku koja dobro utječe na metabolizam masti, zatim imamo korijen maslačka, čičak, crnu rotkvu…

https://bioterra.hr/shop/cijena/articoka-kapi-50ml-soria-natural

Čišćenje crijeva i poticanje eliminacije otrova je još jedan važan proces u kurama mršavljenja. Najbolja biljka za to je svakako alga fukus. Ova dragocjena alga ima dvojaku ulogu: čisti crijeva i istovremenu remineralizira naš organizam zahvaljujući svojem sastavu koji je neobično pun mikroelemenata.

https://bioterra.hr/shop/cijena/sipf-fukus

Kure mršavljenja ne bi smjele trajati duže od 3-4 tjedna, pa nemojte pretjerivati. Zdrava prehrana, puno tekućine koja će potaknuti izbacivanje toksina, kretanje po svježem zraku i primjena dobro odabranih biljaka osigurat će zdravo i sigurno mršavljenje s dugotrajnim rezultatima.

 

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić

 
Podijelite
 
  Blog - Sve