Aloe Vera (Aloe Barbadensis Miller) - biljka za brojne tegobe

Aloe Vera (Aloe Barbadensis Miller) - biljka za brojne tegobe

Ažurirano: 23.03.2021.
Pregleda: 4209

Aloe Vera je biljka koja potječe iz Afrike.Dokazi o njenu postojanju nalaze se na glinenim Sumerskim pločicama koje datiraju od oko 2200 godina prije Krista, no kroz vrijeme se proširila i po cijelome svijetu, odnosno dijelovima svijeta čija klima i uvjeti odgovaraju njenim potrebama. Uglavnom joj odgovaraju suhi i topli krajevi iako to nije nužno. Mjesto uzgoja je čak i Hrvatska.U našim toplijim krajevima se dobro prilagodila i vani dok u kontinentalnom dijelu obično preko zime treba biti u zatvorenom dijelu prostorije, koja je dobro osvijetljena. Kozmetičke i medicinske prednosti Aloe bile su priznate još u vrijeme starih civilizacija od Egipta, Kine, Grčke, Rima, Indije i Arabije. 

Spominjući je, najčešće se misli na Aloe Vera Barbadensis Miller. Za njeno otkrivenje zaslužan je vrstan botaničar Miller. Našao ju je na Barbadosu i odmah uvrstio pod ljekovito bilje.

https://bioterra.hr/rezultati-pretrage/eyJyZXN1bHRfcGFnZSI6InJlenVsdGF0aS1wcmV0cmFnZSIsImtleXdvcmRzIjoiYWxvZSB2ZXJhIn0

Kako se uzgaja?

Proces uzgoja može se izvršiti pomoću lonaca koji se čuvaju na osunčanoj južnoj ili istočnoj strani prozora jer je upravo veličina biljke i količina aloina u listovima proporcionalna količini svjetlosti koju biljka dobije. Bitno je istaknuti da se u njoj nalazi aloin koji je jedan od najvažnijih sastojaka te ima vrlo snažan učinak na crijevne bakterije. Razgrađuje ih i aktivira te poboljšava kontrakciju crijevnih mišića. Starijim biljkama više godi sunce, dok mladim biljkama više odgovara sjena.

Aloe Vera u listovima biljke čuva vodu, kako bi mogla preživjeti sušni period.Iz tog razloga je sukulent. Voda se skladišti u debelim listovima koji sadrže gel sastavljen većim dijelom od vode. Aloe Vera ima vrlo sabljaste i tvrde listove, nazubljene na rubovima. Nema stabljiku nego listovi rastu od podnožja biljke u više slojeva. Cvjeta žutim do crvenim cvjetovima koji se formiraju u obliku grozda. Obično naraste između 80-100 cm.

Sastav Aloe Vere

Znanstvenici su utvrdili da sadrži više od 200 biološki aktivnih sastojaka i zato nije čudno što se koristi kod tako velikog broja tegoba.  Za upotrebu se najviše koristi želatinozna masa iz unutrašnjosti lista.

vitamini B skupine (B1, B2, B3, B6, B9 -folna kiselina, B12 ), A, C i E vitamini. minerali i oligoelementi (više od 20): kalcij, kalij, krom, bakar, željezo, magnezij, mangan, natrij, cink ... ugljikohidrati: glukoza, fruktoza, celuloza, manoza ... aminokiseline (potrebne za sintezu bjelančevina): sadrži 11 neesencijalnih aminokiselina i 7 esencijalnih enzimi: fosfataze, amilaze, karboksipeptidaze, katalaze, celulaze, lipaze, peroksidaze antrakinoni (tradicionalno poznati laksativi), lignini, salicilna kiselina (analgetik), saponini, steroli, brojne tvari koje imaju antibiotsko i fungicidno djelovanje i još čitav niz manje poznatih, ali po svom djelovanju veoma značajnih tvari.

Kako djeluje?

Može se koristiti za unutarnju i vanjsku primjenu. Kao napitak djeluje na jačanje imuniteta, poboljšava otpornost organizma što je jedna od njenih glavnih uloga. Povratnom informacijom naših kupaca došli smo do saznanja da značajno pomaže tijelu u procesu oporavka, ubrzava izmjenu tvari i djeluje na bolji rad jetre i bubrega. Aloe Vera djeluje na bolji rad probavnog sustava, neutralizira povećanu želučanu kiselinu, otklanja nadutost, pomaže kod čira na želucu i dvanaesniku i hemoroida. Učinkovita je kod smirenja upale dišnog sustava (kašalj, bronhitis, upala krajnika, astma), djeluje na ublažavanje upale mokraćnih kanala,mjehura i prostate. Pomaže u regulaciji šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2. Ima svojstvo antioksidansa, tj. oslobađa organizam od slobodnih radikala. Poboljšava cirkulaciju, smanjuje bolove i upale zglobova i mišića. Svakim danom brojni laboratoriji diljem svijeta istražuju nove mogućnosti korištenja Aloe. Nedavno je ustanovljeno da sok ove biljke olakšava apstinencijsku krizu uslijed odvikavanja od droge i alkohola. Istraživanja su rađena i u stomatologiji gdje je ustanovljeno da pomaže kod gingivitisa (upale desni), a u oftalmologiji su uočeni iznenađujući rezultati kod različitih bolesti oka (konjuktivitisa, sive mrene). Vrlo je izražena uporaba gela Aloe u dermatologiji. Odličan je za njegu suhe, osjetljive i oštećene kože. Vlaži kožu i pomlađuje ju. Pogodan je za tretiranje akni i nečiste kože. Doprinosi boljem zacjeljivanju rana, ublažava opekotine i ozebline, ubrzava oporavak kože nakon pretjeranog izlaganja suncu, smiruje reakcije nakon uboda insekata, ublažava strije i ožiljke. U svijetu postoji velik broj proizvođača Aloe Vere, bitno je da svaki proizvod provjeren i kvalitetan (certificiran).

 

Upiti:

  • Ana Bujan 14.12.2020
     

    Molim inf gdje kupiti mladice? Hvala

  • Davorka Močvan Jakšić 03.01.2021
     

    Dobar dan,imam aloe Vera biljku ali ne znam koja je to vrsta.

  • Marijan Stiwens 17.05.2021
     

    Pozdrav!
    Imam pitanje u vezi Aloa Vere,
    Star sam 60 godina.
    Bolesti Epilepsija za koju uzimam lijek Apaurin ,Phemiton i Lamal
    Jeli moguće da liječi Epi,! te krvna mi slika katastrofa
    Konkretno pitanje moguće da liječi bez neke konkretne dijete?
    Hvala unaprijed
    Marijan
    Lp.

  • Emina 02.10.2023
     

    Lijepi pozdrav
    Molim vas, mogu li link za ovaj tekst postaviti u opisu videa na Tik Tok

Želite više informacija, slobodno nam postavite pitanje.




 

IZDVOJENI PROIZVODI

Dodaj na listu želja
Gorka Dinja 120 caps Jami
 

29,04 €

 
Dodaj na listu želja
Klasični difuzer nebulizator Florihana

Klasični difuzer nebulizator Florihana

raspršuje čista eterična ulja kao mikročestice bez ikakve topline ili vode
 

80,30 €

 
Dodaj na listu želja
Ultrazvučni difuzer Florihana

Ultrazvučni difuzer Florihana

Koristeći hladnu i tihu difuziju, naš ultrazvučni difuzer pruža optimalnu aromatizaciju prostora.
 

39,15 €

 
Dodaj na listu želja
Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

Immuno Power Quercetin (Kvercetin) 30 tbl

doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.
 

19,91 €

 
Nedostupno
 

 

NOVI TEKSTOVI

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži
15.03.2024.
60
 

Kako ukloniti tamne mrlje (hiperpigmentaciju) na koži

Hiperpigmentacija, još poznato i kao staračke pjege, jetrene pjege, mrlje, fleke ili, kako ih Francuzi poetično (iako pomalo morbidno) zovu- fleurs...
 
Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu
07.03.2024.
111
 

Razotkrivanje celulita: prirodni pristupi za glađu kožu

Celulit, često opisan kao 'narančina kora', estetski je izazov s kojim se suočava veliki broj ljudi, a posebno žena. Iako je celulit često...
 
Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja
23.02.2024.
83
 

Prevladavanje negativnih emocija pomoću eteričnih ulja

Potrebne su nam zdrave alternative koje će nam pomoći u borbi sa svakodnevnim stresom, tjeskobom, depresijom i problemima sa spavanjem....