16.02.2018.
BioTerra Blog
Aloe Vera (Aloe Barbadensis Miller) - biljka za brojne tegobe

Aloe Vera je biljka koja potječe iz Afrike.Dokazi o njenu postojanju nalaze se na glinenim Sumerskim pločicama koje datiraju od oko 2200 godina prije Krista, no kroz vrijeme se proširila i po cijelome svijetu, odnosno dijelovima svijeta čija klima i uvjeti odgovaraju njenim potrebama. Uglavnom joj odgovaraju suhi i topli krajevi iako to nije nužno. Mjesto uzgoja je čak i Hrvatska.U našim toplijim krajevima se dobro prilagodila i vani dok u kontinentalnom dijelu obično preko zime treba biti u zatvorenom dijelu prostorije, koja je dobro osvijetljena. Kozmetičke i medicinske prednosti Aloe bile su priznate još u vrijeme starih civilizacija od Egipta, Kine, Grčke, Rima, Indije i Arabije. 

Spominjući je, najčešće se misli na Aloe Vera Barbadensis Miller. Za njeno otkrivenje zaslužan je vrstan botaničar Miller. Našao ju je na Barbadosu i odmah uvrstio pod ljekovito bilje.

https://bioterra.hr/rezultati-pretrage/eyJyZXN1bHRfcGFnZSI6InJlenVsdGF0aS1wcmV0cmFnZSIsImtleXdvcmRzIjoiYWxvZSB2ZXJhIn0

Kako se uzgaja?

Proces uzgoja može se izvršiti pomoću lonaca koji se čuvaju na osunčanoj južnoj ili istočnoj strani prozora jer je upravo veličina biljke i količina aloina u listovima proporcionalna količini svjetlosti koju biljka dobije. Bitno je istaknuti da se u njoj nalazi aloin koji je jedan od najvažnijih sastojaka te ima vrlo snažan učinak na crijevne bakterije. Razgrađuje ih i aktivira te poboljšava kontrakciju crijevnih mišića. Starijim biljkama više godi sunce, dok mladim biljkama više odgovara sjena.

Aloe Vera u listovima biljke čuva vodu, kako bi mogla preživjeti sušni period.Iz tog razloga je sukulent. Voda se skladišti u debelim listovima koji sadrže gel sastavljen većim dijelom od vode. Aloe Vera ima vrlo sabljaste i tvrde listove, nazubljene na rubovima. Nema stabljiku nego listovi rastu od podnožja biljke u više slojeva. Cvjeta žutim do crvenim cvjetovima koji se formiraju u obliku grozda. Obično naraste između 80-100 cm.

Sastav Aloe Vere

Znanstvenici su utvrdili da sadrži više od 200 biološki aktivnih sastojaka i zato nije čudno što se koristi kod tako velikog broja tegoba.  Za upotrebu se najviše koristi želatinozna masa iz unutrašnjosti lista.

vitamini B skupine (B1, B2, B3, B6, B9 -folna kiselina, B12 ), A, C i E vitamini.
minerali i oligoelementi (više od 20): kalcij, kalij, krom, bakar, željezo, magnezij, mangan, natrij, cink ...
ugljikohidrati: glukoza, fruktoza, celuloza, manoza ...
aminokiseline (potrebne za sintezu bjelančevina): sadrži 11 neesencijalnih aminokiselina i 7 esencijalnih
enzimi: fosfataze, amilaze, karboksipeptidaze, katalaze, celulaze, lipaze, peroksidaze
antrakinoni (tradicionalno poznati laksativi), lignini, salicilna kiselina (analgetik), saponini, steroli, brojne tvari koje imaju antibiotsko i fungicidno djelovanje i još čitav niz manje poznatih, ali po svom djelovanju veoma značajnih tvari.

Kako djeluje?

Može se koristiti za unutarnju i vanjsku primjenu. Kao napitak djeluje na jačanje imuniteta, poboljšava otpornost organizma što je jedna od njenih glavnih uloga. Povratnom informacijom naših kupaca došli smo do saznanja da značajno pomaže tijelu u procesu oporavka, ubrzava izmjenu tvari i djeluje na bolji rad jetre i bubrega. Aloe Vera djeluje na bolji rad probavnog sustava, neutralizira povećanu želučanu kiselinu, otklanja nadutost, pomaže kod čira na želucu i dvanaesniku i hemoroida. Učinkovita je kod smirenja upale dišnog sustava (kašalj, bronhitis, upala krajnika, astma), djeluje na ublažavanje upale mokraćnih kanala,mjehura i prostate. Pomaže u regulaciji šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2. Ima svojstvo antioksidansa, tj. oslobađa organizam od slobodnih radikala. Poboljšava cirkulaciju, smanjuje bolove i upale zglobova i mišića. Svakim danom brojni laboratoriji diljem svijeta istražuju nove mogućnosti korištenja Aloe. Nedavno je ustanovljeno da sok ove biljke olakšava apstinencijsku krizu uslijed odvikavanja od droge i alkohola. Istraživanja su rađena i u stomatologiji gdje je ustanovljeno da pomaže kod gingivitisa (upale desni), a u oftalmologiji su uočeni iznenađujući rezultati kod različitih bolesti oka (konjuktivitisa, sive mrene). Vrlo je izražena uporaba gela Aloe u dermatologiji. Odličan je za njegu suhe, osjetljive i oštećene kože. Vlaži kožu i pomlađuje ju. Pogodan je za tretiranje akni i nečiste kože. Doprinosi boljem zacjeljivanju rana, ublažava opekotine i ozebline, ubrzava oporavak kože nakon pretjeranog izlaganja suncu, smiruje reakcije nakon uboda insekata, ublažava strije i ožiljke. U svijetu postoji velik broj proizvođača Aloe Vere, bitno je da svaki proizvod provjeren i kvalitetan (certificiran).

 
Podijelite
 
  Blog - Sve